Uppdaterat. POLITIK En geoteknisk rapport om åkern mellan Billesholms- och Norra Vramsvägen säger att det är fritt fram för växthusbygge här. – Vi har därför bett kommunen stryka det norra fältet i vår ansökan, säger Henrik Nyberg på Findus.
I sin strävan att skapa ett Food Valley i Bjuv är tanken att Findus ska sälja mark åt odlare av bl.a. tomater. Det område man haft i åtanke att sälja av – och också sökt ändringar i gällande detaljplan för – heter formellt 17:1 och omfattar förutom ovan nämnda åker även det stora fält som börjar i korsningen Norra Vramsvägen-Sellebergavägen (norra fältet), och som i ena ändan sträcker sig ända ner till Vege å och rekreations- och friluftsområdet där.

Dessutom ingår i 17:1 mark inne på den del av Findusområdet där bl.a. de gamla kycklinghusen fortfarande finns kvar. Men hittills har ett bygge på den sistnämnda inte omfattats av växthusplanerna.

När Henrik Nyberg första gången började tala om Food Valley-projektet sa han att växthus skulle byggas på södra fältet i 17:1. Alltså marken mitt emot Findus kontor och parkering. En ansökan om att kommunen skulle ändra detaljplanen för marken så att man fick lov att bygga växthus där inkom också i laga ordning.

Denna ansökan kompletterades så plötsligt till att också omfatta det norra fältet. Man gjorde uppenbarligen bedömningen att södra fältet kunde vara helt underminerat av gamla gruvgångar, och därmed olämpligt att bygga på.

Findus bekräftar
Konsultfirman WSP har dock nu skingrat dimman med sin geotekniska undersökning kring det södra fältet. Det finns förvisso några gruvgångar kvar i underjorden men inte till den grad att de förhindrar något bygge.

- Så är det, bekräftar Henrik Nyberg. Vilket innebär att jag i förra veckan meddelat kommunens handläggare Mattias Samuelsson att vi inte längre ansöker om någon ändring i detaljplanen för det norra fältet. Utan planerar att bygga på det södra.

Mattias Samuelsson bekräftar att han fått meddelandet från Findus och Henrik Nyberg. Muntligt. Vän av ordning skulle nog tänka att beskedet borde finnas skriftligt i kommunhuset men Samuelsson är av en annan åsikt.

- Det kommer att framgå av vårt nästa granskningsförslag och det räcker, säger han. Kommunen har ju Planmonopol och det betyder att det är vi som planerar det vi tycker är lämpligt.

Förslag före sommaren
När nästa granskningsförslag kommer berörda parter till del är inte helt säkert.

- Vi siktar på att ha det klart före sommaren, säger Mattias Samuelsson.

På frågan vad som händer med det s.k. norra fältet av 17:1 svarar Samuelsson:

- Juridisk gäller att det kvarstår för försöksodling. Precis som det hittills gjort i den befintliga detaljplanen. Med en byggrätt på 3,4 hektar.

Läs våra tidigare texter om växthusplanerna här.

Läs om de boendes protester här.

Se rapporten om södra fältet här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.