Skylten är borta. Skolan nerpackad i kartonger. På tisdagen kom det officiella beskedet: Forsärlan läggs ner.
SKOLA Palmlunds Skolor stänger Forsärlans Miljöskola i Billesholm. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.
Palmlunds Skolor meddelade på tisdagsmorgonen att man stänger Forsärlans Miljöskola i Billesholm. Skolan har under tolv år levt med tidsbegränsade bygglov på Risekatslösavägen i Billesholm innan ett permanent bygglov beviljades 2012. Beslutet överklagades dock av det multinationella företaget Saint-Gobain Isover AB till Länsstyrelsen som upphävde Bjuvs kommuns beslut.
Forsärlan överklagade till Mark- och Miljödomstolen där domen gick skolan emot. Skolan överklagade då till Mark- och Miljööverdomstolen som nekade prövningstillstånd. Frågan var därmed slutgiltigt avgjord och Forsärlan fick ett år på sig att söka annan lokalisering.
Skolan har i alla år levt med en anorektisk ekonomi eftersom Bjuvs kommun vägrat följa skollagens krav om lika villkor. Efter en dom i Förvaltningsrätten 2013 och med en ny förvaltningschef justerades skolpengen till korrekt nivå. Under slutet av 2013 togs därför beslutet av Palmlunds Skolor att bygga en ny skola på Kungsgårdsområdet i Billesholms utkant. Planen var att flytta in till höstterminen 2014.
- Men eftersom Billesholm ligger utanför storstan fick både vi och vår byggare problem med finansieringen, säger Anders Ek, vd för Palmlunds Skolor.
- När pengarna till slut var ordnade insåg vi att lokalerna inte skulle bli färdiga i tid, säger Christina Wahlgren Ek, skolchef.
Skolan sökte då en tillfällig lösning. Uppdraget att finna en skollokal i Billesholm i gott skick, anpassad för skolverksamhet, i rätt storlek, som dessutom stod tom, verkade omöjligt. Mot alla odds fann man Bilsoms gamla kontorslokaler på Fibergatan, heter det i pressmeddelandet.
Om vi uppfyllde tre saker - köpa tomten för den permanenta lösningen, lämna in ansökan om tidsbegränsat bygglov och det tredje, lämna in ansökan om permanent bygglov - lovades vi ett extra byggnadsnämndsmöte i juli, säger Anders Ek.
- Men vem kunde tro att man samlades till ett extra nämndsmöte mitt under semestern för att avslå vår ansökan, säger Christina Wahlgren Ek.
- Det hade varit renhårigare mot alla inblandade att säga nej direkt, istället för att dra ut på lidandet, inte minst för eleverna som nu i slutet på sitt sommarlov får sina förhoppningar krossade, tillägger Anders Ek.
Byggnadsnämnden hänvisar till att man måste följa lagen och att bara en mycket strikt tolkning är möjlig.
- Vi var väl medvetna om att placeringen av den tillfälliga lösningen inte var optimal ur Plan- och bygglagens perspektiv, men om verkligheten endast hade bestått av strikt tolkning av lagen hade vi inte behövt några politiker som kan se en helhet.
- Vår bedömning var att detta hade fungerat alldeles utmärkt under den begränsade tid vi sökte för, säger Anders Ek.
Denna uppfattning delades av många kommuninvånare som via namninsamlingar ordnade av skolans föräldraförening och engagerade föräldrar samlat så många som över 600 underskrifter på bara några dagar.
- Vårt arbete blir nu att se till att övergången till andra skolor blir så smidig som möjlig, avslutar Christina Wahlgren Ek och tillägger att skolan redan på tisdagen håller öppet mellan klockan 14 och 19.
FOTNOT: Palmlunds Skolor driver 8 förskolor och 5 skolor i södra Sverige. Palmlunds Skolor ägs av ledningen och har ca 150 medarbetare som tillsammans utbildar 700 barn och elever. Verksamheten startade 1992 och huvudkontoret ligger i Svalöv.
MRG
LÄS DEN PÅGENDE DEBATTEN HÄR.
Synpunkter - bra eller dåligt beslut?
Skriv då till