FLYKTINGAR Bjuvs kommun omorganiserar verksamheten kring ensamkommande barn och ungdomar. Inga nya barn har kommit sedan 2016 och det minskade behovet av boende har lett till att Bofinken i Bjuv läggs ner och sex tjänstemän har sagts upp.
Med anledning av att antalet barn och ungdomar som kommit till kommunen minskat och nya ekonomiska ramar från Migrationsverket trätt i kraft från 1 juli 2017 har Bjuvs kommun sedan hösten 2016 jobbat för en omorganisation av boendeverksamheten.

BIlden: Bjuvs sjukhus byggdes av Höganäsbolaget och har använts till mycket sedan nedläggningen. Nu senast inrymmer det HVB-boendet Bofinken.

De ensamkommande har bl.a. blivit vuxna, en del har fått avslag på asylansökan och framför allt har inga nya barn tillkommit sedan januari 2016. I skrivandet stund ser antalet ut så här:

- Det finns 44 ungdomar totalt på Bjuvs tre HVB-hem,  inklusive Kleinska villan i Bjuv.

- Drygt 20 ensamkommande barn/ungdomar bor i familjehem, flera i andra kommuner. Några av dessa kommer att få flytta till lediga platser i kommunen.

Leter egna bostäder
- Vi kommer inte att ha några ensamkommande på HVB i annan kommun, säger Åsa Malmström, verksamhetschef på Socialtjänstens Barn- och ungdomsgrupp.

- Vi har 10-12 ungdomar som är flygfärdiga, dvs de är över 18 och har fått uppehållstillstånd och har förutsättningar att ”flytta hemifrån” till eget boende. Två har fått egna hyreskontrakt och resten söker bostad med ljus och lykta.

Att hitta bostäder åt dessa ungdomar är dock inte så lätt men kommunen är beroende av att detta sker för att antalet kommunfinansierade platser ska bli färre.

Bjuvs kommun har drivit tre HVB-hem i Bjuv fram tills nu; Rosentorp, Flamman i Ekeby och Bofinken (gamla sjukhuset) i Bjuv. Bofinken öppnades akut den 23 december 2015 för att hantera den stora tillströmningen barn som då kom. Verksamheten har fungerat bra enligt Åsa Malmström, men lokalerna är inte anpassade för den omställning från HVB till Stödboende som nu behövs göras.

Skillnad HVB och Stödboende
- Den nya organisationen innebär att vi kommer att ha ett HVB (Rosentorp) och ett så kallat Stödboende, som blir i nuvarande Flammans lokaler i Ekeby, samt på tomten där kommer vi komplettera med två s.k. villavagnar som innehåller totalt sex små enrumslägenheter, förklarar Åsa Malmström.

- På HVB bor de ungdomar som är lite yngre och/eller har mer behov av vuxenstöd och på Stödboende är ungdomarna lite mer självgående och närmare självständighet.

Bemanningen på HVB kommer att vara samma som i dagsläget. Däremot kommer antalet personal på Stödboendet att behöva minskas. Vilket alltså medför att sex medarbetare nu sagts upp och samtidigt erbjudits andra arbetsuppgifter inom kommunen.

- Vi har aktivt arbetat för att matcha deras kompetens mot andra arbeten i kommunen, säger Åsa Malmström.

På Stödboendet och HVB kommer det när omorganisationen är genomförd sammanlagt finnas plats för 35 ungdomar.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.