INDUSTRI Under ett möte i början av veckan mellan oroliga och ledsna Gunnarstorpsbor och Bjuvs två kommunalråd Mikael Henrysson (SD) och Jörgen Johnsson (M) att det aldrig kommer att bli någon laxodling på den av entreprenörerna tänkta platsen.
Det handlar inledningsvis om en mindre bit mark mellan Sivertell och villorna på norra sidan av Gunnarstorp. Marken tillhör Wrams Gunnarstorps slott och ägaren Rudolf Tornerhjelm planerar att i ett inledningsskede där bygga en fiskodling som först ska ge 10 000 ton fisk och i full drift 50 000 ton.
Med sig på tåget har Tornerhjelm norrmannen Tore Lyng. Både laxodlare och finansman.
Turerna kring Rudolf Tornerhjelms och Tore Lyngs planerade laxodling i Gunnarstorp har vid det här laget varit både många och långa. Bybornas oro – som bjuvsnytt.se varit först med att skriva om – har även hörts på redaktionerna både på Sveriges Radio, Sveriges Television och Helsingborgs Dagblad. Vilket lett till att inte minst kommunen också lyssnat.
Bjuvs kommun å sin sida har länge krävt att få se företagarnas beräkningar angående bl.a. vattenbehovet för den planerade industrin - som i sin fulla utbyggnad lär behöva lika mycket vatten som hela Lunds kommun under ett år. Vatten Bjuv inte kan avvara.
Tornerhjelm och Lyng har i vad som ser ut att vara ett sätt att kringgå kommunens krav, istället för att göra som kommunen önskat, vänt sig till Länsstyrelsen med en tillståndsansökan.
Detaljplan från 1970-talet
Detaljplanen för marken är daterad 1967 och lämnar mycket att önska vad gäller nutidens krav på miljö, trafik osv. Och eftersom Rudolf Tornerhjelm framhärdat med att inte gå Bjuvs kommuns önskemål till mötes har kommunalrådet Mikael Henrysson till slut sagt att om inte begärda handlingar inkommer från markägaren så stryks tillståndet i detaljplanen.
Nu säger Mikael Henrysson dessutom att det aldrig blir någon laxodling på just den marken. Han understryker i samma andetag att varken han eller någon annan i kommunledningen har något emot en nyetablerad industri i Bjuvs kommun.
- Självklart välkomnar vi nya företag till vår kommun, säger Mikael Henrysson. Men det ska vara på schysta villkor. Tillstånd etc ska vara i ordning och berörda lokalbor ska vara informerade och respekterade.
Ska börja vid Åstorp
- Vi och Åstorps kommun har från början gjort klart för Rudolf Tornerhjelm att fiskodlingen ska börja byggas i norr. Det vill säga med utgångsläge från Åstorps industriområde och i riktning Gunnarstorp. Men den ska stoppa 500 meter ifrån villorna i Gunnarstorp.
- Därtill ska inga nya vägar dras till de redan befintliga grusvägarna i området. Det verkar som att någon före vårt tillträde lovat företagarna att bidra till vägbygget kring anläggningen men då vill jag bestämt säga att Bjuvs kommun kommer inte att betala för några nya vägar. Det ingår inte i kommunal kärnverksamhet, säger Mikael Henrysson.
En annan markägare som berörs av frågan är Kenneth Bolinder (S). På Facebook skriver han på onsdagskvällen:
- Jag har full förståelse för de boendes kritik och synpunkter. För egen del, så kommer jag inte tillåta att en väg för trafiken till och från den tänkta anläggningen anläggs på Gustavsborgs mark för vidare dragning förbi kommunens nybyggda skola med 450 elever, Brogårdaskolan i Bjuv.
De boende i Gunnarstorp, som bla i somras sammanställde en namninsamling som skickats till kommunen, kan alltså nu andas ut. Det är inte utan att en och annan tår fälldes när det beskedet kom. Ett besked som bjuvsnytt.se nu alltså kan bekräfta.
Marianne Rönnberg Galmor