POLITIK På torsdagskvällen avhandlades och klubbades Bjuvs kommuns årsredovisning för 2015. Resultatet uppgick till 7,5 miljoner kronor. Trots kritik i flera delar godkände revisorerna och beviljade de ansvariga ansvarsfrihet.
Bokslutet för 2015 godkändes av samtliga partier, därefter följde en lång debatt i fullmäktige.
Revisorerna i Bjuvs kommun skriver inledningsvis i sin sammanfattning av årsredovisningen 2015 att de bedömer att densamma huvudsakligen redogör för utfallet av verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen.
De områden revisorerna slog ner på var sjukfrånvaron som de senaste åren ökat och för 2015 låg på 7,5 procent vid årets slut. Jämfört med 2014:s 6,9 och 2013:s 6,4.
Även antalet anställda i kommunen ökade från föregående år. Från 1 059 till 1 130. Revisorerna säger sig sakna en analys av ökningen i förvaltningsberättelsen.
- Vi saknar också en redovisning i förvaltningsberättelsen av kommunstyrelsens och nämndernas interna kontroll, hette det vidare i sammanfattningen revisorerna gjorde.
Kritik av BUN
En analys av Barn och utbildningsnämndens (BUN) underskott däremot, efterlystes. Denna analys ska dessutom kompletteras med en redovisning av vilka åtgärder som nämnden har eller kommer att vidta. Samt en bedömning av vilka ekonomiska effekter dessa åtgärder kommer att innebära.
Att revisionen inte var nöjd med de svar de hittills fått framgår av skrivningen:
- Vi anser att det är av största vikt att åtgärder vidtas för att upprätta en balans mellan intäkter och kostnader för att uppnå en stabil ekonomisk utveckling.
Och så slutklämmen:
- Vi bedömer den finansiella måluppfyllelsen som svag. Vi anser att det är viktigt att den finansiella målsättningen avseende resultatmålet upprätthålls och att ambitionen höjs till 2-3 procent av skattenettot för att skapa utrymme för att bl.a. kunna självfinansiera investeringarna i större utsträckning.
- Vad gäller målsättningen avseende budgetföljsamhet anser vi att det är av största vikt att kommunstyrelsen samt nämnder vidtar åtgärder för att uppnå en budget i balans för att på så sätt säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling.
”Måste ha krockkudde”
Det är inte först gången som M påpekar att det inte duger att Bjuvs kommun har så lite pengar i kassan i händelse av kris.
- Vi måste ligga på runt 2 procent, sa Ninnie Lindell på torsdagskvällen. Jag har tagit upp detta också förra året och nu står vi här igen. Att som revisionen säga den ” bedömer den finansiella måluppfyllelsen som svag” , tycker vi är alldeles för snälla ord, skriver Ninnie Lindell, M och oppositionsråd i Bjuvs kommun, i ett pressmeddelande på fredagen.
- Hade inte de styrande fått tillbaka pengar från AFA-försäkringarna samtidigt som vattentaxan gett ett överskott, så hade det slutat med minusresultat i bokslutet.
Moderaterna har under flera år påtalat om vikten av att ha en god ekonomisk hushållning som betyder minst 2 % i resultat av intäkterna men något gehör för detta resonemang har de aldrig fått hos den styrande majoriteten.
Oförutsedda behov
- Man behöver bara titta på sin egen ekonomi för att inse att pengar till oförutsedda utgifter måste finnas, fortsätter Ninnie Lindell. Ens lön kan inte vara slut 1 vecka innan en ny utbetalning kommer. Kanske går en maskin sönder i hemmet och då måste man ju köpa en ny och då krävs det att man har sparat lite pengar. Annars får man ju låna till allt och då krymper summan som du har över när du betalat alla räkningar den sista.
Kort sagt menar M att man inte kan spendera mer pengar än man får in i intäkter men det är vad som hänt under år 2015 i Bjuvs kommun. Och enligt M kan man inte räkna med extra tillskott från AFA-försäkringarna varje år.
Upp till försvar
Att det ekonomiskt gått som det gått förklarades och försvarades av S-ledamöter.
- 2015 ställdes vi inför en svår situation, förklarade Bjuvs kommunalråd Anders Månsson. Det gällde både ekonomiskt och för oss politiker.
- Flyktingströmmen har ökat och det har vi tagit stort ansvar för. 2015 brändes också HVB-hemmet i Ekeby ner. Något som tagit oss mycket starkt. Jag glömmer aldrig det. Vet precis vad jag gjorde den dagen jag fick höra vad som skett.
Men mycket vi jobbat med är positivt, fortsatte Månsson. Skolresultaten har fortsatt att förbättras. Nu ligger vi på plats 40 i landet och i Skåne är Bjuv den 6:e bästa skolan. Och dessutom är vår skola den första i Skåne som klassats som s.k grön.
Anders Månsson pekade vidare på att statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) säger att 99 procent av dem som har hemtjänst är nöjda och att 97 procent känner stor tillfredsställelse med personalen.
Oväntat positivt
- Sedan har vi Skejtparken, fortsatte Månsson. Den har fått en större betydelse än många av oss kunde ana när vi fattade beslut om att bygga den. Den har stor social betydelse för ungdomarna. Där träffas de och chillar. Och vår målsättning är att skapa fler sådana ställen i kommunen och också bygga dem så de överbryggar åldersgränser.
- Får vi fler att lyfta blicken från mobiler, plattor osv. För att istället prata och umgås med varandra ”live” så är det också en samhällsinsats av värde.
Att vinsten på den skattefinansierade sidan för 2015 stannade på låga 7,5 mkr kommenterade kommunalrådet så här:
- Det är i underkant och det är vi medvetna om. Resultatet måste upp för vi har stora investeringar framför oss. Inte minst med den nya skolan vi ska bygga. Mer pengar behövs också om vi ska fortsätta vara den attraktiva boendekommun som vi redan är.
Drömmar och verklighet
Månsson avslutade med att dra en lans för kommunens Visionsarbete enligt dokumentet Vision 2020. Sa att det är intressant och kul att sitta och drömma om vad Bjuv kan bli. Att drömma fram sådant som kan bli verklighet.
Revisorernas påpekande angående sjukfrånvaron handlade till stor del om de anställda inom vård och omsorg. Arvo Hellman, ordförande för Vård och omsorgsnämnden förklarade:
- Varje månad gör en redovisning om hur vi ligger till och vad som behövs göras. Vi har också tagit upp frånvaron. Vad den beror på, alltså varför folk är sjuka, vet vi ganska väl. Det handlar mest om Hemtjänsten. Det är svårt att arbeta hemma hos folk och det betyder att det måste vara dubbelbemanning.
- Men vi ska studera sjukskrivningarna mera och förhoppningsvis komma tillrätta med saken.
Vän av ordning måste här kasta in en fråga: Såväl Bjuvs kommun som övriga kommuner i landet satsar enligt statistik från SKL i dagsläget på Hemtjänst istället för vårdboenden. Varför gör man det om folk blir sjuka just där?
"Orättvis kritik"
Lennart Granström (S) opponerade sig i talarstolen mot den kritik BUN utsattes för.
- Jag tycker BUN gjort ett jättebra jobb, sa Lennart Granström. Dessutom har de fått 3 526 000 kronor över så jag vill berömma dem särskilt för det arbete de gjort med ensamkommande flyktingbarn. Ett starkt arbete även om vi inte klarade budgeten.
- Men hur skulle vi kunna göra det? När vi la budget visste vi ju inte vad som komma skulle. Jag tycker detta är taskigt mot BUN. Jag tycker de gjort ett bra jobb, upprepade Lennart Granström.
Marianne Rönnberg Galmor