TRYGG Polisens årligs trygghetsmätning är nu här och för Bjuvs del säger den att Bjuvs kommuninvånares känsla av otrygghet är oförändrad jämfört med i fjol.
Invånarna är främst oroliga för att drabbas av inbrott, de störs av nedskräpning och skadegörelse – inte minst på järnvägsstationerna – de störs också av fortkörning och buskörning och de känner sig oroliga för ungdomsgäng. Vilket leder till att de inte gärna vistas utomhus ensamma på kvällarna.

Kent Andréasson

 

Bjuvs kommun har, inte minst efter sommarens polisgripanden i samband med en narkotikahärva i centrala Bjuv, beslutat att vidta konkreta och stora satsningar för att öka tryggheten och förebygga framtida störande händelser.

- Vi håller just nu på att se över hur vi som kommun ska organisera oss för att möta de utmaningar som finns för att skapa en högre grad av upplevd trygghet hos alla i Bjuvs kommun, säger Kent Andréasson, förvaltningschef Kultur och Fritid i Bjuvs kommun. Tanken är att vi kommer att rekrytera en person som får till sitt huvuduppdrag att vara kommunens ansikte och kontaktperson i trygghetsfrågorna.

I det uppdraget kommer en av delarna att vara skapandet av en större delaktighet i civilsamhället.

- Här finns det många delar som kan komma att spela en viktig roll, fortsätter Andréasson. Föreningslivet generellt men speciellt de som arbetar med barn och unga, t.ex. föräldraföreningar på våra grundskolor, Nattvandrarna, idrotts- och kulturföreningar, Rädda Barnen m.fl.. Här blir det viktigt att samla de ”goda” krafter som finns för att gemensamt skapa en grund för det/de ”Trygghetsråd” som kommer att växa fram. Till det får vi lägga allt det fina arbete som redan idag görs inom ramen för kommunens verksamheter.

Den person som anställs som kontaktperson i trygghetsfrågorna ska arbeta främjande och förebyggande och vara ute bland ungdomar, på kvällar och helger.

Skadegörelse och trafik
I utemiljön har kommunen under året haft stora problem med nedskräpning och skadegörelse vid skolorna vilket syns i undersökningen. Under sommaren hyrdes särskilda väktare in och nu har kommunen påbörjat ett långsiktigt arbete för att förebygga det i framtiden.

Det vittnas ofta bland invånarna om buskörning och kommunen har numera infört parkeringsövervakning. Storgatan har linjerats i ett försök att öka tryggheten och under 2018 kommer det att genomföras ”hastighetsdämpande åtgärder” på utsatta platser i kommunen, heter det på kommunens hemsida.

Tryggt hemma och ute
De dagliga polisrapporterna från polisen berättar så gott som alltid om bostadinbrott och just rädslan för sådana har gjort att invånare nu i högre grad startat grannsamverkan. Under 2018 kommer det att hållas träffar om DNA-märkning.

Det ska mycket till om jag ska promenera från min bostad i Bjuv till busshållplatsen eller järnvägsstationen. Varje gång man när det är mörkt kör bil genom centrala Bjuv så ser man ungdomsgäng dra omkring och störa ordningen på ett eller annat sätt. Dessa gäng oroar. Och det är dem som de kommande kommunanställda Kent Andréasson talar om, ska möta och inleda dialog med.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.