Samlade framför Rotundan i Billesholms Folkets Park för att skriva under fusionsplanen. Från översta raden från vänster: Stefan Jacobsson och Liselott Ljung (Bjuvs FH), Kenneth Bolinder (Bjuvs FH). Nedre raden från vänster: John Lind (Billesholm FP), Lars Karlsson (Bjuvs FH), Reijo Turja (Billesholms FP) samt Sven Borg (Bjuvs FH).
KULTUR/POLITIK På torsdagskvällen träffade representanter för styrelserna i Bjuvs Folkets Hus och Billesholms Folkets Park för att gemensamt underteckna en fusionsplan. Med syfte att slå ihop de båda föreningarna.
Det fanns ett Folkets Hus i Bjuv innan det som finns på Södra Storgatan idag byggdes. Det första grundades 1898. Det andra och nuvarande byggdes 1952.
År 1898 såg även Södra Vrams Folkets Park utanför Billesholm, dagens ljus.
Båda föreningarna sprang ur arbetarrörelsen som på den tiden var mycket stark i såväl Bjuv, Billesholm som Ekeby. Alltså det som numera heter Bjuvs kommun.
I Billesholm gladdes man åt att gå till Parken och dansa. I Folkets Hus i Bjuv är det många som dansat i Blå Vinkeln på bottenplan. Ett utrymme som numera ingår i Bjuvs bibliotek.
Men arbetarrörelsens ungdom är över. Idag har respektive styrelse svårt att överblicka vilka om ens är medlemmar i föreningarna och hur många de är. När de bildades var det med stolthet människor betalade och tog emot sitt eller sina andelsbevis. Att investera personligen i något så modernt som en arbetarägd förening, var något nytt. Idag finns det en hel del invånare som inte ens vet att de är delägare. Någon i släkten köpte runt sekelskiftet 1800-1900 andelar men sedan har hela saken fallit i glömska.
Från grunden
Medan fusionsplanen nu granskas av både revisor och Bolagsverk försöker styrelserna i de två föreningarna att bringa reda i medlemslistorna.
- Vi önskar att de som vet de är medlemmar ska hör av sig till oss och säga att de vill fortsätta vara med, säger Stefan Jacobsson i styrelsen för Folkets Park.
- I dagsläget vågar jag faktiskt inte gissa hur många medlemmar vi har men vi hoppas det visar sig vara många som är och vill fortsätta vara med och stötta denna fina park och verksamhet.
Svårt spåra
Bjuvs Folkets Hus säger att de har runt 350 medlemmar men har inte heller de någon exakt koll på hur det egentigen ser ut. Av samma anledning som vännerna i Billesholm. Det finns några gamla listor men de är inte fullständiga vad gäller person- och adressuppgifter och därför oerhört svårspårade.
Beslutet att gå samman dök upp i tid ungefär samtidigt i båda lägren.
- Vi i vår styrelse diskuterade i mars i år om vi kunde göra något tillsammans med styrelsen i Billesholms Folkets Park, säger Kenneth Bolinder, ordförande i Bjuv. Och det visade sig att de pratade om samma sak några veckor senare.
I korthet är basen för resonemanget att Billesholm har huset och Bjuv pengarna. Och att båda föreningarna vill försöka göra något riktigt positivt tillsammans för bevarandet av viktiga delar av traktens kulturarv.
En stor händelse
Det hela kanske inte låter så märkvärdigt men det här är, för den som kan Bjuvs och Billesholms historia, en stor händelse.
Bjuv, Billesholm och Ekeby var i slutet av 1800-talet alla välmående, stolta arbetarkommuner. Alltså egna, fristående kommuner som inte hade en tanke på att gå samman. Tvärtom höll invånarna hårt på just sitt. Det var på den tiden unga män från byarna drabbade samman i regelrätta styrkemätningar. Vilken by var bäst? Ja, där om tvistar fortfarande de lärde. Men åtminstone de äldre vet vad jag menar. Det var inget snack om något samgående eller att någon ville inordna sig under någon annan.
Nedgången
Men så kom mitten av 1900-talet. De två folkpalatsen drog och lockade inte som förr och den nya teknikens intåg gjorde definitivt slut på sötebrödsdagarna. Nu behövde inga artister resa land och rike runt och uppträda för landsbygdens folk för att kunna sälja sina skivor. Scenen i Billesholm tex, som sett den ena världsstjärnan efter den andra ta plats, gapade allt som oftast tom. Fredagsuppträdanden med tillhörande dans i Rotundan, var nu ett minne blott. Istället började Parken att hyras ut till olika föreningar och även till privatpersoner. Ekonomin blev därefter.
Färdigdansat
I Bjuv byggdes Folkets Hus om till bibliotek. Folkligt det också förstås, men någon dans i Blå Vinkeln blev det aldrig mer. Och inga Findus julfester heller för den delen. Och barnklubben Nyckelpigan, som jag var medlem i, var bortglömd liksom balettlektionerna i huset.
De senaste decennierna har Folkets Hus i Bjuv förfallit. Diskussioner har kommit och gått om vad som ska hända med huset. Många har velat renovera. Andra riva. För en tid sedan köpte så Bjuvs kommun helt resolut ut byggnaden från Folkets Husföreningen. Och på den vägen är det fortfarande.
Billesholms Folkets Park däremot, är fortfarande som den alltid varit - en fristående andelsförening.
Kopplingen till Socialdemokratin är från starten total men fusionsplanen är helt opolitisk.
- Koppla inte detta nya enbart till socialdemokratin! säger Kenneth Bolinder och de övriga på mötet.
- Det vi nu vill bygga är något för ALLA i kommunen, fortsätter Stefan Jacobsson.
Hur hur hur?
Hur ska då detta gå till? undrar jag. De senaste åren har t ex Folkets Park haft flera styrelser som kommit och gått. Förslagen på vilka verksamheter man vill driva, har varit många. Kassan däremot så gott som tom.
Men sedan ett par år är Parken på grön – eller i alla fall grönare – kvist. Den är numera helt skuldfri och detsamma gäller för Folkets Hus i Bjuv.
Drívbänk för unga
Stefan Jacobsson har visioner och förklarar:
- Vi riggar nu formen för vårt samgående. Vad den sedan ska innehålla får vi återkomma till. Vi vill hur som helst skapa en drivbänk för ungdomar som kan ta över efter oss.
- Förhoppningsvis kan vi också väcka liv i känslan av att det är något bra och viktigt att stötta den här verksamheten som vi alla både kan ta del av och hjälpas åt med att bygga. Kanske blir det åter så att många vill vara andelsägare här och att de ser andelsbeviset som något fint.
- Att stötta och vårda vårt kulturarv i form av Parken-Huset hoppas vi ska vara något många kan känna stolthet över i framtiden.
Tågordningen
Efter dagens undertecknande granskas fusionsplanen av en auktoriserad revisor, anlitad av föreningarna. Därefter går den, förutsatt att den är utan anmärkning från revisorn, vidare till Bolagsverket. Handläggningstiden där sägs vara 4 månader.
Planen är att samgåendet ska gälla från den 1 januari 2019. Blir det så, så kommer de befintliga valberedningarna att få i uppgift att ta fram förslag på en helt ny, gemensam styrelse.
FOTNOT: Det formellt korrekta namnet på Folkets Hus i Bjuv är Bjuvs Arbetares Byggnadsförening u.p.a. Det formella namnet för Södra Vrams/Billesholms Folkets Park är Billesholms Arbetares Fastighetsförening u.p.a. Redaktionen har valt att i denna artikel använda de i folkmun vanligare namnen enligt ovan.
Marianne Rönnberg Galmor(som gladeligen lånade ut en penna från Rönnbergs AB att underteckna planen med).