Här är gänget som ska se till att sjösätta Nattvandrarna Billesholm. Från vänster Mikael Nerberg, styresleordförande, Annette Olsson sekreterare samt Glenn Olsson och Anna Braun, ledamöter. Ledamoten Katarina Nilsson saknas på bilden.
 
NATTVANDRA Tjugoen personer kom till mötet på Jens Billeskolan på tisdagskvällen för att höra mer om, och kanske ansluta sig till Nattvandrarna Billesholm. Efter mötet bildades en interimstyrelse och snart blir ”Rödjackorna” en återkommande syn på byns gator och torg.

I samband med att Jens Billeskolan kallade till ett informationsmöte om att det i dagsläget förekommer en del oroligheter bland barn och unga i Billesholm lanserade Mikael Nerberg idén att starta Nattvandrarna Billesholm.

Intresset bland andra föräldrar och vuxna lät inte vänta på sig. En coach för Nattvandrarna Ängelholm fanns med på mötet liksom vännerna från Nattvandrarna Ekeby, som redan varit igång några månader med sin vandringsverksamhet.

Hans Hammargren från Ängelholm, coach även för Nattvandrarna bl.a. i hela Skåne, berättade om hur man praktiskt går tillväga för att starta en förening. Vilka ansökningsblanketter som ska fixas, vilka intyg som behövs i olika sammanhang osv.

 


Hans Hammargren från Nattvandrarna Ängelholm samt delar av Nattvandrarna Ekeby.

 

Ekebygänget delade med sig rent praktiskt av hur de gått tillväga. Det gäller att finnas ute på byn men man har inga polisiära rättigheter och kan inte gripa eller hålla fast någon. Däremot kan man som vuxen resonera och stötta den som kanske håller på med något ”dumt” eller som är ”överförfriskad” och behöver hjälp att kontakta hemmet etc.

- Händer något allvarligt ringer man polisen, sa Hans Hammargren. Mitt råd är därför att tidigt etablera kontakt med polisen lokalt. Så att gruppen är känd hos dem från start.

"Svårt hinna med allt"
I den församlade gruppen som träffades i Jens Billeskolans aula uttrycktes en viss tveksamhet till att ta på sig en styrelseroll. Rollen som yrkesarbetande och förälder kräver sin tid. De redan aktiva sa sig känna igen resonemanget.

- Jag var själv mycket tveksam när jag gick på mitt första infomöte om det här, sa Jonas Persson, ordförande i Nattvandrarna Ekeby. Och nu är jag ordförande!

- När man väl kommer in i vad det här innebär, och märker hur roligt och värdefullt det vi gör är, så blir arbetet lätt, fortsatte han. Och man hinner faktiskt med allt man vill i övrigt också. Vi är ju flera som delar på uppgifterna. Som inte är så många när själva registreringen och schemaläggningen är klar.

 

 

"Möt de unga på deras plan"
Jonas Persson fick medhåll av sina styrelsekollegor från Ekeby, Roger Strömpers, Jimmy Jimpa Karlssonoch Margaretha Bredin.

- Man ska möta ungdomarna på deras hemmaplan, sa Roger Strömpers.

- Det här är ett sätt att betala tillbaka det andra vuxna gjorde när man själv växte upp, har Jimmy Jimpa Karlsson tidigare förklarat sitt engagemang med.

Förutom att det naturligtvis alltid är bra att folk ”rör sig på bygden” så underströk bl.a. Hans Hammargren från Ängelholm värdet av att delta ur social synpunkt.

- Man får kontakt med och lär känna andra föräldrar. Och ungdomar. Som för det mesta uppskattar att man finns i närheten när de är ute. De ser det som att vi bryr oss, sa Hammargren.

Inne på 20:e året
- Själv är det ju länge sedan mina egna barn var så här unga men jag tycker helt enkelt detta är så roligt att jag fortsätter, tillade han. Och en man bland oss i Ängelholm är 74 år och vandrar fortfarande.

- Vår äldste medlem är 76, kontrade Margaretha Bredin från Ekeby stolt.

Efter mötet stannade de som kunde tänka sig ett styrelseengagemang kvar i aulan. Mikael Nerberg utsågs till interim ordförande, dvs tills ett ordinarie möte kan hållas och en styrelse formellt kan utses. De övriga som anslöt sig till Nerberg är Ewa Svensson, Annette och Glenn Olsson, Anna Braun och Katarina Nilsson.

Skåne leder snart
Styrelsen arbetar nu parallellt med att sprida ytterligare information om Nattvandrarna, värva fler medlemmar, hitta en lokal samlingslokal och formellt få föreningen registrerad som en underavdelning till riksorganisationen Nattvandrarna, med huvudsäte i Stockholm. Entusiasmen i gruppen var stor och en del hade gärna börjat vandra direkt. Men Hammargren gav rådet att först få föreningen inklusive försäkringar mm på plats.

I hela landet finns cirka 220 lokala nattvandrargrupper. Skåne håller med sina 62 på att gå om Stockholm, sa en nöjd Hans Hammargren.

Är du intresserad av att ansluta dig till Nattvandrarna Billesholm så kontakta Mikael Nerberg på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fotnot: Försök att starta Nattvandrarna även i Bjuv har tidigare gjorts Peter Persson. Han har dock för närvarande givit upp försöket eftersom det, till skillnad från i Ekeby och Billesholm, tycks sakna intresse för denna typ av verksamhet. Läs om försöken i Bjuv här och här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.