HELA KOMMUNEN I en ohelig allians försöker delar av näringslivet i Bjuvs kommun att tillsammans med såväl bidrag från kommunen som delar av föreningslivet samtidigt både skapa en ny tradition och blåsa nytt liv i Billesholms Folkets Park.
Bildtext: Från vänster Greta Hård med Gunilla i sittvagnen. Elsie Carlsson med Tomas i liggvagn, Birgit och Lennart Edmund med dottern Eva. Ytterligare två barn är med på bilden. Vet du vem de är så tipsa redaktionen.

I min barndom fanns det ett antal familjetillställningar i Billesholms Folkets Park. Till exempel klädde hela familjen upp sig och åkte till Parken när det var bilutställning där. Via lokala bilhandlare fick de vuxna tillfälle att se det allra senaste inom personbilsindustrin. Samtidigt som vi ungar lekte och sprang runt i Parken. Hängpilen, som nyss gick hädan, var ett underbart gömställe. Jag minns dessa tillfällen med värme i hjärtat.
 

Nu är det dock länge sedan Parken var samma centrala utställnings- och träffpunkt för invånarna i Billesholm som då. Och sedan kommunsammanslagningen har Parkens betydelse som nav inte blivit större.

Nu tas det dock ett nytt grepp för att kanske förändra detta. För i detta nu är arbetet med att - om allt går i lås - skapa en ny tradition som syftar till att binda samman alla som bor i hela Bjuvs kommun. I form av en Familjedag - med trädgården i fokus.

Initiativtagare är lokala näringsidkare i form av Swedbank och närmare bestämt Joakim Gunnarsson, kontorschef i Bjuv.

- Det började med att jag talade med ett par privata företagare i Bjuv, säger han. Men ju mer vi pratade om att skapa en familjedag och en ny tradition, desto fler ville vara med på tåget.

Hög kvalitet
- Vi vill dock ha kvalitet i alla delar av programmet och väljer därför vilka som ska få vara med, fortsätter Joakim Gunnarsson. Och nu har evenemanget också vuxit till något mycket mer än en Familjedag med trädgårdstema.

Till exempel har organisationen BFSO, Bjuvs Föreningars Samorganisation, istället för att ha en egen dag i Parken, också anslutit sig till Familjedagen. Det betyder att alla typer av föreningar inom idrott, kultur m.m. också kommer att finnas representerade.

- Det känns verkligen bra att kunna bidra till en bra samverkan mellan hela kommunens många föreningar, företag och invånare, tillägger Joakim Gunnarsson.

Förstärkning till kassan
Joakim Gunnarsson berättar att han och övriga arrangörer beslutat att parallellt med ursprungsidéen också stärka Parkens i dagsläget skrala kassa.

- Dagen blir ett sätt för oss att också göra en aktiv handling för att bibehålla Parken, säger Joakim Gunnarsson. Vi skapar en så kallad win-win affär där både Parken, dess vänner och vi på företagssidan får något positivt ut av arrangemanget.

- Det gör vi genom att kombinerar betalningssättet Swisch med t.ex. betalningen för köp av andelar i Folkets Park-föreningen. Eller för andra aktiviteter under dagen. Genom att stötta varandra på detta sätt bidrar vi alla till att både Parken och företagssamheten i kommunen kan överleva och blomstra.

Givna ingredienser 
Familjedagen är den 4 maj och pågår mellan klockan 11 och 15. Många lokala utställare på temat trädgård och verksamheter som kan kombineras med detsamma, är redan godkända som deltagare. Men för att det ska bli en riktig familjetillställning krävs bland annat också både roliga grejer för barnen och tillgång till mat och dryck.

- Vi på banken kan så klart inte sälja saker men vi har lämnat frågan om försäljning av mat m.m. till bl.a. lokala Billesholms GIF, säger Joakim Gunnarsson.

- Som alltid när det handlar om sådana här evenemang har vi förstås en given förhoppning, säger Joakim Gunnarsson avslutningsvis.

- Och det är att det ska bli fint väder!


Om vädret blir sisådär flyttar utställarna inomhus.

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.