POLISRAPPORT - När jag ser tillbaka på 2017 från polismyndighetens och framförallt lokalpolisområdet Klippans synvinkel, konstaterar jag dessvärre att:
- Narkotikabrotten ökar
- Brukarna av narkotika blir yngre
- De grovt kriminella utnyttjar barn, ensamkommande och flyktingar.
Den som säger detta är Niclas Duvner,områdespolis BF/IGV 1 i Lokalpolisområde Klippan.
- Detta trots Polismyndighetens omorganisation som i vårt lokalpolisområde, dvs Klippan bl.a. innebar att Ungdoms- och narkotikagruppen (UNG) blev nerlagd och att det underrättelsestyrda arbetet tidvis mött motstånd pga höga utredningsbalanser.
Bara under december månad hittade områdespoliserna sammanlagt 5 kg cannabis, 1 kg amfetamin och 12 000 Tramadol-tabletter vid tre olika husrannsakningar i Kvidinge, Billesholm och Åstorp. På ”gatan” hade detta inbringat ca 1 miljon kronor.
Gatuvärdet på all narkotika som områdespoliserna beslagtog under 2017 uppgick till ca 3 000 000 kronor. Störst beslag gjordes av cannabis som också är det i särklass vanligaste preparatet bland brukarna. Även beslagen och brukande av Tramadol som är narkotikaklassad medicin har ökat i lokalpolisområdet.
- Men det är inte bara i vårt lokalpolisområde där narkotikabrotten ökar. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ), så har antalet anmälda narkotikabrott det senaste årtiondet ökat med 27 %, säger Niclas Duvner. Som Ni ser på bilden ”2017”, så är denna siffra högre i alla kommuner inom vårt LPO-område utom i Svalöv.
Som en liten förklaring till den bifogade bilden ”2017” kan sägas att 5011=Brukande, 5010=Innehav, 5005=Innehav för försäljning och 3070=Rattfylleri under påverkan av narkotika.
- I detta sammanhang är det viktigt att poängtera att narkotikabrott är ett ”upptäcktsbrott”, vilket innebär att omfattningen av anmälda brott påverkas av myndighetsprioriteringar. Därför lever brottsstatistiken sitt eget liv vid sidan av missbruksutvecklingen. Endast en bråkdel av alla narkotikabrott som begås återfinns i brottstatistiken.
- Tyvärr har också antalet personer i Sverige som dör i överdoser mer än fördubblats det senaste årtiondet. Narkotikadödligheten i Sverige är nu näst högt i hela EU. Detta enligt en rapport från EU:s narkotikacentrum ECNN (2015).
- Vårt arbete mot narkotika sker uniformerat och framförallt civilt. Trots att vi inte syns alltid, så finns vi! avslutar Niclas Duvner.
MRG