VATTEN På fredag den 3 oktober börjar NSVA spola dricksvattenledningsnätet i Bjuvs kommun. Spolningen inleds i Bjuv och Ekeby samtidigt och beräknas pågå under fem veckor.
I år kommer NSVA att testa en ny metod för att med utökad kraft spola ledningarna och därmed göra dem extra rena. I samband med spolningen kan det bli tillfälligt sämre vattentryck och missfärgat vatten för boende i området, heter det i ett pressmeddelande från NSVA.
– Spolningen följer ett schema och målsättningen är att genomföra en årlig planerad spolning av samtliga huvudvattenledningar i alla kommuner inom NSVA. Syftet är att rensa ledningsrören, vilket innebär att fällningar och mikrobiell tillväxt, som vanligtvis finns på ledningsrörens insida, kan lossna och resultera i missfärgat vatten, säger Dejan Tucakov, VA-ingenjör på avdelning Rörnät NSVA.
Schemat
Schemat för spolningen är att den inleds samtidigt i Bjuv och Ekeby. Därefter fortsätter den från Bjuv genom Norra Vram och Gunnarstorp och från Ekeby genom Billesholm och Södra Vram.
"Ännu bättre effekt"
Förra årets traditionella brandpostutspolning i Bjuvs kommun gav bra effekt och allmänhetens reaktioner var positiva. För en ännu bättre effekt har NSVA i år valt att kombinera brandpostutspolningen med den nya metoden att med utökad kraft spola de stora huvudledningarna i kommunen.
- Dagens teknik möjliggör att via surfplatta styra tryck och flöde i den inkommande vattenledningen till Bjuvs kommun, fortsätter Dejan Tucakov.
- Det innebär att våra tekniker kan fjärrstyra vattenflödet ute från fältet, samtidigt som man sektionerar av områden med hjälp av ventiler och spolar ut vatten via strategiskt utvalda brandposter. På det sättet får vi en kraftig vattengenomströmning även i stora huvudledningar med en diameter på 30 centimeter och kan spola dem extra rena, tillägger Dejan Tucakov.
Missfärgning ofarlig
Missfärgat vatten är vanligt i samband med spolningar men helt ofarligt, enligt NSVA. Om du drabbas av missfärgningar spola kallvatten i några minuter tills vattnet är klart igen, är rådet allmänheten får.
NSVA, som ansvarar för vattnet för cirka 230 000 invånare ägs förutom av Bjuvs kommun också av kommunerna Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp.
MRG