SKOLAN Om Barn- och Utbildningsnämnden säger ja så sägs lokalerna för fritidsgården på Skeneholmsområdet i Billesholm nu upp. Istället satsar kommunen på projektet ”Skolhäng” i befintliga lokaler på Jens Billeskolan.
- Nuvarande verksamhet på fritidsgården i Billesholm attraherar ett fåtal barn och ungdomar, konstaterat Kent Andreasson, verksamhetsansvarig i Barn- och Utbildningsförvaltningen, i en skrivelse till Barn- och Utbildningsnämnden inför dess möte på torsdagen den 22 oktober.
- En förändring av den fysiska placeringen är därför nödvändig för att göra verksamheten mer tillgänglig, fortsätter Kent Andreasson.
Vad det handlar i grunden om är att den modell för fritidsverksamhet som funnits de senaste decennierna inte fyller de önskemål och krav som idag finns. Och dessutom finns det på Skeneholm inte den naturliga koppling skola-fritidsgård som är önskvärd och som ger sk spontanbesök.
De senaste två åren har Jens Billeskolan utvecklat en lärmiljö som blivit en pedagogisk tillgång samtidigt som den givit eleverna en plats att återhämta sig och vila på. På ett naturligt sätt har så elever och personal kommit att ta rast tillsammans och när man nu också fått ett större utrymme för verksamheten anser de ansvariga att det är dags att införliva även Skeneholmsverksamheten.
Lyckas i skolan
- Tanken att fritiden för barn och ungdomar kan bidra till att utveckla och skapa förutsättningar för att lyckas i skolan är brett förankrat både i forskning och nationella utvecklingsprojekt, skriver Kent Andreasson.
- Av den anledningen är det fördelaktigt att utveckla en fritidsveksamhet i en miljö som barn och ungdomar i Billesholm redan är bekanta med.
Det vill säga: Skeneholms fritidsgård stängs och ett ”Skolhäng” skapas på Jens Bille. Vad är då detta, Kent Andreasson?
- Tänk mattelärare på Hänget som hjälper till och förklarar inför det nationella provet. Tänk stöd till elever, läxhjälp osv. Tänk verksamhet som möjliggör kreativt tänkande och skapande, säger han.
- Till detta har vi också för avsikt att skaffa en del ny utrustning så att eleverna kan förkovra sig, inte minst digitalt, med Ipads, Smartboards osv.
Tillgänglighet för alla
Kent Andreasson nämner ordet tillgänglighet ofta. Även i sin här aktuella skrivelse till Barn- och Utbildningsnämnden.
- En del i det nya är att digital utrustning ska göras tillgänglig för alla barn- och ungdomar. Så att de som inte hemma har sådana möjligheter har full tillgång till tekniken på skolan. Och även utomhus, i förlängningen.
Kent Andreasson har sedan han kom till Bjuvs kommun 2013 gjort sig känd som något av kommunens visionär när det gäller området barn och utbildning. Inte minst som ansvarig för bygget av skejtparken i centrala Bjuv.
Vilja och dröm
- Projektet ”Skolhäng” är också en blandning av vilja och dröm, säger Kent Andreasson. Modellen vore om vi i framtiden kunde göra hela området kring Jens Billeskolan till en sorts multi-arena. Här finns ju tex redan både idrottshall och simhall och det skulle man kunna vidareutveckl a.
Projektet ”Skolhäng” börjar, om nämnden säger ja till förvaltningens förslag, byggas den 1 mars 2015.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor