BJUVS FÖRSAMLING Som vi tidigare skrivit finns det i Bjuvs församling numera en sk Framtidsgrupp. Gruppen har tagit fram ett Mål- och visionsdokument som slår fast en rad saker som församlingsmedlemmar länge undrat över. Inte minst i Billesholm.
Arbetsgruppen har haft fyra möten och ett flertal informella kontakter. Kyrkoherde Patrik Neuhaus och kommunister Charles Hägg har deltagit på vardera ett möte.
Bildtext: Risekatslösa kyrka utanför Billesholm.Arbetsgruppen har valt att behandla följande områden: Diakoni, Risekatslösa kyrka, Billesholms kyrka och Församlingshemmen. Gruppen har också valt att behandla det just nu rådande prekära läget med situationen och verksamheten i Billesholm.
Utgångspunkter Arbetsgruppen har utgått från ska ses för de kommande 5 – 10 åren och gruppen anser att man redan inför det förestående budgetarbetet 2016 ska börja ta höjd för redovisade tankar.
Nationell är medlemsutvecklingen för Svenska kyrkan negativ och har så varit sedan kyrkan skildes från staten 1999-2000. Medlemsantalet förväntas också fortsätta att minska under ovan nämnda tidsperiod.
Minska eller stagnera
Det innebär att intäkterna över tid relativt sett kommer att minska alternativt stagnera. Samtidigt som kostnader för personal och underhåll på fastigheter och annan fast egendom kommer att fortsätta stiga. Bjuvs församling faller inom ramen för ovanstående antagande och detta har arbetsgruppen haft med sig i de förslag som presenteras.
Bjuvs församling äger flera fastigheter i form av kyrkobyggnader, församlingshem, ekonomibyggnader etc, som alla årligen driver kostnader som tar sin andel av en begränsad budget. Arbetsgruppen ser framför sig att olika administrativa områden blir föremål för samarbete mellan två eller flera församlingar.
Nödvändig förändring
De begränsade intäkterna kommer att ”tvinga” fram nya arbetsformer för att sänka kostnader och samtidigt minska sårbarheten då det gäller att upprätthålla både kompetens och kapacitet inom de administrativa områdena. Projektet GAS är ett konkret exempel på denna inriktning.
I en ytterligare förläggning håller arbetsgruppen inte för osannolikt att sammanslagningar av församlingar kommer att ske inom Lunds stift.
Socialt arbete - Diakoni
I en platsannons där en större församling söker diakoner heter det:
- Diakoni (socialt hjälparbete) innebär allt från att leda samtalsgrupper och utbildningar till att göra nattvandringar på byn eller hembesök hos människor i sorg. Inte sällan sker arbetet på kvällar och helger.
Enligt Framtidsgruppen beskriver annonsen och förmedlar mångt och mycket av det som arbetsgruppen menar med diakonalt arbete på fältet. Bjuvs församling bedriver idag endast delar av det som beskrivs ovan, konstaterar man och fortsätter:
- Församlingens arbete ska fortsätta inom detta område men också utökas med engagemang i t.ex. nattvandrargrupper och vara både pro-aktivt och kreativt in denna gärning.
Risekatslösa kyrka
Hösten 2014 presenterade komminister Kristina Karlsson en idé för kyrkorådet om att anlägga en biblisk lekpark i anslutning till Risekatslösa kyrka. Lekattraktionerna skulle gestalta olika inslag i Bibeln med en skylt som berättade om t.ex. en händelse. Kyrkofullmäktige beslutade att avsätta 25 000 kronor till detta i budgeten 2015 för att konkretisera tankar, planer och kostnader för parken.
Arbetsgruppen vill gärna se en fortsättning och ett genomförande av projektet. Arbetsgruppen menar att detta kan vara en ingång för barn och småbarnsföräldrar då det gäller at ta till sig av bibliska berättelser och förkunnelse. Ett önskat förverkligande av lekparken ligger inom tidsramen 3 – 5 år.
Del i större helhet
Värt att notera i detta sammanhang är att Söderåsens Golfklubb och Bjuvs kommun har diskussioner om att ta hand om kvarvarande byggnader och galge vid schakt Malmros i närheten och skapa en plats för museum och evenemang där den intilliggande slagghögen också ingår som attraktion.
Billesholms kyrka
Kyrkan i Billesholm fyller år 2019 100-år. För detta har arbetsgruppen utifrån kyrkans tänkta användningsområde diskuterat att underhåll, anpassningar och förändringar måste prioriteras fram till 2019. Vid ett av arbetsgruppens möten berättade kommunister Charles Hägg om sina tankar beträffande kyrkans framtida inriktning och profil. Av presentationen framgick bl.a. att kyrklokalen inte skulle ha fasta bänkar utan kunna vara flexibel och anpassas efter antal deltagare och mötesform. Vidare skulle det finnas möjlighet att sätta upp en scen med tillhörande ljus- och ljudanläggning, möjligheter att se film, lyssna på eller utöva musik samt ha tillgängligt Wi-Fi. En miljö som skulle tilltala och engagera ungdomar.
- Arbetsgruppen vill att det tas ett helhetsgrepp över samtliga behov ovan och, i avgränsade etapper, läggs in i budgeten under de resterade åren fram till 2019.
Församlingshemmen
Bjuvs församling förfogar numera över två församlingshem med tillhörande lokaler. Dessa finns i Billesholm och Bjuv. Båda församlingshemmen belastar verksamheten med en löpande kostnad för drift. Utöver detta så genomförs ett antal ”tvingande” större investeringar i Bjuv under 2015.
För att i framtiden motivera dess existens så måste verksamheter, i linje med Svenska kyrkans värdegrund och församlingens verksamhet, bedrivas där i en omfattning som kan motivera dess kostnader.
Alternativ användning
- Det finns inget utrymme eller självändamål för att äga fastigheter som står outnyttjade, konstaterar Framtidsgruppen som fortsätter:
- Alternativt till detta bör uthyrning till externa hyresgäster övervägas, förutsatt att dessa bedriver verksamhet som inte skadar eller på annat sätt motverkar Bjuvs församling som fastighetsägare. Inför den förestående centrumutvecklingen i Billesholm och uppfräschningen av stationsområdet så bedömer arbetsgruppen att församlingshemmet här kan vara av intresse för ett sådant utnyttjande.
Opinionen i Billesholm
Under och efter omorganisationen i församlingen har verksamheterna i Billesholm helt avstannat. Protester och andra opinionsyttringar på sociala medier, på Facebook och i den lokala nättidningen Bjuvsnytt har minst sagt varit ifrågasättande till det som skett. Planerade verksamheter har ställts in och lagts vilande pga. att deltagare uteblivit. Detta har också gått ut över och påverkat arbetsmiljö och relationer mellan anställda i Bjuvs församling.
”Försoning nödvändig”
Arbetsgruppen har noterat och diskuterat det inträffande, då detta påverkar de prioriteringar som diskuterats och förslagits ovan. För att med kraft och entusiasm kunna möta framtida utmaningar och förverkliga mål och visioner måste berörda försonas. För att detta ska lyckas måste alla få känna sig som vinnare och detta förutsätter en prestigelös dialog mellan parterna.
Som jämförelse på tal om att mötas, kan nämnas kommunens lyckade dialogmöten mellan politiker/tjänstemän å ena sidan och å andra sidan kommuninvånarna i Billesholm och Bjuv, som med lyckat resultat genomfördes hösten 2014. Motsvarande dialogmöten är planerade för Ekeby före sommaren i år.
Framåtblickar
Förtroendevalda och anställda inom Svenska kyrkan har sina definierade roller i denna organisation. Kyrkofullmäktige och kyrkoråd bestämmer om VAD som ska göras och kyrkoherde med anställda bestämmer HUR det ska göras. Frågan som vi gemensamt måste ställa oss varje dag är – För vem finns vi till? – och reflektera över detta när vi tjänstgör i våra roller.
Bjuvs församling har genomgått en omorganisation och måste nu blicka framåt och möta våra medlemmar och församlingsbor. Energin och kraften i organisationen ska komma dessa till del som har valt oss respektive ekonomiskt bidrar till vår existens genom att betala sin skatt och skänka gåvor.
- Arbetsgruppen har i detta dokument pekat på några konkreta områden som vi tror kan locka till engagemang och intresse för vår verksamhet och värdegrund. Ovanstående tankar ska på detta sätt ge signaler i kommande budgetarbete om inriktning och prioriteringar för hur församlingens medel ska fördelas utöver de löpande kostnaderna.
Kyrkorådet föreslår att Kyrkofullmäktige beslutar om innehållet i dokumentet på sitt möte den 2 juni.
Marianne Rönnberg Galmor