Gull-Britt Hansson är en känd profil på olika håll i kommunen. Hon har grundat och leder fortfarande arbetet i föreningen Anhörig 300.
KULTURPRIS Anhörigföreningen 300 som leds av Gull-Britt Hansson i Ekeby har tilldelats 2014 års Kulturpris i Bjuvs kommun. Ett val i tiden eftersom äldre- och anhörigfrågor idag är mer i fokus än någonsin.
Föreningen bildades av eldsjälen Gull-Britt Hansson för 15 år sedan och har sedan enträget arbetat vidare för att inspirera och sprida glädje och hopp till anhöriga och närstående till dem som vårdas hemma eller på något av kommunens äldreboenden.
Gull-Britt Hansson är överlycklig över att hennes "livsverk" nu äntligen uppmärksammats. Med ett pris men även tidigare i år av Bjuvs kommun, som avsatte 5 000 kronor för verksamheten.
- I år fick vi för första gången pengar av Bjuvs kommun, berättar hon. Och det var välbehövligt. Det finns många "hål" att stoppa slantarna i.
Föreningen har samarrangemang med Röda korset och kyrkan och är även ansluten till studieförbundet ABF samt Anhörigas Riksförbund.
- Anhörig 300:s symbol är blomman Förgätmigej, som på bilden härintill. Det tycker vi är en i alla sammanhang talande symbol för det arbete som vi bedriver.
Minneslådor på nytt sätt
Gull-Britt Hansson är ständigt i farten och förutom att ständigt vara på språng till något av äldreboendena är hon ordförande för S-kvinnorna i Ekeby.
På kvällen när det blir känt att Anhörig 300 fått årets Kulturpris är inget undantag. Gull-Britt är då i full färd med att packa en väska med minnessaker som hon ska ta med på tisdagen till Varagården.
- Det ligger en del gamla saker här och där, berättar hon. Det heter minneslådor. Men ingen talar med de gamla om dem.
- Men det ska jag göra, fortsätter hon. Jag ska visa och prata och få dem att minnas och glädjas. Faller det väl ut ska jag ta med den här verksamheten till alla våra äldreboende.
Föreningen såg dagens ljus 1999 i samband med att Socialstyrelsen uppdrog åt alla kommuner att bilda anhörigföreningar.
- Vi fick vid starten 300.000 kronor - därav namnet, säger Gull-Britt Hansson. De mesta pengarna gick åt till utbildning. Man kan säga att vi gjorde en del av det hemtjänsten gör idag och vi behövde lära hur man beter sig i olika situationer.
Med tiden tog pengarna dock slut och några nya kom inte. Men med stor fantasi och mycket god vilja fortsatte de ansvariga att arbeta och idag är föreningen en av några få kvar i landet från den tiden.
De aktiva har inget eget arvode. De "bommar" vinster, blommor och allt möjligt annat som behövs till verksamheten hos lokala handlare och företagare. Det är inte svårt att få folk att ställa upp för en god sak, enligt ordförande Hansson.
Anhörig 300 har idag 60 medlemmar. Kännedomen om föreningen sprids muntligt av dem som redan är med.
Föreningen nominerades till Kulturpriset Motför sitt arbetar med olika mindre kulturarrangemang på kommunens äldreboende och dess betydelse för de äldres välbefinnande.
Bjuvsnytt låter den lyckliga vinnaren få önska sig ytterligare en sak:
- Då önskar jag, säger Gull-Britt Hansson, att fler anhöriga ska komma och delta i de arrangemang vi ordnar.
Gull-Britt Hansson nås på telefon: 042-76957 och hennes kollega Margareta Nilsson på: 042-75731.
Juryns motivering:
Kultur- och Fritidsnämnden vill med årets kulturpris uppmärksamma den ideella föreningen Anhörig 300 och deras engagemang för de äldre på kommunens särskilda boende. I kommunens höga betyg i nationella jämförelser vad det gäller trygghet och utbudet av aktiviteter i särskilt boende, spelar Anhörig 300 en viktig roll. Anhörig 300’s deltagande är efterfrågat och de är sanna kulturspridare och festfixare inom äldreomsorgen.
Kulturpristagarna de senaste 5 åren
2009 |
Föreningen Gamla Bjuf |
2010 |
Mona-Lena Fristedt |
2011 |
Per-Olof Ewander |
2012 |
Bertil Hagberg |
2013 |
Skromberga Akademi |
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor