BROGÅRDA Det möte för boende intill den planerade nya Brogårdaskolan som kommunen kallat till i måndags kom helt av sig när några upptäckte att den föredragande konsulten använde en planritning från 1972. En ritning där deras villor inte fanns med eftersom de byggdes 10 år senare.
Kommunfullmäktige, dvs politikerna, beslutade i november 2015 att utreda kostnader och möjligheter för en ny skola på Brogårdaområdet enligt förslaget B2 som innebär nybyggnation, i anslutning till befintligt läge. Det arbetet pågår som bäst just nu och i samband med detta kallades berörda boende till måndagsmötet.
På den planritning som visades upp av konsulten som berättade om kommunens planer upptäckte de boende dock att något var allvarligt fel. Den visade sig vara från 1972 och saknade därför helt de villor som byggdes på platsen i början av 1980-talet.
Johan Persson på Skånegatan fanns på plats och var en av dem som, när det stod klart att konsulten som anlitats av kommunen alltså använde fel underlag, lämnade mötet.
- Någon av oss plockade upp en laptop och tog fram en aktuell karta. Såg att det kommunen visade upp var felaktigt. Jag och några andra gick sedan ut och kollade och mätte själv. Det var helt absurt att de gjorde en sådan miss.
Konsulten verkade alltså ha räknat på ett bygge på en dubbelt så stor yta som det i verkligheten finns.
- Nu när de blivit varse sitt misstag kan man ju undra hur de tänkt trolla bort det, säger Johan Persson.
"Rena Kafka-stämningen"
- Vi var från början inte roade av att få en skola utanför bostaden. Med allt väsen och stök det innebär. Men att ett fel av den här typen skulle visa sig finnas, det hade vi inte väntat oss. Mötet slutade i rena Kafka-stämningen.
Kerstin Wulff, samhällsbyggnadschef i Bjuvs kommun, förklarar:
- Det var olyckligt det som skedde på mötet. Men det betyder ingenting i praktiken för ytan för den nya byggnaden är fastställd och stämmer. Vi hade bara inte med oss rätt detaljplan och det ber vi om ursäkt för.
Johan Persson känner sig inte säker på svaret. Det framgår av ett brev han efter mötet skickade till Kerstin Wulff:
- Vilken garanti finns det för att de olika platser A-konsult tittat på har bedömts med rätt underlag med tanke på det som hände i måndags? Skriver han. Kommer ni att gå igenom deras underlag för att säkerställa allt, det kan ju finnas en bättre plats eller är det nuvarande förslag som gäller till vilket pris som helst?
- Den skolutredning som A-konsult levererat stämmer helt och hållet. Felet i måndags låg helt på oss som kom till mötet med en inaktuell planritning. Och ja, skolan ska ligga på denna plats och ingen annanstans. Placeringen avgjordes i ett långt tidigare stadium av processen.
Utformning senare fråga
- Hur den nya byggnaden ska utformas blir dock en senare fråga, fortsätter Kerstin Wulff. Den uppgiften ska vi ge till en duktig arkitekt. När vi utrett färdigt. Det är inte vi själva som ritar skolan.
Orörd gröning ett säljargument
Johan Persson berättar att han själv länge försökt få rätsida på värdet av ett löfte som en tidigare anställd tjänsteman gett honom vad gäller den mark som det nu är tänkt att den nya skolbyggnaden ska ligga på.
- Grönområdet och närheten till naturen här var ett säljargument för kommunen då. Ett argument som vi köpte. Och vi fick dessutom ett löfte av denne tjänsteman om att gröningen inte skulle bebyggas.
- Jag har på olika sätt försökt resonera kring detta löfte med både politiker och tjänstemän men bara fått till svar från t.ex. byggnadsnämnden att något sådant löfte inte gäller, säger Persson.
Parallell fråga
Vid sidan av att utreda förutsättningarna för den nya skolan arbetar förvaltningen med ett parallelluppdrag om vad den gamla skolbyggnaden ska användas till.
Nya Brogårdaskolan är tänkt att kunna tas i bruk med start höstterminen 2018.
Kerstin Wulff igen:
- Vi kommer att hålla igång dialogen med de boende i området. Det blir ett nytt möte men inte just nu. Utan när ny info finns att delge.
Marianne Rönnberg Galmor