Kenneth Bolinder från kyrkans framtidsgrupp fick av Susanne Ohlsson ta emot en 28-punkter lång lista från Billesholmarna, med förslag på önskade kyrkliga aktiviteter.

BJUVS FÖRSAMLING På torsdagskvällen var det möte mellan kyrkoledningen och församlingsmedlemmar i Billesholm. MÖtet inleddes med frustration och upprördhet men slutade i positiva förväntingar. Samt bildandet att två samverkansgrupper.
Billesholms kyrka var full klockan 18 när det av olika representanter för ledningen i Bjuvs församling sedan två år utlovade mötet med Billesholmarna inleddes. Kenneth Bolinder, sammankallande i kyrkans framtidsgrupp och den som främst drivit frågan om att det skulle bli ett möte, inledde med att förklara sin och övriga kyrkopolitikers bild av det som lett till att Billesholmarna slutat gå till sin kyrka och sitt församlingshem.

- Vi har fått rapporter av dåvarande kyrkoherden Patrik Neuhaus, sa han. Han berättade för oss att människor här hade slutat komma till verksamheterna. Vilket till slut ledde till att verksamheterna här mer eller mindre upphörde.

Många av besökarna, inte minst en grupp yngre och tidigare aktiva kyrkobesökare, opponerade sig starkt mot historiebeskrivningen och svarade med att berätta hur de uppfattat att saker och ting gått till. Några av dem uttryckte också starkt missnöje med att Kenneth Bolinder framhöll att han och hans politikerkollegor bara känt till det som kyrkoherde Neuhaus berättat.

Lord höll inte med
- Jag har ju själv tillhört samma parti som du Kenneth, sa Emil Lord. Och på den tiden motionerat om vad som händer i Billesholm och hur illa vi här tycker om detta. Så säg inte att du inte visste.

Kyrkopolitikerna får väl därutöver antas följa med i samhället som alla andra. Inte minst via media. Som ju i ett flertal fall ingående redogjort för turerna kring såväl verksamhetsnedläggningar, som exempelvis de anställdas rop på hjälp i brevform till kyrkorådet, pga sin i det närmaste outhärdlig arbetssituation. Alla i kyrkorådet och –fullmäktige kan förvisso inte hantera modern teknik inklusive Internet. Men någon i gänget som kan, borde ju ha reagerat på år av redogörelser om missnöje, tjänstefel och bojkotter. Det sistnämnda just det som Billesholmarnas missnöje utmynnade i. Och personalens brev var utformat i gammaldags pappersform. För envar att läsa.

 

Ett 60-tal Billesholmare och några Bjuvsbor hade samlats i Billesholms kyrka för att få höra om planerna både för verksamheten och byggnaderna på Kyrkbacken.

 

"Skrämmande historer"
- Det vi hör berättas här ikväll från församlingsmedlemmarna om vad som hänt under denna kyrkoherdes chefstid, är ju skrämmande, sa Bo-Göran Roth från Billesholm. Ska inte både kyrkorådet och kyrkofullmäktige ta sitt ansvar för detta?

Största delen av de ansvariga fanns i kyrkan denna kväll. Där satt S-majoriteten i form av både kyrkorådets ordförande Kersti Jonasson och kyrkofullmäktiges ordförande Kjell-Åke Johnsson, samt deras handgångne medhjälpare, paratikamrater, vice mm. Inte minst Bert Roos och Arvo Hellman. Liksom minoriteten Kyrklig samlings representanter Ulla-Britt Lundqvist och Lennart Nilsson – även de i kyrkosammanhang mycket inflytelserika.

Framtidsgruppen i baksätet
Men ingen av dem vare sig tog till orda eller förklarade sin roll i den relativt nya Framtidsgruppen. De enda ansvariga politikerna som var verksamma denna kväll var sammankallande Kenneth Bolinder samt Göran Nilsson, Ann-Britt Lord och Anita Herder-Blixt. Övriga föredrog tydligen att från de sista bänkraderna lyssna och när mötet avslutades var de bland de allra första att lämna kyrkorummet.

Mötet på torsdagen varade i två timmar och när den ena gått signalerade moderatorn Christer Pålsson, kommunchef i Bjuv, att nu var det dags att vända blad och titta in i framtiden. Kenneth Bolinder vände då bokstavligen blad och öppnade upp mot församlingen med en inbjudan till samverkan.

Konkreta förslag
- Kom med förslag på vad ni vill ska hända här i Billesholm, sa han. Kontakta oss i framtidsgruppen eller vem ni vill när det gäller de här frågorna.

Från ”golvet” kom dock önskemål på något mer konkret än denna inbjudan. Mest konkret var Susanne Ohlsson som inför mötet samlat in olika medlemmars synpunkter och önskemål och sammanställt detta på en särskild lista. Som hon överräckte till Kenneth Bolinder.

- Listan omfattar mycket av det som var populärt här tidigare också och som vi vill ha tillbaka, sa hon. Som Andrum, Retreat osv.

- Men vad sägs om Pilgrimsvandringar och nattkyrka? Fortsatte hon.

Bolinder tog tacksamt emot kassen inklusive listan med förslag och lovade ta med sig det hela till Kyrkorådet och – fullmäktige.

Spontant infall?
Hans inbjudan var inte, vad vi förstått i efterhand, grundad i något beslut vare sig i rådet eller framtidsgruppen. Men oavsett detta så uppstod det då och där på torsdagen, i Billesholms kyrka, två olika samverkansgrupper – Uppdrag Billesholm och Uppdrag Bjuv.

Till mötet hade nämligen även församlingsmedlemmar från Bjuv tagit sig och de sa att de haft det svårt också där. Inte minst med verksamheter som inte blivit av eller lagts ner. Och att de utgör framkanten på en grupp missnöjda som dock valt att vänta och se. Snarare än som i Billesholm, bojkotta och protestera.

Orörda tillsvidare
Enstaka besökare kom också för att de uppfattat rykten i Billesholm om att församlingshemmet ska bli boende för asylanter men de kom i onödan för Kenneth Bolinder intygade att kyrkan inte har för avsikt att sälja huset.

Snarare kan läger just nu sammanfattas som så, att både kyrkan och församlingshemmet i Billesholm sitter "i orubbat bo" tills kyrka och församling kommit överens om fortsättningen. Trots att politkerna låtit ta fram en ombyggnadsritning av själva kyrkan. Inför 100-årsjubiléet 2019.

Positivt utgångsläge
Hur arbetet nu fortskrider återstår att se. Mötet i kyrkan lämnade dock en allmän känsla av att det kommer att bli bättre. Deltagarna var överlag kritiska mot de ansvarig politikerna som inte ingripit och stoppat kyrkoherdens framfart och frågan om inte Kyrkorådet borde ställa sina platser till förfogande, ställdes öppet.

Detta får väl i så fall bli en senare fråga som redaktionen i så fall säkert återkommer till.

Just nu är det som gäller att framtidsgruppen ska återkomma med förslag till de två nybildade grupperna på alternativa mötesdagar. Så att den goda stämningen och önskan att vilja vara med och arbeta för att kyrkan åter ska bli den naturliga mötesplats den tidigare var för de inblandade, kan få nytt bränsle.

Tidpunkterna för möten kommer att anslås på Bjuvs församlings hemsida samt också nämnas här på bjuvsnytt.se.

GLÖM INTE DELA OM NI GILLAR ARTIKELN!

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.