Säpochefen Charlotte von Essen
SÄKERHET På torsdagen höll justitieminister Gunnar Strömmer och Säpochefen Charlotte von Essen en presskonferens i Stockholm. – Det ska inte mycket till nu för att vi ska höja säkerhetsnivån från nuvarande 3 till 4, sa von Essen.

Regeringen sammanfattar läget som att det finns tre huvudsakliga hot mot Sveriges inre säkerhet:

  • Grov organiserad brottslighet är ett hot mot det fria och öppna samhället.
  • Ryssland, Kina och Iran agerar allt mer offensivt mot Sverige för att främja sina intressen.
  • Förhöjt terrorhot (3) mot Sverige – Sverige bedöms vara ett mer prioriterat mål för terrorattentat.

Och torsdagens presskonferens hölls med anledning av att regeringen ville presentera att nytt regeringsuppdrag med anledning av detta nya läge.

Sverige har ju den senaste tiden från att ha varit ett mål bland andra västerländska länder till att nu bli ett ”prioriterat mål” för terrorister. Man kan säga att Sverige blivit fackelbäraren för sekulär och liberal frihet. Vilket uppenbarligen sticker en rad andra regimer och ledare i världen i ögonen.

Den samlade oron i omvärlden, både nära med Rysslands krig mot Ukraina och Natodebaclet med Turkiet och efter Koranbränningarna nyligen också med stora muslimska och islamistiska intressen, innebär att Sverige är utsatt för en rad olika påverkanskampanjer. Politiskt såväl som religiöst. Av statsöverhuvuden och enskilda terrorceller.

Socialtjänsten först
Att den bild av vårt land som sprids – med början i den lögnaktiga kampanjen mot Socialtjänsten i början av 2022 som – med regeringens goda minne - påstås kidnappa muslimska barn för att konvertera dem till kristendomen – är djupt osann spelar ingen roll. De krafter som vill Sverige och svenskarna illa har via enorma kontaktnät kablat ut bilden – som uppenbarligen svalts av mottagarna. Attackerna mot svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad den senaste tiden, talar sitt tydliga språk.

Putin vill också splittra
Och även Ryssland och president Vladimir Putin rider på hatvågen och lögnerna om Sverige eftersom han stödjer allt som kan splittra oss och vår ambition att gå med i försvarsalliansen Nato. Ryska sk trollfabriker gör vad de kan för att sprida falska påståenden och ”nyheter” om Sverige. Något justitieministern också framhöll.

Intensivare samarbete
Med anledning av läget har from idag de 15 myndigheter som ingår i Samverkansrådet mot terrorism fått regeringens uppdrag att förebygga, försvåra och samordna insatserna för att motverka terrorism. Uppdraget innebär både en tajtare dialog myndigheterna emellan och en rad operativa insatser. Vilka återkommer justitieministern och regeringen till när överläggningarna i Rosenbad är klara.

Rådet består av myndighetscheferna från följande myndigheter:

Till rådet är också Nationellt centrum för terrorhotbedömning knutet.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) är en permanent inrättad arbetsgrupp till Samverkansrådet mot terrorism med uppgift att göra bedömningar av terrorhot.[1] I NCT finns representanter för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST, som ingår i myndigheten Försvarsmakten), Försvarets radioanstalt och Säkerhetspolisen. NCT bedömer och chefen för Säkerhetspolisen beslutar om hotnivån för Sverige.

”Ligger lite och väger”
På frågan från media efter presskonferensen fick Säpochefen Charlotte von Essen frågan om hur nära man är att höja säkerhetsnivån från nuvarande 3 till 4.

- Vi ligger lite och väger, sa von Essen. Vi ligger kvar på 3 – om än förhöjd. Men jag ser att det behövs inte så mycket för att vi måste göra en höjning till 4. Av sekretesskäl kan jag dock inte gå in på de konkreta orsakerna till att jag säger detta.

- Och jag vill understryka att vi inte ska fokusera på siffran utan istället förhålla oss till det totala läget. Som ju innebär att attentat kan riktas mot oss både som land och medborgare.

”Var vaksam och försiktig”
På tisdagen hölls det ytterligare en presskonferens om de yttre hot som Sverige och svenskarna just nu är utsatta för. De: som uttalade sig då var ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Samtidigt har både oppositionen och media sökt kontakt med statsminister Ulf Kristersson för kommentarer om hur han ser på situationen. Utan framgång.

”Bli inte en nyttig idiot”
Men efter Carl-Oskar Bohlins presskonferens kom ett uttalande från Kristersson som bla löd:

- Därför vill jag och regeringen vara tydliga med vår uppmaning till vaksamhet och försiktighet. Bidra inte med att sprida hatiska budskap och falska berättelser. När du möts av ny information – tänk efter en extra gång. Vem är avsändaren? Vad är syftet? Vems ärenden riskerar jag springa? Vem vill avsändaren påverka och på vilket sätt? Bli inte en nyttig idiot för andras intressen.

- Var och en av oss bär nu ett stort ansvar. Låt oss tillsammans värna vårt land och svenska medborgares säkerhet.

”Statsministern sköter diplomatin”
Trots detta återkom på torsdagens presskonferens med Strömmer och von Essen frågan från media om statsministerns ”icke-närvaro”.

- Vi träffade honom för 30 minuter sedan, sa Strömmer. Vi är flera statsråd som delar på arbetet. Jag håller i det här. Bohlin med det som han redogjorde för igår.

- Parallellt med oss arbetar statsministern med att integrera de diplomatiska insatserna med olika ledare och länder. Och som han sa igår i sitt uttalande – han är ”utomordentligt bekymrad” över vad de ytterligare skändningar det har talats om ska komma framöver kan få för inverkan på vårt säkerhetsläge.

Avslutningsvis sa dock justitieminister Gunnar Strömmer att det i den översyn av läget som regeringen nu är mitt uppe i så ingår det inte att förbjuda Koranbränningar.

Läs också här hur lätt det är att hamna i en farlig situation.

Läs mer om regeringens arbete med säkerheten här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.