Uppdaterad version 2013-09-20
HELA KOMMUNEN Organisationen som påstås ligga bakom detta upprop som delats ut i brevlådorna i Bjuv och Billesholm, norska Vikanhjelpe.com, tar avstånd från broschyren och har nu polisanmält tilltaget.

De senaste veckorna har en broschyr delats ut i privata brevlådor i Billesholm och Bjuv med en vädjan om att folk ska skänka kläder, skor, väskor, gardiner, bälten, handskar, underkläder, kosmetik, toalettartiklar och spel. Som ska ställas i en påse utanför dörren eller grinden och hämtas för vidare befordran till "människor i Ukraina".

På broschyren finns namnet på den organisation som säger sig var avsändare av nödropet -  www.vikanhjalpa.com. Samt ett telefonnummer.

Obekant namn
Många har på Facebook undrat över vem som ligger bakom broschyren eftersom man inte tidigare stött på denna organisation.

Går man in på den angivna internetadressen hamnar man hos norska vikanhjalpe.com. Alltså inte vikanhjalpa.Telefonnumret på samma broschyr går ibland inte att komma fram på. Andra gånger har en herre i Norrköping svarat men inte kunna lämna klara besked kring organisationsnummer etc.

Sixten Edlund skriver att numret är registrerat i eller i närheten av staden Urziceni, Ialomita, Rumänien. En internetadress vikanhjalpa.com finns registrerad i Litauen. Registreringsdatum juli 2013.

Norrmännen polisanmäler
En kontakt med den norska organisationen vikanhjalpe.com, en i Norge ansedd vägörenhetsorganisation, visar att man där inte ligger bakom broschyren som delats ut i Bjuvs kommun. Man anser att någon försöker åka snålskjuts på norrmännens goda rykte och har idag gjort en polisanmälan mot broschyrens upphovsmän.

Svenska myndigheter
Oavsett var i världen du registrerat ditt företag eller din organisation så måste du, om du ska ha rätt att bedriva verksamhet i Sverige, ha svenska myndigheters tillstånd. I form av en registrering på Bolagsverket och hos Skatteverket. Men varken på Bolagsverket eller Skatteverket finns några som helst spår efter vikanhjalpa.com. Skatteverket har därför idag inlett en undersökning av saken och uttryckt sin tacksamhet över att folk ute i landet reagerar när de tycker något verkar märkligt.

Forts följer
Frågorna som initialt ställdes på Bjuvs FB-grupp och på bjuvsnytt.se kvarstår alltså.  Om vem i Sverige som delar ut broschyrerna och samlar in det folk eventuellt skänker. Om det finns ett svenskt organisationsnummer? Om det finns något kontor eller något lager i Sverige. Om vem som i slutändan får hjälpen? Om vilka de på sajten nämnda samarbetsparterna är o.s.v.

När vi får svaret återkommer vi naturligtvis till det.

MRG

 

 

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.