ARBETSMILJÖ Skyddsombudet Charlotte Risman har begärt att Bjuvs kommun ska förbättra arbetssituationen för socialsekreterarna på Barn och Utbildningsförvaltningens Stöd och Samverkansenhet.
Charlotte Rismans framställan är i enlighet med 6 kap. 6 § arbetsmiljölagen om begäran om arbetsmiljöåtgärd och gäller specifikt den del av enheten som handlägger ärenden om socialtjänst för barn och familjer samt familjerätt.
- Arbetssituationen för socialsekreterarna i barn och ungdomsgruppen har under den senaste tiden urartat. De har så många ärenden att de inte hinner göra sina uppdrag inom utsatta tider trots att de jobbar övertid. Flera har nu sagt upp sig på grund av att de känner att de inte kan utföra sina uppdrag på ett för dem själva tillfredsställande sätt, heter det i brevet till Barn och Utbildningsförvaltningen.
- De känner att de barn och ungdomar som de har i sitt ansvar riskerar att fara illa än mer då de inte hinner utreda och följa upp inom de tidsgränser som är satta enligt SoL. Av de som är kvar i arbetsgruppen känner sig några mycket nära gränsen till att inte orka mer och risken för sjukskrivningar på grund av arbetssituationen är stor. Det är oklart hur gruppen skall kunna klara av sina arbetsuppgifter i fortsättningen då det finns risk för vakanta tjänster som inte hinner tillsättas utan glapp, fortsätter Charlotte Risman.
Kräver konkreta åtgärder
- Ni ska redogöra för en personalförsörjningsplan på kort och på lång sikt.
- Vi vill se en plan för hur ni skall komma i fas med arbetsbelastningen för de anställda i verksamheten så att de har en rimlig arbetssituation.
- Ni ska genomföra en kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön samt därefter göra en tidsatt handlingsplan för hur ni på kort och lång sikt ska komma tillrätta med problemen.
- Kartläggningen och handlingsplanen ska göras i samverkan med arbetstagarna, skyddsombudet och med en utomstående sakkunnig kompetens inom området.
Deadline 15 december
Förvaltningschef Carina Leffler har svarat på Rismans framställan daterad den 1 december 2014.
Leffler bekräftar att personalen arbetat under stor belastning det senaste året, med avsevärt fler antal ärenden totalt och där andelen svåra ärenden också ökat. Utvecklingen har följts regelbundet och noga och åtgärder satts in, tre extra socialsekreterare har anställts, stora omprioriteringar har gjorts och budgetprognosen för 2014 ligger på en underskott med 3,7 miljoner.
Förvaltningschefen menar att man har ett gott samarbete med skyddsombudet men uttrycker samtidigt en viss förvåning över att SRR, till skillnad från övriga fackliga organisationer verksamma inom kommunen, valt att inte delta i de FÖSAM-möten man regelbundet kallar till.
Ytterligare insatser behövs
Vid FÖSAM träffas samtliga fack och arbetsgivare på förvaltningsnivå, för dialog och samverkan kring frågor som rör verksamheten och det hade varit ett naturligt forum för SSR och huvudskyddsombudet att lyfta frågor och oro, långt innan man tar till en 66a.
- Oavsett detta så ser jag och mina medarbetare oerhört allvarligt på att vi har fått denna framställan från huvudskyddsskyddombudet och vi kommer att agera i god tid innan den 15 december, i dialog med er och med huvudskyddsombudet. Räcker det vi gjort inte så måste vi se till att göra mer, avslutar Carina Leffler.
Trycket ökar överallt
Vad är det då som gjort att socialsekreterarnas arbetsbörda ökat så? Enligt Carina Leffler är detta en situation som Bjuv delar med övriga kommuner i landet.
- Trycket ökar över hela landet. Alltfler barn far illa. Vi har fört egen statistik sedan början av 2014 och sett att problemet ökar både bland "gamla" Bjuvsbor och nyinflyttade. Samtidigt som vi t.ex. från kollegor i Helsingborg hör att de har en liknande utveckling, avslutar Leffler.
Marianne Rönnberg Galmor