UKRAINA och FLYKTINGBOENDEN I ett brev daterat den 29 mars från Migrationsverket, genom Länsstyrelsen, skickat till kommunerna i Skåne med information om vilka 5 kommuner som även framöver ska stå beredda med bostäder och vilka 5 kommuner som kan avveckla sina boenden nämns varken Bjuv eller ca 20 andra skånska kommuner. Men Bjuv behåller ändå de boenden de ordnat. Ifall, ifall……

Migrationsverket har sedan kriget i Ukraina inleddes för 6 veckor sedan och miljoner ukrainare flydde västerut inte dolt att det varit mycket svårt att beräkna vilket hjälpbehovet från svensk sida kommer att bli. Sverige var helt enkelt inte förberett för att ta emot det som först antogs bli Europas största flyktingström.

Det har dock visat sig att de allra flesta ukrainska flyktingar sökt sig till grannländerna. Bara en mindre skara har sökt sig till Sverige. Och då ändras både direktiven från regeringen och Migrationsverkets krav.

Bjuv agerade direkt
Första veckan efter att Ryssland invaderade Ukraina var Bjuvs kommunalråd Mikael Henrysson tillsammans med sina övriga skånska kollegor på informationsmöte hos landshövdingen i Skåne län - Anneli Hulthén – och fick veta vad som kunde komma att krävas om det kommer många flyktingar till Sverige från Ukraina.

- Vi fick veta att FN och Sverige generellt räknar med att 4 miljoner människor kommer att fly från Ukraina och självklart är också Bjuv inriktat på att ordna boenden för dem, sa Mikael Henrysson då.

Fd Futurum och Rosentorp
Sedan dess har kommunen berättat att man ska iordningställa fd Futurums bostäder samt renovera Rosentorp i Olstorp. Som var flyktingförläggning när den förra vågen 2015 kom till Sverige. Sammanlagt räknar Bjuv med att ha 50 platser till förfogande.

Men på marsmötet i Bjuvs kommunfullmäktige sa kommundirektör Christer Pålsson att något boende i fd Futurum – ägt av kommunala Bjuvsbostäder - blir det inte. ”Brandskyddet” ska inte ha givit sitt tillstånd.

- Så vi har ”dammsugit” Bjuvs kommun i jakt på alternativa boenden och hittat platser både hos Bjuvsbostäder och privata fastighetsägare, berättade Christer Pålsson.

Nya bud från Migrationsverket
I förra veckan ändrade så Migrationsverket förutsättningarna. Det nya är att det inte behövs lika många platser som man från början räknat med. Vi på bjuvsnytt.se tillskrev den 8 april avdelningschef Magnus Önnestig på Migrationsverket och frågade vad som egentligen gäller. Han svarade den 9 april:

- Migrationsverket bad för några veckor sedan via länsstyrelsen att kommunerna skulle hjälpa till med 12 000 evakueringsplatser. Dessa platser behövde vi för att kunna känna oss säkra på att kunna erbjuda tak över huvudet till alla sökande innan vår upphandling av platser var klar. Efter det har antalet sökande som anländer per dag minskat, andelen som hittar egna bostäder ökat och våra upphandlingar har börjat leverera boende som vi kan använda. Därmed har ett antal kommuner fått besked att vi inte längre behöver ha platser i beredskap. Siffrorna för vad som gäller för specifika boende i Bjuv har jag just nu inte framför mig.

Magnus Önnestig fortsatte:

- Sannolikt kommer vi i närtid gå ut med att antalet evakueringsplatser ska minskas ytterligare. Vi arbetar nu med vilka kommuner som då ska ha kvar evakueringsplatser eller avveckla. Tanken har aldrig varit att detta är boenden som ska utnyttjas långsiktigt utan i väntan på att mer långsiktiga boenden upphandlas.

Nytt regeringsuppdrag
Förra veckan fick enligt Önnestig Migrationsverket ett nytt regeringsuppdrag samtidigt som regeringen meddelade att de vill ändra i lagstiftningen så att landets alla 290 kommuner utifrån en fördelningsnyckel, detta för att undvika de utmaningar som uppstod 2015 då vissa kommuner hade många asylsökande och andra inga sökande alls. Vilka tal som ska gälla för enskilda kommuner kommer i närtid beredas av länsstyrelserna.

- Alla kommuner, inklusive Bjuv, kommer behöva bidra, tillade Önnestig.

- Sen vet vi inte i vilken takt de sökande kommer så vi kan inte säga exakt hur många som kommer vid vilken tidpunkt till vilken kommun. Här pågår arbete med att till kommunerna förtydliga hur det rent praktiskt ska gå till.

Bjuv inte på listan
Parallellt med Önnestigs uttalande till tidningen har brevet till kommunerna landat hos Bjuvs kommun. Kommundirektör Christer Pålsson berättar:

- Ja, det påverkar vår planering så till vida att vi nöjer oss med de boenden - ca 30 på Rosentorp och ca 20 i övrigt bostadsbestånd - som vi kan åstadkomma vid behov.

- Men för närvarande finns alltså inga behov av boenden i Bjuv, avslutar Pålsson.

Tackar kommunerna
Det senaste brevet från Migrationsverket lyder:

- Kommunernas insats och snabbhet har varit avgörande för att vi har kunnat erbjuda samtliga sökande kost och logi under de inledande veckorna av flyktingsituationen till följd av kriget i Ukraina. Migrationsverket vill tacka kommunerna för det stora stöd som har gjort det möjligt för myndigheten att lösa den här viktiga uppgiften.

Migrationsverket ställde den 8 mars 2022 förfrågan till Länsstyrelsen i Stockholms län om anskaffning och nyttjande av tillfälliga boendeplatser (extra ordinärt läge) där kommuner om möjligt bistår Migrationsverket. Platserna ska i huvudsak vara kopplade till Migrationsverkets ansöknings-/registreringsorter.

Typer av boenden
Berörda tillfälliga boenden som avsågs i skrivelsen är boende i skolor, gymnastiksalar, campingplatser (husvagnar och stugor) samt stugbyar där kommunen är ägare eller verksamhetsansvarig. Boendet ska omedelbart nyttjas för inkvartering av nyanlända flyktingar vid extra ordinärt läge. Platserna används i väntan på att Migrationsverket kan ordna fram och slussa dem vidare till Migrationsverkets egna bostäder. Det är kommunen som ska iordningsställa sovplatser/inklusive madrasser/sängkläder och stå för mathållning. Det är kommunen som ska säkerställa drift, hälsoskydd och brandskydd.

Länsstyrelsen redovisade den 11 mars sammanlagt 14 300 tillfälliga boendeplatser som kommunerna rapporterat in.

Bedömning av förändrat behov
Migrationsverket har den 26 mars 2022 tagit i anspråk 4 500 platser . 

Migrationsverket gör utifrån nuläget bedömningen att behovet av tillfälliga boenden är ca 6 000 platser.  Situationen kan dock förändras med kort varsel.

Migrationsverket föreslår följande fördelning av platserna:

Region Syd till 12 april
I Skåne vill vi att Helsingborg, Ystad, Kristianstad, Simrishamn, Sjöbo, Malmö, Kävlingen och Munka Ljungby om möjligt ska fortsätta vara aktiva och tillgängliga för omedelbar användning. Kost tillkommer om flyktingar faktiskt flyttar in. Nytt ställningstagande tas tisdagen den 12 april.

I Östergötland önskar verket att Norrköping, Åtvidaberg, Boxholm och Finspång förblir aktiva. Och i Kronobergs län Växjö samt i Blekinge län Karlskrona.

Utifrån det minskade behovet behöver nedanstående  kommuner/anmälda anläggningar inaktiveras (senast 2022-04-01).

Skåne: Ängelholm, Osby, Burlöv, Örkelljunga, Eslöv, Bromölla, Klippan, Lund.

Kalmar län: Emmaboda, Östergötland: Valdemarsvik, Ydre, Söderköping, Vadstena, Mjölby. Kronoberg: Alvesta, Ljungby. Kalmar: Torsås, Hultsfred, Västervik, Borgholm.
Jönköping: Jönköping, Vetlanda, Gislaved, Eksjö, Habo,
Blekinge: Ronneby, Karlshamn, Olofström, Sölvesborg.

Bjuvs kommun saknas över huvud taget på listan.

Som läget är just nu behöver Migrationsverket alltså enbart hjälp från vissa kommuner med tillfälliga boendeplatser i närheten av sina kontor. De boenden som man i nuläget inte behöver använda behöver därför heller inte vara reserverade för Migrationsverket, utan kan tills vidare användas för kommunens ordinarie aktiviteter, heter det.

- Men eftersom antalet människor som flyr från Ukraina till Sverige kan öka med kort varsel är det möjligt att Migrationsverket längre fram kommer att behöva hjälp med

- Skulle läget förändras kommer vi på Migrationsverket ta kontakt med kommuner med en förfrågan om tillfälliga boendeplatser kan användas, primärt i enlighet med de förutsättningar, exempelvis tid för iordningställande, som beskrevs i den inventering som länsstyrelserna redovisade för Migrationsverket den 25 mars.

”Solidarisk fördelning”
- I sammanhanget är det även viktigt att veta att Migrationsverket för diskussioner med regeringen om hur vi ska få till en solidarisk fördelning av boenden mellan landets alla 290 kommuner.

Bjuvsnytt fortsätter följa utvecklingen kring frågan om flyktingboenden i Bjuvs kommun.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.