KOMMUNFULLMÄKTIGE Sedan 2005 har tre större förändringar i kommunens organisation genomförts. På torsdagen beslutade Kommunfullmäktige om ännu en. Vilket innebär att två nya förvaltningar tillkommer och samhällsutvecklingsenheten avvecklas.

Den nu aktuella omorganisationen är framtagen av kommunchefen Christer Pålsson. I våras lät han konsultföretaget Previa utvärdera Enheten för arbete och Tillväxt samt Samhällsutvecklingsenheten.

På Enheten för arbete och tillväxt intervjuade Previa samtliga medarbetare om hur de ser på såväl arbetsmiljön som sin egen roll på arbetsplatsen. De anställda svarade att de anser sig ha ett tydligt uppdrag, en välfungerande arbetsmiljö och ett gott samarbetsklimat.

På Samhällsutvecklingsenheten intervjuades slumpvis utvalda personer om samma sak.

- Resultatet där var inte så bra tyvärr, säger Christer Pålsson. De anställda var också helt på det klara med både mål och sin egen roll i arbetet. De var engagerade och stolta över sitt arbete.

- Men de trivdes inte och undrade över varför de fanns just på den här enheten. En enhet med flera olika verksamheter - men en enhet där man inte samverkar.

Christer Pålsson förklarar bristen med att enheten visade sig sakna en formell organisation. Ett informellt ledarskap har till och med lett så långt som till återkommande kränkningar och diskriminering. Ett generellt maktmissbruk har också förekommit.

Återgång till det gamla
- Det visade sig vara en avdelning som inte fungerade, fortsätter kommunchefen. Och därför har jag gjort ett förslag till en ny organisation som egentligen bara innebär att vi får gå tillbaka till hur det var tidigare. Med en Byggnadsförvaltning och en Kultur- och Fritidsförvaltning. Vilket innebär att Samhällsutvecklingsenheten avvecklas.

- Vi har behov av en tydlig organisation där såväl uppdrag som ansvars- och resursfördelningen inte går att ta miste på, förklarar Christer Pålsson.

Omorganisationen ska enligt kommunchefen inte innebära ökade kostnader.

- Den ryms inom befintlig budget. Samma människor ska jobba kvar även om några får en ny placering i organisationen, aslutar Pålsson.

För och emot
- Det är vår skyldighet att se till att vi får ut mesta möjliga av våra skattepengar och därför yrkar jag bifall till förslaget, sa Stefan Svalö, S.

- På avdelningen finns det problem och "knutar" som måste lösas upp, sa Ann-Charlotte Hammar Johnsson, M. Låt oss börja med att lösa upp dem och sedan kan vi se om en omorganisation behövs. Jag yrkar avslag till förslaget.

Kommunfullmäktige valde att gå på Kommunstyrelsens och Stefan Svalös linje.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.