FINDUS Backahill Fastighet AB i Ängelholm, Magnihill AB i Mörarp och Välingetorps Gård. Alla ingår de i basen till Foodhills AB som nyligen bildades för att ”bedriva livsmedelsproduktion och därmed förenlig verksamhet” i Bjuv. Om det har något med köp av Findus produktionsanläggning att göra är dock för tidigt att säga.
Styrelsen i Foodhills AB består av tre personer: Ordförande Bengt Göran Persson, lantbrukare Ängelholm, Anders Jörgen Nelson, Helsingborgsbo verksam på 120 poster i svenskt näringsliv, bl.a. som VD för Backahill AB med fd Peab-brodern Erik Paulsson i bakgrunden. Den tredje styrelseledamoten är Wiveca Pehrsson Almgren, ägare av Magnihill AB, grönsaksodlare i Mörarp som tidigare odlat för Findus. Tillsynsbefattningarna ligger hos Per Gunnar Reinhold Karlsson samt revisionsbyrån Ernst & Young AB.

Bengt Göran Person är hemmahörande på Välingetorps Gård utanför Ängelholm och är förutom ordförande i Foodhills AB också ledamot i styrelserna för Sigill Kvalitetssystem Aktiebolag och Bevattning ur Vegeå ekonomisk förening.

Sedan Findus ägare Nomad Foods förra året meddelade att man säljer, har ett rykte om att ”Peab-bröderna” skulle vara inblandade i att ta över produktionsanläggningen cirkulerat i bygden. Att säga att det är så är att dra för långtgående slutsatser men genom Anders Nelson kommer vi onekligen nära den ene brodern, Erik Paulsson, och hans Hansan AB.

Fastighetsverksamhet
Tittar vi närmare på Anders Jörgen Nelson så är han verksam i flera bolag inom totalt nio olika branscher med tyngdpunkten på fastighetsverksamhet och uthyrning och förvaltning av fastigheter. Bland annat är Nelson VD i Backahill AB samt styrelseordförande i Backahill Fastigheter AB. Nybildade Foodhills AB:s utdelningsadress finns också inom Backahill-koncernen. Närmare bestämt hos Backahill Utveckling AB.

Backahill-koncernen är ett familjeägt bolag som bildades 1998 och ägs av familjen Paulsson med rötterna i Ängelholm och på Bjärehalvön. Grundare är Erik Paulsson och basen i företagets verksamhet är att äga, förvalta och utveckla fastigheter. Ambitionen är enligt företagets egen beskrivning ”att vara en långsiktig partner i projekt som skapar lönsamhet och tillväxt till glädje för många människor. Verksamheten är indelad i fyra olika affärsområden, som alla har fastigheter och utvecklingsprojekt som gemensamma nämnare”. Bolagets huvudkontor ligger i Ängelholm.

Erik Paulsson grundaren
Om Hansan AB läser vi att det är ett bolag inom Backahill-koncernen och grundaren är Erik Paulsson.

Hansan är verksam inom förvärv och utveckling av fastigheter och projekt. En partner som hjälper företag och människor att generera affärer. Det kan vara genom partner- eller delägarskap, genom finansiell rådgivning eller råd inom fastighetssektorn. 

Hansan är aktivt med olika kapitalmarknadsprojekt, ledning, styrning och utvecklande av nyskapade affärsinitiativ. Nytänkande och entreprenörskap är två ord som är styrande för verksamheten. Hansan går gärna in i affärsprojekt tillsammans med partners, som behöver en stark resurs i form av kompetens, ledning och finansiellt nätverk.

"Finns annat än Findus"
Det finns med andra ord gott om krafter att räkna med bakom styrelsen i Foodhills AB. OM ambitionen nu skulle vara att ”köpa Findus”, som det heter i folkmun. Vi frågar ordförande Bengt Persson om så är fallet.

- Nej så är det inte, svarar han.

- Men ni har registrerat er för att bedriva livsmedelsproduktion i Bjuv. Var skulle det ske om inte i Findusanläggningen?

Persson svarar att det i princip är möjligt att producera också på andra platser än Findus och på frågan om var det skulle vara säger han att det finns ju Ceres tex. Och Asian Food på Idrottsvägen mitt emot Tennishallen.

- Vem finansierar Foodhills AB, är nästa fråga.

- Vi har nyligen registrerat företaget och har ett aktiekapital på 100 000 kronor, säger Bengt Persson. Det är det kapital vi nu har

- Men ni planerar produktion och då måste ni ju redan också ha planer på vem som ska finansiera den.

- Just nu pågår ett arbete med att ta fram en verksamhetsplan och också en finansieringsplan, svarar Bengt Persson. Vi kommer inte att vara färdiga med det arbetet förrän om några veckor och först då kan vi gå ut med information om företaget. Resten vill vi inte prata om än för det kan störa ett antal andra processer i sammanhanget.

Persson tillstår dock att företagsprojektet hänger ihop med det som kallas Food Valley of Bjuv. En ”uppfinning” som först lanserades av Findus och Henrik Nyberg, numera på Ceres.

- Det vi gör är givetvis delvis kopplat till Findus nedläggning och Food valley of Bjuv, avslutar Persson.

Food Valley of Bjuv stöttas såväl av Region Skåne som Jordbruksdepartementet och är en del i regeringens satsning på livsmedelsindustrin i Sverige. Så att det finns pengar med i leken, råder det nog knappast någon tvekan om.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.