BJUVS KOMMUN Tillhör du dem som är missnöjd med kommunens underhåll av gator, vägar och byggnader? Då är du inte ensam för Revisionen i Bjuvs kommun konstaterar samma sak och kräver nu att rutiner införs och åtgärder vidtas.

Revisionen i Bjuvs kommun består av fem förtroendevalda personer som granskar hur kommunen utför sina uppdrag under året. Det är upp till revisorerna själva att välja vilka områden de ska granska.

- Vi har noterat att många kommuninvånare hört av sig just om underhållet av vägar och gator och kommit fram till att bl.a. detta område bör granskas, säger Bengt-Eric Nilsson, ordförande för Revisionen i Bjuvs kommun.

Uppenbarligen har kommunens tjänstemän hittills arbetat utan tillgång till en på förhand given målplan, vare sig när det gäller gator, vägar eller fastighetsunderhåll. Även särskilda riktlinjer för uppföljning tycks ha saknats hittills. För efter granskningen har revisorerna kommit fram till följande rekommendationer:

1 - Kommunen bör inrätta mätbara mål och riktlinjer när det gäller arbetet med fastighetsunderhåll och gator och vägar.

2 - Fastighetsenheten bör inleda ett systematiskt arbete med att inventera och följa upp kommunens samtliga fastigheter.

Översyn fortsätter
- Arbetet som påbörjats med att göra en översyn av gatu- och parkenhetens arbetssätt och planering, samt inventering av kommunens samtliga vägytor, bör fortsätta, heter det vidare i revisionens rapport.

 - Vid färdigställande rekommenderar vi sedermera att kommunstyrelsen säkerställer upprättande av aktuella och uppföljningsbara planer och riktlinjer för underhållet av gator och vägar, fortsätter revisorerna.

Eftersom underhållet tydligen hittills inte skötts systematiskt så har inte heller en långsiktig budget för arbetet funnits. Modellen tycks istället har varit att om det blir några kronor över så har den t.ex. kunnat avsättas till att köpa asfalt för. Och så har de värsta hålorna fyllts igen.

Men några större insatser vad gäller förbättring av vägbanorna har nog inte skådats i kommunen på ett bra tag. Ävnn om en del förstås gjorts i centrala Bjuv, efter tillkomsten av den planskilda korsningen, inte minst. Ganska täta chefsbyten kan också ha bidragit till bristande totalöversikt, tillstår Bengt-Eric Nilsson, men sedan 2013 har en skärpning av arbetet noterats, säger han.

Obalans
Revisorerna skriver vidare att det finns ”indikationer på att det råder en obalans mellan planerat underhåll och akut”. Och de varnar för att om inte balansen återställs kan detta på sikt leda till en ond cirkel som i sig själv ackumulerar ännu fler problem och till sist gör situationen ohållbar. Genom att budgetera långsiktigt kan en sådan situation undvikas, menar revisionen.

- För att uppnå en god ekonomisk hushållning är det av största vikt att underhållet ligger på en sådan nivå att värdet i kommunens fastigheter och gator säkerställs, slår revisorerna fast.

Text: Marianne Rönnberg Galmor   Foto: Dan Bengtsson


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.