POLITIK Den reviderade investeringsbudgeten på 82 mkr togs inte utan diskussion på fullmäktigemötet på torsdagen. Flest inlägg gjordes på temat tre eller fem avdelningar på nya förskolan i Ekeby.

 

Bildtext: Den nya förskolan byggs intill Ekeby skola.
 

Under arbetet med den sk reviderade investeringsbudgeten för 2014 kom slutsiffran vad gäller den nya förskolan i Ekeby att förändras från 10 mkr till hela 19,5. Ökningen krävde en förklaring, vilken fullmäktige fick av kommunchef Christer Pålsson.

Kortfattat gick den ut på att i takt med att planerna för den nya förskolan fortskridit visade det sig att det ur ekonomisk synvinkel kunde var lika bra att bygga 5 nya avdelningar istället för som från börjat sagt, tre. Det skulle inledningsvis innebära ett antal tomma platser men passar likväl in i visionsarbetet med goda boendemiljöer eftersom det kräver att det bl.a. finns en bra förskola tillgänglig för unga barnfamiljer som kan tänka sig flytta till Bjuvs kommun.

”Bra affär”
En efter en gick partiföreträdarna upp i talarstolen. Anders Månsson (S), förste vice ordförande i S och tippad efterträdare till Stefan Svalö, talade så klart för förslaget med 5 avdelningar.

Månsson tycker Ekebybygget är en bra affär och jämförde med ett liknande i Burlöv.

- De betalar 300 000 kr per plats. Vi bara 195 000 per plats, sa han. Och dessutom får vi en ny förskola i Ekeby som i princip är som Grävlingen – med härlig utemiljö.

Om investeringsbudgeten i sin helhet sa Anders Månsson att den nu visserligen ligger på en högre nivå än Bjuvs brukar ha men att det inte är något att oro sig för.

- Över en 4-årsperiod klarar vi det utan att behöva låna upp. Vis av erfarenheten vet vi att vi till slut kanske inte heller gör av med alla 82 mkr i år eftersom saker ofta fördröjs av överklaganden etc.

”Bra ligga före”
Anders Månsson fick medhåll av Allan Jönsson, just nu ”politisk vilde” i fullmäktige sedan han lämnat SD till förmån för Framtidspartiet.

- Jag yrkar bifall till den reviderade investeringsbudgeten i sin helhet. Det är viktigt att föräldrar inte fastnar i ett ekorrhjul där brist på förskoleplatser innebär att de måste tacka nej till jobb.

- Att ligga lite före tycker jag är bra. Hoppas vi kan göra samma sak – alltså ligga före istället för efter – när det gäller äldreomsorgen också, tillade Jönsson.

”Ekeby växer mest”
Även SDs Bo Åstrand stödde Kommunledningens förslag.

- Det är positivt att vi får vår efterlängtade förskola i Ekeby och också tar höjd  för framtiden. För Ekeby växer mest i kommunen. Så jag yrkar bifall till Kommunstyrelsens förslag, sa Åstrand.

- Investringsbudgeten är både positiv och negativ, sa Maria Berglund från KD.  Frustrerande för att vi fått dåliga underlag men glädjande eftersom den innebär att föräldrar som väntat halvårsvis nu har löst problemet med att hitta förskoleplats från augusti månad i år.

”Vi blir attraktiva”
- Det känns också roligt att vi gör en viktig och miljömässig investering i exempelvis gatubelysningen där vi övergår till en teknik som sparar både arbete, pengar och miljö.

- Vi siktar ju på att få 20 000 invånare och då tror jag att sådana här satsningar gör oss attraktiva, avslutade Berglund.

- I mångt och mycket håller jag med Maria Berglund, sa Marie Hammar (C). Också jag vill framhålla den dåliga ekonomiska redovisning vi fått. Det är svårt att ta beslut med dåliga underlag.

- Men jag vill ändå yrka bifall för majoritetens förslag, avslutade Hammar.

M ville annorlunda
 - Vi har inte mer pengar än att vi måste hushålla klokt med dem, kontrade både oppositionsrådet Ninnie Lindell (M) och partikamraten Ann-Charlotte Hammar Johnsson.

- Det är bättre vi samlar lite på kontot så att vi har pengar att handla för när de verkliga behoven uppstår, fortsatte de. Att bara bygga för att ”det är lika bra att passa på när man ändå är igång”, är ingen bra strategi. Har man pengar kan man göra så. Men det har inte Bjuvs kommun.

Olöst ekvation
Sven-Yngve Persson (M) inledde med att säga att det är härligt med valår för det blir så mycket renoverat ett sådant år. Han försökte sedan reda ut begreppen kring hur lång kön till förskolan i praktiken är:

- Bo Blixt: Hur många barn står i kö idag i Ekeby för att de akut behöver plats – och hur många barn börjar skolan till hösten vilket innebär att de lämnar en plats i barnomsorgen?

Bo Blixt, ordförande i Barn- och Utbildningsförvaltningen, svarade:

- Det var ingen lätt fråga Sven-Yngve. Jag är inte förberedd för det här så med en papegojas envishet kan jag bara upprepa: 48 stycken. Jag har ingen annan siffra att ge dig än den.

- Och när det gäller fråga nummer två måste jag göra dig besviken. Den har jag inget svar på.

När debatten lade sig lät fullmäktigeordförande Bert Roos församlingen gå till omröstning och Kommunstyrelsens förslag antogs. M reserverade sig mot detta till förmån för sitt eget förslag.

Stjärnglasstomten
Christer Pålsson tog inledningsvis även upp hur man resonerat kring den miljon kronor som man reserverat i budgeten för iordningställande av den sk Stjärnglasstomten – även kallas Mejeritomten. Idag parkeringen mitt emot Kommunhuset.

- Vi i förvaltningen tror att det är viktigt för alla hur det offentliga rummet ser ut. Intrycket man får när man kommer till Bjuv spelar roll.

- Och för att skapa en positiv helhet och få ett synligt uttryck för centrumförnyelsen – själva kärnan i vårt visionsarbete - har vi föreslagit att vi reserverar 1 mkr för att även iordningställa  Stjärnglasstomten, avslutade kommunchef Christer Pålsson.

Läs mer om den reviderade investeringsbudgeten här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.