SÄKERHET Sedan Ryssland invaderade Ukraina pratar vi alla väldigt mycket i termer av säkerhet och skydd. Vi kollar t.ex. var närmaste skyddsrum finns. Protesterar när vi upptäcker att Hesa Fredrik i byn inte längre låter. Kenney Pihl, beredskapssamordnare i Bjuv, ger oss fakta om vad som FAKTISKT gäller.

- Ansvaret kommunen har när det gäller skyddsrum är att man ska hålla dem i skick. Alltså de man äger själv, inleder Kenney Pihl.

- När det gäller utbyggnad av nya skyddsrum så är det en fråga för MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap). Det är de som får pengar för att bygga och bestämma var skyddsrum ska byggas.

Först ska områden som är tättbefolkade ha skyddsrum. Städer förstås - eftersom det i krig är sådana som främst attackeras.

- Sedan ska man veta att det inte har byggts skyddsrum i Sverige sedan 2002, säger Kenney Pihl.  Det har helt enkelt inte varit någon prioriterad verksamhet för staten.

Vilket i sin tur kan förklaras av att man efter att det sk Kalla kriget bedömdes vara slut i och med Sovjetunionens upplösning den 25 december 1991. Så när Rysslands president Vladimir Putin för en månad sedan invaderade grannlandet Ukraina, och inledde ett blodigt krig där, blev såväl Sverige som övriga världen och dess invånare minst sagt ”tagna på sängen”. Det har också gällt när Bjuvsbor vänt sig till kommunen med sina frågor om både skyddsrum och "Hesa Fredrik"-övningen nyligen.

- Kommunen får alla frågor men någonstans i detta är det politiska beslut som ligger bakom, säger Kenney Pihl.

"Kärnkraftverk har prioriterats"
- Politikerna har beslutat att det inte ska finnas beredskapslager, skyddsrum, utomhus varningssystem mm. De har istället prioriterat kärnkraftverkens säkerhet.

Staten har i dagarna nu beslutat att avsätta 780 mkr för säkerställande av säkerhetssystem och där ingår bl.a. skyddsrum och utomhusvarningssystem.

- För Bjuvs kommuns del så kommer vi att ta kontakt med dem som är sakkunniga på MSB och med dem gå igenom var och hur vi skulle kunna sätta upp varningssystem i  Billesholm och Ekeby, säger Kenney Pihl.

- Men Sverige omfattar 290 kommuner så vi får se vad staten slutligen bestämmer, fortsätter han. Och skyddsrum  får vi avvakta med tills vi hört vad staten säger.

Kenney Pihl vet inte hur många skyddsrum Bjuvs kommun ansvarar för i dagsläget.

- Men de kan inte vara många, säger han.

Däremot kan han liksom alla vi övriga på msb.se se exakt var alla skyddsrum i kommunen finns. De är 30 till antalet. Majoriteten i privata ägares fastigheter.

MSB ger startsignalen
Och OM och NÄR MSB skickar ut signalen att Höjd beredskap gäller i landet och skyddsrummen måste iordningställas för användning så betyder det att de ska vara kunna tas i bruk inom 48 timmar.

Kenney Pihl har sin fysiska hemvist hos Räddningstjänsten Nordvästra Skåne men besöker Bjuv ”var och varannan dag”.

När det gäller frågor som rör Rikets säkerhet och den specifika lagstiftningen kring detta så är kommunens jurist Julia Pietrek utsedd att vara säkerhetsskyddschef för Bjuvs kommun.

Fotnot: I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum som är till för att ge 7 miljoner av befolkningen ett fysiskt skydd i krig. Övrig befolkning förväntas delta i försvaret mm.

 

HÄR finns kartan över skyddsrum i Bjuvs kommun.

HÄR kan du läsa MSB:s analys av läget i samband med invasionen av Ukraina.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.