På tisdagen hölls det möte som inte blev av den 31 januari pga tekniskt strul. Nu var de flesta förtroendevalda på plats live i Varagårdsskolans aula. Några deltog via nätet och en handfull åhörare hade också infunnit sig i lokalen.
POLITIK Tisdagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige inleddes med att lekmannarevisorn Rune Ahlberg förklarade att man nu fått in de handlingar man efterlyst gällande investeringsprocessen och att man därmed kan godkänna kommunens svar.
- Vi kan med glädje konstatera att handlingarna nu är levererade i närtid till sakkunnigt biträde hos revisionsfirman vi anlitar, Ernst & Young, sa Rune Ahlberg. Det innebär att vi som en enig revisionsgrupp beslutat att granskningen är fullföljd.

- I och med svaren på stickprovskontrollen kommit så ska vi också godkänna granskningen.

Rune Ahlberg hade dock något att tillägga i ärendet och fortsatte:

- Vill också meddela till de som eventuellt tänker att kommundirektörens artikel den 28 januari avseende att investeringsprocessen var avslutad inte riktig stämmer. För det är revisionen som har tolkningsföreträde och avgör om en granskning är klar eller inte.

- Så att ni inte tror att det är tjänstemännen som bestämmer vad som ska göras utan vi i revisionen.

Ledningen instämde
- Det är glädjande att handlingarna – som vi inte medvetet undanhållit revisorn utan som vi hade problem med att få fram - kommit fram, sa Mikael Henrysson, kommunstyrelsens ordförande. Vi välkomnar revisionens rapport.

- I fortsättningen arbetar tjänstemännen nu med relevanta verktyg för ändamålet, fortsatte Henrysson. Men jag tycker det är osmakligt att revisionen via media drar in kommundirektören i denna dialog.

Oppositionen vaknar
- Ja Mikael, osmakligt eller ej. Då kan det finnas mycket vi i oppositionen kan leverera som kan sägas vara osmakligt. Som tex varför Christer Pålsson svarade media och inte du Mikael Henrysson.

 Det kan jag klargöra, svarade Mikael Henrysson. Efter diskussion med Ernst & Young så har de meddelat till kommunen men andra med politiska motiv har gått ut i media. Med något som är en diskussion mellan E&Y och kommunen. Och ja, där är vi nu.

Ändring i VA-taxan 2022
KF-ordförande Pia Trollehjelm (SD) läste upp förslaget från kommunstyrelsen till beslut gällande ändringar i VA-taxan och tillade att ändringen gäller från 2022-03-01. Istället för från 1 januari. Eftersom processen är försenad. Hela underlaget för avgiften kan du läsa i kallelsen på kommunens hemsida.

Urban berglund (KD) tackade för informationen och yrkade bifall till förslaget. Detsamma gjorde Mikael Henrysson och KF beslutade enligt kommunstyrelsens förslag.

Ny avfallstaxa
På frågan om justering av Avfallstaxan från 2022-04-01 justera anmälde sig ingen till talarlistan och kommunstyrelsens förslag klubbades därför igenom utan diskusison. Det kan du också läsa på bjuv.se.

Under punkt nr 7 på dagordningen återfanns en motion från Ulrika Thulin (S) om möjligheten för 65+are att kunna hämta mat på kommunens äldreboenden. Kommunstyrelsens förslag till KF var att anse motionen besvarad.

"Något överilat yrka bifall nu"
När oppositionsrådet Ulrika Thulin äntrade talarstolen visste hon inte att kommunen beslutat att from måndag 12 februari återigen låta 65+are komma in i matsalarna och äta eller i alla fall hämta mat. Hon inledde istället med:

- Jag skulle kunna yrka bifall på min motion men det känns något överilat med tanke på att det imorgon är slut på en rad av Coronarestriktionerna och det gör ju min motion något inaktuell.

- Och med tanke på att motionen legat sedan den 16 februari förra året och formuleringen var att jag ”Önskar skyndsamt svar” så kan jag inte heller bifalla.  Men jag tackar för svaret och ser fram emot att man nu ställer om verksamheterna så att vi kanske kan erbjuda våra äldre både mat och den sociala gemenskap de så starkt efterlyst.

Kvällens överraskning
Mikael Henrysson svarde Thulin:

- Skyndsamt och skyndsamt.  Vi har jobbat i en pandemitid där vi värnat om våra äldre på boendena   och S menar då att där ska springa folk in och ut och kanske smitta de boende.  Det anser vi inte är att ta ansvar. Vi är ansvarstagande i kommunen och har därför inte medgivit att mat lämnats ut till utomstående. Vi har jobbat enligt pandemiregler och följt FHM:s regler hela tiden.

- Det har för övrigt varit tråkigt för alla men from måndag så öppar Varagården igen för alla 65plussare utom i Ekeby på Solhemmet. Där man beslutat att externa personer kan hämta mat men inte sitta i matsalen med de boende och äta den.

Urban Berglund (KD) yrkade bifall till kommunens svar på och sa att ”det är bra att motionen är besvarad och att sedan kan alla inse att ingen avsåg att utsätta någon för smittorisk men nu kan vi ju alla vara glada att det lättar”.

Några extra turer kring frågan
En diskussion mellan Ulrika Thulin, Mikael Henrysson, Liselotte Ljung (S) och Ann-Charlotte Hammar-Johnsson (M) uppstod. Ämnet var osmakligt eller smakligt och handlade bla om varför den politiska ledningen föreslagit att personer över 65 skulle gå på restaurang istället för att köpa/hämta mat på boendena. Och den eventuella smittorisk respektive konkurrens detta förslag orsakat boende samt lokala företagare i branschen.

Ulrika Thulin avslutade i alla fall i positiva ordalag:

- Det är i alla fall positivt att vi idag fick veta att allt fungerar som vanligt igen med maten från måndag. Även om vi inte får veta det mer än några dagar innan det drar igång.

- Det visar ju att om man opponerar sig om saker så kan det leda till positiva förändringar, konstaterade Thulin. Både vad gäller Varagården – och Billesholms järnvägsstation.

Såväl Mikael Henrysson som Ulrika Thulin passade på att rikta stort tack till alla i kommunen som jobbat genom den svåra Coronaperioden.

Kommunstyrelsen förslag att anse motionen besvarades antogs.

Kommunadresser till förtroendevalda
Nästa diskussion gällde Anders Månssons (S) motion med önskemål om att samtliga förtroendevalda i kommunen ska ha en e-postadress som slutar på bjuv.se. Kommunstyrelsen föreslog att avslå motionen. Med hänvisning till att post skulle bli liggande utan att diarieföras samt att det skulle kosta alldeles för mycket att införa sådana mejladresser till alla. Sedan tidigare har ledamöterna i presidiet en bjuv.se-adress och detta anses räcka.

- Detta är en motion som jag tänkte mig skulle bringa ordning och reda, sa Anders Månsson från talarstolen. Jag förstår om att all mejl ska diarieföras och att det blir en kostnad på 711 kronor per person och år om var och en ska få en bjuvsadress.

- Vi ser hur mycket strul det här har varit med detta nya digitala system vi har för möten och det kanske bla beror på att man inte hittar bland sin e-post som man har på alla möjliga adresser. Fick vi alla en bjuv.se-adress skulle det förenkla för oss som är förtroendevalda. Skapa ordning och reda. Jag yrkar bifall till min motion.

"Strular och kostar skattebetalarna"
Pia Trollehjelm inflikade att ”även vi med sådan adress har problem” så det skulle inte göra skillnad med ditt förslag.

Mikael  Henrysson argumenterade för att det finns de som inte vill ha en sådan adress och så lyfte han frågan om att förslaget skulle innebära en stor kostnad för skattebetalarna.

- Jag värnar om våra skattepengar och jag tycker det vi har nu med den sortens adress till presidiet och nämnder räcker. Och att övriga har sina egna e-postadresser går bra.

"Hur är en annan fråga"
- Ja värnar kommunens pengar det gör vi nog alla i våra roller, kontrade Anders Månsson. Hur vi sen gör det kan man ha olika uppfattningar om.  Men när vi nu har ”plattan” så kunde mejlen komma dit. Så hade det blivit ordning. Det var så jag menade.

- Och ska vi prata kostnader så kan vi ju titta på det system vi har just nu där alla sitter uppkopplade. Och där Teams enligt mig hade fungerat lika bra. Men här har vi en lösning som jag inte vet vad den kostat men det kan vi kanske ta reda på i efterhand, avslutade Månsson.

Inte godkänt i kommunallagen
- Nej Teams håller inte juridiskt enligt kommunallagen, sa Mikael Henrysson till Månsson. Och nu börjar vi ju landa i det nya. Ikväll verkar det ju fungera ganska bra.

Christel Hedlund (SD) begärde därefter ordet och yrkade bifall till KS förslag. Och beslutet blev i enlighet med detta, dvs Månssons motion avslogs.

Medborgarförslaget
Det medborgarförslag från invånaren Linda Lindeblad angående stöd och kunskap om barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar besvarades av KS  med att ”förslaget får anses besvarat”.

Motionären själv fanns inte på plats på mötet i Varagårdsskolans aula men Liselotte Ljung (S) opponerade sig mot att förslaget legat i nästan ett år och nu besvarats med inte särskilt djupgående svar.

Trots detta antogs kommunstyrelsens förslag om att förslaget får anses besvarat.

Se handläggningen av mötets resterande frågor mm på vår sändning här på www.bjuvsnytt.se.

Kommunens kallelse med handlingar finns här.

Marianne Rönnberg Galmor
Foto: Lasse Nielsen


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.