UNIKT BESÖK - Alla som önskar få barn rekommenderas att låta fönstret vara öppet så kanske det ordnar sig, säger Ulf Olofsson som fångat ett storkpar som just nu tillbringar några dygn i trakten melllan Bjuv och Billesholm på bild.
Stork har jag själv aldrig skådat i Bjuvs kommun men samtidigt vet jag från t.ex. Kullabygden att storken numera finns i Skåne.
Lite snopen blev jag ändå när jag fick mejl från Ulf Olofsson som med en enkel kamerna, men dock, fångat det vackra paret när de landat på en åker i trakten av Olstorp för att ta sig en groda eller någon annan läckerbit.
Var paret häckar förtäljer inte historian men sakta ner om ni ser fåglarna och njut av en del av naturens under. Nu på besök även i Bjuvs kommun.
Inte längre utdöd
En gång var den vita storken vanlig i Skåne. Men när vi dikade ut och odlade upp våtmarkerna kunde storkarna inte längre hitta föda till sina ungar. Sista paret häckade 1954 och sedan dess har storken klassificerats som utdöd i Sverige. Men så är det alltså inte längre!
Genom Storkprojektet är vi numera på god väg att få tillbaks vår skånska symbol. Målet för projektet är att återfå en livskraftig, flyttande stam av vit stork i Skåne.
Det finns ett antal hägn där du kan se storkar i Skåne när som helst under året, tack vare Storkprojektet som dock helst tar emot besök vid hägnen i Fulltofta, Karups Nygård och Hemmestorps Mölla. Där finns informationstavlor, men är du intresserad av en innehållsrik guidning på plats finns det möjlighet till det också.
Stöd från många
Storkprojektet som har sin bas i trakten av Hörby stöttas av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond, Stiftelsen Lunds Djurskyddsfond samt en hel rad företag. De kommuner som stöttar projektet är förutom Hörby och Höörs kommuner också kommunerna Eslöv, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Simrishamn, Sjöbo, Svedala, Kävlinge, Klippan, Trelleborg och Åstorp.
Mat i mängder
Storkprojektet samarbetar med Projekt Ringsjön - ett annat betydelsefullt naturvårdsprojekt i Skåne. Projektet bedriver s.k. reduktionsfiske av vitfisk som ska höja vattenkvaliteten i sjön. Storkprojektet hämtar fisk till storkarna, främst mört, året runt.
Sedan 2010 hämtar Storkprojektet även fisk från Finjasjön och Bosarpasjön där det pågår ett reduktionsfiske, likt det i Ringsjön.
Nordens Ark i Bohuslän håller några storkpar som har kommit från Storkprojektet. Ungarna skickas varje höst till Skåne och går in i avelsstammen.
Ta det varligt!
En uppmaning kan vara på sin plats när det gäller något så unikt som ett djur som ”återuppstått” i vår natur:
Tänk på att alltid röra dig försiktigt i närheten av storkarna. Störningar under häckningssäsongen kan innebära att paret misslyckas. Respektera alltså storkarna och håll avståndet!
Mer info på www.storkprojketet.se.
Marianne Rönnberg Galmor - foto 1: Ulf Olofsson foto 2: Emma Ådahl/Storkprojektet