TOMTMARK På ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen på onsdagen beslutades att Bjuvs kommun köper den s.k. Protista-tomten för fem miljoner kronor.
Nyligen kom den cirka 11 000 kvadratmeter stora tomten, där idag konkursboet efter Protista-fabriken ligger, ut på fastighetsmarknaden och då såg Bjuvs kommun sin chans att köpa den för att bygga på.
 
Bilden: Fabriken ligger granne med skejtparken.
 

- Vi fick tomten inklusive fyra fastigheter för fem miljoner kronor, säger Anders Månsson, kommunalråd i Bjuv. Fem miljoner var vårt bud och de pengarna finns inom antagen budget som säger att vi har just den summan att förvärva fastigheter för.

- Det känns mycket bra att kommunen nu äger just den tomten. Vår avsikt var att komma över ett bra ställe att bygga typ lägenheter och hyresfastigheter på och mer centralt än så här kan man ju inte bo. Med centrum på ena sidan och järnvägsstationen några hundra meter bort.

Det som inte ingick i affären är de rostfria tankar som finns på tomten. De betingar ett särskilt värde på markanden och dem ska konkursförrättaren därför sälja separat. Och de är inget kommunen har behov av.

- Det kommer att krävas en planändring för tomten givetvis, fortsätter Anders Månsson. Så att vi får lov att bygga bostäder på den. Och så tillkommer rivningskostnader etc, men det kommer vi till, avslutar Anders Månsson.

Kuriosa om platsen

En gång för länge sedan fanns det, där den övergivna fabriken idag ligger, Bjuvs första Folkets hus. Byggt och förvaltat på socialdemokraten Carl Mikaelssons initiativ.
 
Den tidens Folkets Hus omgavs då av en vacker park av vilken det idag inte anas mycket. Gångbroarna över bäcken möjligen, bär spår av den tidens utformning. I parken fanns också en dansbana.

Carl Mikaelsson var också med i bilden när det "nya" Folkets hus byggdes. Alltså den byggnad som Bjuvs kommun också numera äger och som t.ex. biblioteket fortfarande huserar i. I den byggnaden finns Mikaelsstugan - alltså ett minne av eldsjälen bakom folkets hus i Bjuv.

LO:s förste ombudsman
Carl Mikaelsson blev när LO bildades i Stockholm, organisationens första ombudsman och flyttade därmed till huvudstaden. I samband med en strejk i Bjuv återvände han några dagar till sin hemby för att förhandla. Spanska sjukan härjade då i såväl Bjuv som Billesholm och Carl Mikaelsson smittades och dog blott ytterligare några dagar senare. Kvar lämnade han i Stockholm hustru Augusta och barn. Min mormors kusiner.

Ler i sin himmel
Denna stolta arbetarhistoriska gärning med rötter i Bjuv berättar jag alldeles särskilt gärna om, eftersom jag själv är ett ättelägg till Carl Mikaelsson. Och jag hoppas att Mikaelsson nu när det än en gång ska bli uppsnyggat på de marker han en gång värnade om, sitter i sin himmel och ler.

Protistafabriken utgör idag ett "sår" mitt i en central del av samhället. Skateparken finns i direkt anslutning. Konsulter tillsammans med politiker, tjänstemän och invånare skissat fram en ny framtida byggnation för platsen. Att gamla Torrmjölken i det sammanhanget kan bli kronan på verket, är i sanning en trevlig idé.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.