PRAKTIK På måndagen inleddes Varagårdsskolans praktikvecka med att tre företagare från trakten berättade för eleverna i åk 9 om vad de jobbar med. Besöken från verkligheten pågår hela veckan.
De tre företagare som inledde praktikveckan var Hampus Schildfat som driver företaget Solentro där man kan ge ut sina egna böcker, Anette Berggren som berättade om sitt arbete med travhästar och undertecknad, som berättade om journalistik och hur det är att göra lokaltidningen bjuvsnytt.se på nätet.
Allt gick i ett rasande tempo. Tre klasser skulle hinnas med på en förmiddag. Själv tänkte jag efter att jobbet var gjort att det här var ju som ett litet maratonlopp.
Jag var alltså i tre olika klasser med nior och pratade. Jag har inga overhead-bilder eller något särskilt material att dela ut utan jag pratar fritt ur hjärtat. Det enda jag bestämt i förväg var att inleda med att presentera mig och fråga var eleverna själva hämtar sina nyheter. Vilka källor som är grunden i deras sk omvärldsbevakning.
I alla klasserna var svaren att det gör man på sociala medier. De traditionella mediernas webbsajter, oftast via app. Facebook är en stor och viktig källa i sammanhanget. Någon läste Flashback för att få veta vad som händer.
Min motfråga var given – hur står det till med källkritiken? Används Facebook som huvudkälla och Flashback som komplement – är den frågan MER ÄN relevant.
Den sista klassen jag besökte höll just på med källkritik och det gladde mitt gamla murvelhjärta. Att verkligen kolla var uppgifterna kommer ifrån, vem som skriver och i vilket syfte – blir så klart mer och mer viktigt. Inte minste efter Donald Trumps hätska utfall mot media om Fake news. En linje som grupper i Sverige inte varit sena att efterapa. Idag tycks för mig i Sverige det mesta vara tillåtet – när man talar om hur traditionella medier uppfyller sitt grundlagsskyddade uppdrag.
Samhällsinsats
Hos det första gänget funkade det bra att presentera sig, berätta om vilka utbildningar som passar om man vill bli journalist, om man tjänar pengar när man gör en lokaltidning som jag, osv.
Förutom att visa att man kan starta eget betonade jag i mitt föredrag att mitt arbete med att både skriva om allt som händer i Bjuvs kommun och synas i många andra sammanhang – sätter Bjuv på kartan. Vilket är till nytta för oss alla som bor här. Gamla och unga. Jag vill faktiskt påstå att jag arbetar med att upprätthålla demokratin och att jag därmed gör en nödvändig samhällsinsats. Stora ord kanske. Men jag står för dem.
Negativ bild
Utanför Bjuvs kommun känner folk inte till vår hemort. Eller så vet de att det begicks ett hemskt mord på Varagårdsskolan för ett antal år sedan, att Anna Anka bodde här som ung och att Sverigedemokraterna ett tag var störst här jämfört med övriga Sverige.
De som hört talas om Bjuv har överlag en negativ bild av platsen och jag hör ofta hur människor jag känner undrar hur i all världen jag kan bo här.
Positiv utveckling
Numera har jag och bjuvsnytt.se varit med i så många TV-, radio och tidningssammanhang att många utanför kommungränsen vet att det händer betydligt mer än ovannämnda. Att det finns en rad talanger alla kategorier – där Rebecka nått toppen i Idol och allas vår lille Albin just nu varit på audition för Talang 2017.
När kommunledningen åker på kongress någonstans kan den – om den vill – dessutom till kollegor från andra kommuner som klagar över dålig lokalbevakning säga att ”i Bjuv har vi en nystartad lokaltidning med redaktionell kvalitet”. Jag vet att i alla fall en person gjort just detta och det är inte att förakta! Utanför deras maktkrets finns det en fri kraft som också arbetar med att upprätthålla demokratin. Med skydd av Svea rikes grundlag, till och med!
Bra mottagande
Eleverna i samtliga rum jag besökte lyssnade. Några låtsades att de sov men i princip uppförde sig alla väldigt bra. Började några prata så rättade de in sig i ledet igen när jag bad dem ge mig en halvtimme av deras liv. I utbyte mot att de aldrig mer behövde höra på mig?
- Hur mycket tjänar du? frågade killarna. Det gör särskilt killarna alltid.
- Vad har du för bil? Var bor du?
Svaret att jag bor i Bjuv – efter att ha bott i Stockholm i 45 år – fick en tjej att vakna till:
- Hur kan du flytta till Bjuv när du bott i Stockholm??
Sidospår
Den flickan hann jag inte ge ett riktigt svar så det kommer här:
- Kära syster. Jag bor i Bjuv efter många åt både i Stockholm och ett antal ännu större och mer spännande städer. Och jag gör det av egen fri vilja. För att Bjuv egentligen har ALLT!
Jag har sett världen och lärt mig att vi människor är mycket lika. Oavsett var vi bor. Och när det gäller Bjuv så är det en utmärkt plats att utgå ifrån om man vill ut i världen. Vilket jag anser att alla svenskar bör vilja och ha möjlighet till. För att veta att man valt rätt boplats bör man ha annat att jämföra med………..
Bjuv har allt
Här finns en underbar miljö och natur. På en kvar är vi med bil eller tåg i Helsingborg. Lägger du till ytterligare några timmar når du både Köpenhamn och andra stora städer i södra Europa.
Jag kör, åker tåg, flyger till Stockholm. Jag kör till Köpenhamn och tar mig därifrån vidare ut i världen.
Ska jag kort beskriva mitt liv i Bjuv så är det att om jag är på humör för en naturupplevelse går jag ut genom grindhålet och till höger. Där väntar vida fält och en utsikt både mot Söderåsen och Gunnarstorp – en annan underskattad by i närheten.
Ursprunget
Några få minuter längre bort längs vägen och jag är i backen ner mot Vege å – som flyter så fint och tyst. Mot Rönne å och sedan havet. Där i skogsbrynet brukar jag träffa rådjuret och hennes kid. Hälsa på paret harar som alltid tycks vara där på morgonen. Fåglar av olika slag och storlekar – ser och hör jag i massor under varje promenad.
Vill jag träffa folk och ta del av livet i ”den stora världen” tar jag i grindhålet istället bara till vänster. Strax är jag i byn. Vill jag längre bort är det bara att fortsätta.
- Kära syster. Det är perfekt att bo i Bjuv. Oavsett vart i världen du sedan vill. Tro mig! Och om du funderar på att bli journalist så går det lika bra att vara härifrån som från någon annan plats. Du väljer själv vilken din inriktning ska vara. Alla utbildningar och alla härkomster är användabara i journalistiken. Precis som i livet i övrigt.
Överraskande vändning
I den sista gruppen kom vi att prata om min ålder……… när jag sa att jag flyttat till Bjuv för att ta det lugnt på ”äldre dagar” undrade ett par tjejer hur gammal jag är. Mitt svar att jag fyller 6 om några dagar förvånade dem. Tack mina småsystrar för era vänliga ord!
- Ska du inte pensionerna dig? frågade en kille i andra klassrummet när han hörde mitt svar.
- Varför skulle jag göra det? frågade jag lika förvånat. Vad ska jag då göra?
- Ja….sa han inte helt säker. Sånt som pensionärer gör. Sitta…………………..
Vid sidan av huvudspåret
Jag försäkrade honom att jag tänkte fortsätta leva som jag alltid gjort men han verkade tycka jag var konstig. Har jag fått honom att se att det finns andra typer av äldre människor än den han tydligen hade en given bild av sedan tidigare – ja, då var det väl också en sorts praktikgärning??
Hur som helst – under mina föredrag hamnade jag i ännu en i sammanhanget oväntad diskussion – kampanjen #meetoo – mot sexuella övergrepp mot flickor och kvinnor.
Det var när vi talade källkritik i den sista gruppen som en kille argumenterade för att tjejer anmäler oskyldiga killar och män.
Med ålderns rätt sa jag bestämt ifrån att även om det förekommer sådana fall så tar det inte bort det faktum att kvinnor och flickor över hela världen utnyttjas sexuellt när de är i beroendeställning av män. Eller så våldtas de bara rakt av när de tex är på väg hem.
Inom familjen
Man ska inte heller bortse ifrån att många sexuella övergrepp begår av närstående och inom familjer. Statistiken talar sitt tydliga språk. Både om detta och vilka gärningsMÄNNEN är. Självklart finns det också fall där kvinnor utnyttjas pojkar och män – men i statistiken är dessa tal underordnade de som kampanjen handlar om och vänder sig emot.
Summa summarum
Vi var inte överens när vi skildes – killen och jag. Men det var ju inte heller som samhällslärare jag var där. Även om jag gärna tar vilken debatt som helst – och gärna med barn och unga.
Summa summarum så blev det för min del en bra föredragssvit. Och att döma av både Anette Bergqvists och Hampus Schildfats kommentarer när vi avslutningsvis samlades i lärarrummet för avtackning – så hade de haft några lika givande timmar som jag.
Varmt tack till er alla
Tack Varagårdsskolan för att jag får komma till er när ni har praktikvecka. Både att träffa ungdomar och ha tillfälle att berätta om min insats för demokratins bevarande – i form av journalistisk bevakning av lokalsamhället – gör mig både glad och nöjd.
Tack också alla elever – som stod ut och lyssnade. Jag önskar er alla Lycka till framöver. Både med studieval och livet i övrigt.
Marianne Rönnberg Galmor
Chefredaktör och ansvarig utgivareCoach åt redaktionen på Varagårdsnytt
FAKTA OM PRAKTIKVECKAN PÅ VARAGÅRDSSKOLAN
På tisdag 24.10 besöker följande företagarrepresentanter skolan: Linnéa Irbladh - Ung företagsamhet, Belinda Bagger - ordf Företagarna Bjuv, Anders Månsson - Bjuvs kommunalråd.
På onsdagen den 25.10: Christoffer Bagger - Våga Företag, Bengt Fellber - kommunens näringslivssekreterare, Anna-Carin Persson - TIpsrundan.
Torsdag 26.10: Marc Gudmundsson - Banken, Stellan Schewenius - Mäklare.
Fredag 27.10 går i ekonomins tecken med Dina Grgic - Skuldrådgivare samt övningar om och kring hur man hanterar fastighetsköp, arv, testamenten och bouppteckningar. Samt övningar om hur man söker sommarjobb.