På måndagen besökte moderater både från riksdagen och lokalt bl.a. Findus. Från vänster: Katarina Brännström och Erik Andersson, Elisabeth Svantesson, Ninnie Lindell och Ann-Charlotte Hammar Johnson.
FINDUS På måndagen var Elisabeth Svantesson (M) i Bjuv med anledning av Findus varsel. – Nedläggningen väcker frågor vi, precis som både personalen och övriga berörda, är angelägna om att få svar, sa Svantesson.
På måndagen var det Elisabeth Svantessons tur. Svantesson är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Tillsammans med Katarina Brännström och Erik Andersson, båda riksdagsledamöter i arbetsmarknadsutskottet, besökte hon Bjuv. Självklart ledsagade av Bjuvs egen riksdagsledamot Ann-Charlotte Hammar Johnsson samt oppositionsrådet i Bjuv och tillika 2:e vice ordförande i Kommunstyrelsen, Ninnie Lindell.
De fem träffade berörda parter i frågan och informera sig om läget. Under dagen besökte de kommunen, Findus, Arbetsförmedlingen och fackföreningen Unionen. I förra veckan var representanter för Livsmedelsarbetareförbundet hos Svantesson i Stockholm.
Ilska och sorg
Varför tycker då Elisabeth Svantesson med sällskap att det är viktigt att sätta sig in i frågan om just Findus och Bjuvs framtid?
- Det är väldigt viktigt för oss att vara på plats och själv möta alla personer som berörs. För frågan är ju viktig också för hela Sverige även om den först drabbar Bjuv.
- Och idag har jag mött både ilska och sorg. Inte minst från de fackliga representanterna som tycker att förhandlingarna med Findus går trögt.
Spel i spelet?
Enligt Svantesson väcker nedläggningen av Findus – eller varslet om densamma – många frågor som ägarna måste ge svar på. Ledningen i Bjuv, med VD Henrik Hjalmarsson i spetsen, har hon och hennes delegation träffat. Men de svar hon söker stod tydligen inte att finna i det sällskapet. Svantesson säger inte emot påståendet att också den lokala ledningen blev tagen på sängen och att det ligger andra motiv bakom varslet från Nomad Foods än ren lönsamhet. Findus gick ju enligt allas utsago bra när nyheten om planerad nedläggning kom.
Vi diskuterar om inte nedläggningen faktiskt är en bricka i ett mycket större spel.
"Kan misstänkas"
- Man kan absolut misstänka att det rör sig om något sådant, säger Elisabeth Svantesson. Det är faktiskt svårt att förstå varför man annars lägger ner ett företag man nyss investerat mycket pengar i och som går bra.
Några konkreta förslag eller kopplingar att erbjuda Bjuv i denna fråga hade M-delegationen inte.
- Nu är det viktigt att kommun och region jobbar tillsammans för att hitta lösningar för Bjuv, säger Svantesson. Det gäller att tillvarata kompetensen hos personalen och att se om det finns andra delar som kan utvecklas.
Känt budskap
Precis som alla andra som intresserat sig för Findusnedläggningen har Svantesson med sällskap från de lokala representanterna fått höra om växthusplaner, räk- och fiskodling. Svantesson säger sig vara medveten om att detta dock handlar om verksamheter som just nu befinner sig på planeringsstadiet. Frågan om växthus, och i så fall var och när, är ännu inte avgjord. Räkodlingen testar just nu en ny mekanik eftersom Vegafish misstänker att den gamla utsöndrade tungmetaller som gjorde att den ena kullen räkyngel efter den andra dog. Och fiskdammar – de finns för närvarande endast på Findus egna skissblock.
- Det är viktigt att vi får reda på vad Findus själv vill med marken de äger och anläggningen, säger Elisabeth Svantesson.
Som Bjuvsbo kan man inte annat än att hålla med henne.
Tröga förhandlingar
På Findus går de fackliga förhandlingarna trögt. Vilket kan vara påfrestande för folket på golvet. Men centralt på Livsmedelsarbetarförbundet i Stockholm säger man sig inte ha bråttom.
- Vi har begärt information om olika saker, säger Pauli Kristiansson, ombudsman på förbundet. Samtidigt ska varslet som lagts MBL-förhandlas och så ska vi ha in en löntagarkonsult som kan hjälpa oss räkna på helheten.
Frågan om man alls hinner bli färdiga innan året gått, ligger nära till hands.
Särskilt intressant tycker Pauli Kristiansson delen med att den första AP-fondens har ett mycket stort aktieinnehav i ägarstrukturen bakom ägarföretaget Nomad Foods, är. Ett ägande som alltså indirekt drabbar Findus produktion och anställda i Bjuv.
Diskuterar med LO
V-ledaren Jonas Sjöstedt har tidigare tagit upp frågan och olika journalister har vänt sig till fonden för svar. Utan framgång hittills. Men Kristiansson är inte säker på att den möjligheten är uttömd och har tagit upp frågan med LO. Skulle det vara möjligt för fonden att hota med att dra sig ur som storägare om Findus drabbas?
Hittills har den första AP-fondens ledning inte velat svara på frågan utan bara meddelat att det är upp till varje företags enskilda ledning att bestämma var man satsar.
– Jag tycker att det är ett bedrövligt svar. Första AP-fonden ska säga att de kommer dra ut allt sitt kapital ur det här företaget som äger Nomad Foods om man fullföljer nedläggningen i Bjuv. Jag tror att det är det enda språk som spekulanterna begriper är börskurser och pengar, sa Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio i ett tidigare uttalande.
Bjuvsnytt.se har också vänt sig till den första AP-fonden för att få svar på frågan. Kanske får vi svar? Mirakel har ju inträffat förut och så fort vi har något att berätta kan ni lita på att vi gör det!
Marianne Rönnberg Galmor