Uppdaterad version - EKEBY Uteförskolan Jorden i Ekeby ska stängas och barn och personal flytta till både Valleberga och Trolldungen. En del föräldrar är både upprörda och oroliga.
Det är också denna idé som fått en del föräldrar att söka plats just på Jorden.
När så barnen i höst ska flytta till Valleberga och Trolldungens förskolor istället är föräldrarna rädda att idén om uteförskola försvinner.
- Inte alls, säger Anita Norrman, förskolechef i Ekeby. Det här är fråga om att byta en sliten och opraktisk lokal mot andra som är mer ändamålsenliga och fina. Ingenting annat.
Inväntade besked
Beskedet om flytten kom överraskande för föräldrarna på Jorden.
- Det beror på att vi inväntade resultatet dels av en utredning kring skolans lokaler, dels politikernas beslut, förklarar Anita Norrman.
Anita Norrman och kollegan John Horvat berättar att det bakom beslutet, förutom lokalfördelning till stor del ligger rena arbetsmiljöskäl. Jorden, inrymt i en ombyggd f.d. tandläkarpraktik, är ”tungrott” både för personal och barn samtidigt som det står ändamålsenliga lokaler tomma i Ekeby.
- Det är inte hållbart, varken pedagogiskt eller ekonomiskt, säger Anita Norrman. Jorden har faktiskt sämst arbetsmiljö av alla våra förskolor. Både fysiskt och psykiskt.
- Här finns exempelvis branta trappor både ute och inne och pedagogerna bär dagligen upp och ner på underlägg, sovsäckar, kuddar och när det är dåligt väder, också barnen.
Pedagogisk verksamhet störs
Vidare menar Anita Norrman att lokalerna på Storgatan är för små, att vissa rum är genomfartsrum och att detta stör den pedagogiska verksamheten.
Ytterligare en fördel med förändringen är enligt tjänstemännen att en liten förskola som Jorden inte har möjligheter att samarbeta kring öppning och stängning eller när personal är sjuk, på semester, utbildning etc. Vilket i sin tur kräver vikarier i större utsträckning än om man ingår i en större enhet där barnen har tillgång till fler pedagoger – som barnen känner igen. Pedagoger som finns kvar när ordinarie personal återkommer.
Annan pedagogik?
Föräldrarna till barnen på Jordens uteförskola blev rejält oroade av det de upplevde som ett oväntat besked. Vad händer nu med pedagogiken uteförskola? Som vi medvetet valt åt våra barn, undrade de.
- Pedagogerna från Jorden kommer även i fortsättingen att ”brinna” för uteverksamhet, svarar Norrman och Horvat.
- Men exakt hur de till hösten kommer att arbeta kan jag inte säga nu, säger Anita Norrman. Det måste de, tillsammans med er, ha möjlighet att utforma på plats.
Anita Norrman säger att hon lovat varje familj att få komma med önskemål om framtida placering. Olika familjer har helt olika preferenser.
Förskolechefen vill lyssna
- Dem vill jag lyssna av, säger Anita Norrman. Exempelvis vill man inte att syskon ska hamna på olika ställen – och det ska de inte heller.
Det har förekommit påståenden bland föräldrarna i Ekeby att detta egentligen är ett sätt för Bjuvs kommun att ”spara pengar”.
- Detta är fråga om ett lokalbyte, säger Anita Norrman. Inte byte av personal och kamrater. Och det är absolut inte föranlett av någon nedskärning.
- Bjuvs kommun har ju tvärtom gjort världens satsning på en helt ny förskola – Äventyret – som kostat 20 miljoner kronor. En insats som vi ärligt talat inte är riktigt vana vid i vår bransch idag. Något rejält. Inte bara en ombyggnad av en gammal tandläkarmottagning, som där Jorden hittills funnits.
Jordens "specialare"
Jorden har en liten ”specialare” – en buss som man kör barnen till och från skog och natur i. Vad händer med den nu?
Låt oss här flika in en undring: Varför ska barn som får lära sig att älska naturen och utelivet åka buss till och från de platser de brukar vistas på, utanför själva förskolelokalen? Vore det inte bättre att gå? Ekeby är ju inte större än att man når det mesta till fots. Även om fötterna är små och benen korta.
Anita Norrman säger att hon förstår frågan. Och att barn på andra förskolor promenerar dit de ska.
Men icke desto mindre:
- Bussen finns kvar tills vidare så att pedagogerna kan planera höstens verksamhet i lugn och ro och på bästa sätt, svarar Anita Norrman. Och tillägger:
- Vill man ha kvar bussen så blir den alltså kvar men om pedagogerna inte ser den transportlösningen som den mest praktiska kommer de att se över andra lösningar istället. Den frågan ligger enkom hos dem som arbetar med den dagliga verksamheten.
Inte samma version
- Det Anita Norrman säger nu är inte vad hon sa i tisdags, säger föräldrarna Maria Persson och Marcin Suliga och får medhåll av fler. Informationen har ändrats i efterhand.
Att det nu låter annorlunda än tidigare tror de beror på att kommunen dragit öronen åt sig sedan såväl Marcin Suliga som andra hört av sig och klagat.
Marcin Suliga har skrivit till Norrman och Horvat och fått samma svar som vi. Oron i gruppen lägger sig något även om man fortfarande inte riktigt vet hur flytten till de nya lokalerna kommer att påverka deras barns och deras egen tillvaro och miljö.
På tisdag 26 maj kl 17.15-18.15 finns pedagoger från Jorden på Valleberga förskola för att visa lokalerna och prata med de föräldrar som vill komma och se barnens ”nya” förskola.
På onsdag 27 maj vid samma tid kan de föräldrar vars barn ska flytta till Trolldungen göra ett likadant besök där.
Marianne Rönnberg Galmor Foto: Bjuvs kommun