BOSTÄDER En okänd gammal soptipp ställde till det men nu är allt klart för försäljning av de nya villatomterna på Kungsgårdsområdet i Billesholm.

Under en tid har projekteringen och förberedelserna för villabebyggelse på den resterande obebyggda delen av det s.k. Kungsgårdsområdet i utkanten av Billesholm, pågått. Vilket innebär att ett antal villatomter nu kan erbjudas hugade byggspekulanter som kan tänka sig att bo på platsen.

 

Även om erbjudandet om att köpa de nya villatomterna finns hos kommunen sedan junii i år så är de de facto brukbara först nu eftersom företaget som exploaterar marken stötte på problem i form av en dittills okänd soptipp som måste saneras. En "överraskning" som kort sagt fördyrar projektet för Bjuvs kommun med cirka 300.000 - 400.000 kronor.

- Men nu är vi klara att börja sälja tomter, säger Jarl Gustavsson, planeringschef på Bjuvs kommun. Vi har nu slutliga ekonomiska förhandlingar med entreprenören Serneke AB men så är det alltid. Det blir alltid lite dyrare än ursprungsplanen men vi kommer alltid överens.

Okänd tipp
Att det fanns en soptipp på marken var inget som kommunen visste, även om de köpte fastigheten redan på 1980-talet, berättar Jarl Gustavsson.

- Tippen var förhållandevis liten, säger han. Kanske 4-5 meter bred och max 12 meter lång. Men den kom aldrig med på den inventering vi gjorde av kommunala soptippar i slutet av 1900-/början av 2000-talet.

Hur som helst måste den nyupptäckta soptippen saneras eftersom den visade sig innehålla bl.a. hushållsavfall.

- Man hade också eldat på platsen men sedan täckt den med matjord, fortsätter Gustavsson. Och arrendatorn av marken har sedan täckt över det hela med matjord och odlat säd på området. Så att där doldes en soptipp har ingen kunnat ana.

Tillfälligt grustag?
När det gäller ”Billesholmiana” kan man alltid gå till källorna i form av Malte Rönnberg, 93 år och med stor detaljkunskap om gamla Billesholm. Som tonåring arbetade han själv på Kungsgården, som det nu aktuella området tidigare tillhörde, och plöjde fälten om och om igen tillsammans med Kungsgårdens ardennerhästar Pelle och Olle.

- Jag kan inte dra mig till minnes någon soptipp, säger Malte Rönnberg. Men en tid fanns där ett grustag där man tog grus till bygget av järnvägsspåren upp till Ivarsschaktet vid Blå Berg.

- Kanske är det i det grustaget, som senare inte användes, som man kastat sopor och avfall.

Malte Rönnberg berättar också att det på den andra sidan av Kungsgårdsleden fanns ett antal märgelgravar men att det han talar om är ett temporärt grustag som sedan ”försvann.” På ”rätt” sida om vägen som skiljer villaområdet från själva gården.

Vi testar teorin på Jarl Gustavsson.

- Det skulle kunna stämma, säger han. Det låter intressant. Avfallet som kom i dagern tyder på att ”tippen” var i bruk någon gång under perioden1940-1960-talet. Och när vi på 1980-talet köpte marken syntes inte någon tipp där.

Riktigt säkra på vilken soptipp det egentligen handlar om kan vi dock inte vara. Kanske vet någon av dem som arrenderat marken, eller deras efterlevande, hela historien.

Vet du som läser detta något så är du välkommen att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi älskar historia – inte minst den om vår egen bygd – och förmedlar gärna berättelserna oavsett om det handlar om en soptipp eller kanske att någon äntligen fått ett samtal med Jens Bille själv.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.