JOBB – Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, säger Foodhills ordförande Bengt Persson. Övertagandet sker den 1 mars i år.
Styrelseordförande för Findus Sverige, Peter Odemark, som står bakom uppgörelsen med Foodhills, är glad över att Foodhills tar över:
- Med Foodhills som ny ägare finns förutsättningar att förverkliga Findus vision: Food Valley of Bjuv – matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley, säger han. Och det känns väldigt bra.
Avtalet öppnar också för ett framtida samarbete mellan Foodhills och Findus.
- Vi kommer från start att samarbeta inom forskning & utveckling, cirkulära matkedjor och fryslager och vi arbetar gemensamt för ytterligare samarbeten, säger han.
Investerar stort
Foodhills kommer att göra omfattande investeringar i Bjuvanläggningen för att realisera sin vision. Men man kommer också att bjuda in andra aktörer.
- Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion, säger Bengt Persson. Målet är att bli ett internationellt föredöme.
Bakom Foodhills vision står även Bjuvs kommun och Region Skåne:
- Att Foodhills nu bygger en anläggning för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv är inte bara bra för kommunen. Det är också bra för Skåne och för Sverige. Det ger ökad sysselsättning, stärker självförtroendet och ökar konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion. Det är ett arbete som ligger helt i linje med Skånes och Sveriges livsmedelsstrategier, säger Lennart Svensson, regional samordnare i Region Skåne.
MRG