POLITIK och PENGAR På sista fullmäktigemötet före sommaruppehållet antog en enig församling bl.a. nya arvoden för politikerna i Bjuvs kommun. Utgångspunkten för arvodena är en riksdagsmannalön.
Frågan om arvodena är en del i den totala översyn av hela den politiska organisationen som Kommunfullmäktige vid sitt sammanträde den 12 december 2013 beslutade om. En arbetsgrupp bestående av representanter för alla de partier som finns med i fullmäktige tillsattes då. Gruppen har sammanträtt sex gånger och arbetat fram fyra styrdokument för förtroendevalda i Bjuvs kommun.
Sammankallande har varit Stefan Svalö (S) och i övrigt har gruppen bestått av Anders Svensson (V), Nils Nilsson (C), Urban Berglund (KD), Krister Bergsten (FP), Sven Yngve Persson (M), Anette Roos (MP) och Allan Jönsson som när gruppen tillsattes ledde SD men som idag representerar Framstegspartiet, som saknar fullmäktigeplats.
Styrdokumenten är:
1 – Regler för partistöd i Bjuvs kommun
2 – Regler för ekonomisk ersättning till förtroendevalda
3 – Regler för politiska partiers användande av kommunens sammanträdesrum och samlingslokaler
4 – Regler för teknisk utrustning till presidier
De som omfattas av reglerna är ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, i beredningar som tillsatts av fullmäktige, i kommunstyrelsen, i kommunens övriga nämnder och i avdelningar och organ för beredning som omtalas i 3 kap paragraf 1-3 i kommunallagen samt för revisorer som utsetts enligt 9 kap första paragrafen i kommunallagen.
Kommunalrådens och oppositionsrådens ekonomiska och sociala förmåner regleras av särskilda bestämmelser.
Riksdagsledamots lön
Ersättningarna baseras på grundarvodet för en riksdagsledamot – vilket i mars var 59 800 kronor. Ersättningarna utgår i form av månads- och sammanträdesarvode och förrättnings- eller resekostnadsersättning, traktamente och ersättning för förlorad arbetsförtjänst eller A-kassa.
De kommunalt förtroendevalda har månadsarvoden som till sina beståndsdelar kan vara sammanträdesarvode, resekostnadsersättning, ersättning för förrättning, handikappad eller barntillsyn.
Från den 1 januari 2015 gäller följande ersättningar. Utgångspunkten för beräkningen är en riksdagsledamots lön på 58 900 kronor. Hela listan här.
Stefan Svalö begärde ordet och sa att gruppen haft bra möten – som lett till bra beslut. Han fick medhåll av såväl Sven Yngve Persson (M) som Allan Jönsson. Anette Roos (MP) som inte fanns på plats på mötet på torsdagskvällen hade meddelat Stefan Svalö att också hon stödde förslaget.
Svalö betonade särskilt att man i och med detta arbete nu skaffat bättre tekniska förutsättningar för politiker, presidier mm att sköta sina uppdrag via. Och för omvärlden att kommunicera med sina folkvalda - via s.k. ny teknik.
Nytt i kommunhuset
Nyordningen innebär vidare att Barn och Ungdomsnämnden samt Vård och Omsorgsnämnden - båda stora tids- och kapitalkrävande områden – förstärks med en funktion som ska finnas i kommunhuset 2 dagar i veckan. Vilka personer som rent fysiskt ska inneha dessa uppdrag är ännu för tidigt att säga.
Nytt i det nya är också att ersättningen för kommunalrådsposten från den 1 januari 2015 inte inkluderar någon pension i stil med den t.ex. Stefan Svalö själv har. Liksom Sven Yngve Persson och Stig Lundblad.
Stefan Svalö avslutade med att han yrkade bifall till förslaget. Något Kommunfullmäktiges ordförande Bert Roos dock inte kund godta. Med hänsyn till jävrisken.
Undvek jävsituation
Jäv ja. För att undvika att hamna i en jävsituation vad gäller beslut om regler för ekonomisk ersättning till förtroendevalda anmälde en rad personer som riskerade att hamna i denna situation inför beslutet jäv, dvs de deltog inte i beslutet rörande den paragrafen (12). De personerna är Kjell-Åke Johnsson (S), Anders Månsson (S), Christer Landin (S), Bert Roos (S), Lars Karlsson (S), Niklas Svalö (S), Ninnie Lindell (M), Bertil Olsson (M), Lisbeth Madsen (M), Stig Lundblad (M) samt Urban Berglund (KD).
Här finns listan på de nya arvodena.
Marianne Rönnberg Galmor