BJUVSWEEK POLITIK Sibyllakioskens vara eller inte vara engagerar idag inte bara de 2 015 personer som skrev på för dess överlevnad utan också politikerna i Moderaterna och Centern. Frågan kom upp på måndagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige.

Vad som ligger bakom det uppkomna intresset är svårt att veta men faktum är att igår så lämnade Moderaternas Jörgen Johnsson till och med in en motion i frågan. Men först efter att Nils Nilsson (C) gett sin syn på saken. Och inget av de två partierna skulle ta skada av att kunna räkna hem några av de drygt 2 000 rösterna i kommande val.

- Det har varit mycket diskussion om Folketshus-tomten har jag sett i insändare mm, inledde Nils Nilsson. Oenigheten har samtidigt ökat i den styrande majoriteten och de som arrenderar tomten där Sibyllakiosken ligger har kommit i kläm.

- Vi i Centern tycker det skulle gå att fixa något utan att riva kiosken. Mikael (Henrysson) hur ser du på att förlänga arrendekontraktet tills man vet vad som ska byggas där?

- Ja Sibyllakiosken har blivit en het fråga, sa Henrysson. Och det är ju trevligt att vi får upp den i fullmäktige också. Nils du har själv varit med och bollat deras kontrakt i 8 år.

- Vi och Moderaterna har gett tillstånd till en markanvisning  som vi nu inte längre är överens om och jag vet inte om vi blir det heller. Och Kosmas är uppsagd och går det som planerat kan vi fortsätta planera.

- Vi har anvisat 5 olika markbitar, ägaren Kosmas har inbjudits till diskussion i kommunen. Vi har erbjudit ganska mycket men hans enda önskemål är att kommunen  betalar rivningen.  Han  har inte begärt förlängning av kontraktet. Så jag vet inte. Men det vore väl trevligt med en korvkiosk i kommunen men kanske inte här utan på annan plats.

Nils Nilsson replikerade:

- Det är ju inte bara så enkelt. Med tanke på diskussionen som nu pågår om kiosken så insisterar jag på att vi inte ska säga upp arrendekontraktet förrän vi vet hur kommunen vill ha det.

"Kan man flytta Kiruna så..."
- Jag kan förstå att folk vill ha en korvkiosk och jag hade samtal med Kosmos och sonen Michael som säger att det inte går att flytta den.  Men man flyttar ju hela Kiruna så det går säkert att flytta Sibylla också. Men med den detaljplanen som är ute nu så får han bygga den 4 våningar hög om han ska ha korvkiosken kvar (?).

Efter detta långa svar från kommunstyrelsens ordförande ville Nils Nilsson även höra vad Jörgen Johnsson hade att säga i saken:

- Det vore intressant att höra vad den andra styrande delen har att säga, sa Nilsson.

Jörgen Johnsson inledde med att berätta om kioskens historia i Bjuv som tidigare tex Niclas Svalö (S) försökt få bort från platsen med motiveringen att den inte ”stämde med Visionen för Bjuvs framtid”. Johnsson blev strax nertystad av oppositionsrådet Ulrika Thulin (S) som begärde ordet och påpekade att mötet inte bör diskutera personer som inte får delta i debatten.

KF:s ordförande Pia Trollehjelm tyckte dock att historiebeskrivningen var relevant i sammanhanget men fick då sin släng av sleven:

- Jag trodde ordförande hade koll på vad som gäller, dvs att man inte adresserar någon som inte kan svara.

Jörgen Johnsson fortsatte:

- Nu när Nils frågar mig om förlängning av arrendekontraktet så - det har jag inte något emot  - att förlänga.  Tvärtom så tycker jag att nu som då ska den inte avlägsnas förrän man vet vad som ska hända på tomten.

Med de slutorden lämnade han in motionen till fullmäktige.

Så här lyder motionen:

Angående gatuköket Sibylla kiosken i Bjuv

Idag ligger det ett gatukök vid parkeringen vid Folkets hustomt i centrala Bjuv.

Gatuköket var uppe för diskussion 2013, vilket man kan ta del av genom att googla på debatter i media. Moderaterna drev då linjen att gatuköket skulle kunna vara kvar på den plats där de fortfarande är till dess att de då styrande beslutat sig för vad som skulle hända på M1 eller om man så vill Folkets hustomt.

Mot denna bakgrund föreslås

att Bjuvs kommun ger gatuköket ”Sibylla kiosken” möjlighet till förlängning på arrendekontraktet, om ägarna så vill, med en framförhållning om uppsägelse på sex månader.

Bjuv 29/8 – 2022

Jörgen Johnsson (M)
 

TIDNINGEN bjuvsnytt.se har följt turerna kring Sibyllakiosken i mer än 10 år och nedan hittar du ett par av våra artiklar som förklarar både vad som hände senast kiosken hotades av nerläggning och vad som hänt sedan ägarna före jul oväntat fick veta att de snart måste bort från platsen.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.