I Bjuvsbostäder är det uppenbarligen så att det enbart är män som vet något om hur framtidens boende ska gestaltas. Herrarna heter i tur och ordning från översta raden t.v.: Niklas Osslén (ledamot), Krister Nilsson (ledamot), Jörgen Johnsson (ledamot), Stefan Svalö (suppleant) och Bert Roos (ledamot). Nedersta raden fv: Krister Bergsten (suppleant), Alf Nilsson (vice ordf), Mats Nilsson (VD), Lennart Granström (ordf), Ulf Lind (suppleant).
OBS! Läs huvudartikeln om byggplanerna innan du fortsätter här.
BYGGE II Bjuvsbostäders affärsplan för åren 2015-2019 ligger framför oss på bordet. Den revideras regelbundet och Lennart Granström berättar om hur man nu definierat tre värdeord som tillsammans ska fungera som ledstjärna för den fortsatta verksamheten. Samtidigt slår han fast att det nya man planerar kommer att kosta en del.
De tre värdeorden är Närhet – Engagemang- Helhet, berättar Lennart Granström och fortsätter:
- Vad menar vi då med dessa vackra ord? Jo, närhet betyder att vi som bostadsbolag ska vara lyhörda och ha direktkontakt med folk.
- Vidare ska rätt person för uppdraget eller frågan vara lätt att nå och vi ska alla arbeta med att bygga och skapa förtroende för vår verksamhet. Rätt genomfört ska detta ska ge oss feedback att fortsätta jobba med.
Begreppet Engagemang bryter ordförande Granström ner i följande:
- Vi ska ha engagerade medarbetare som ger nöjda hyresgäster. Vi utvecklas ständigt och lär av våra erfarenheter och mitt engagemang som anställd ska bidra till bolagets totala lönsamhet. Vi ska våga prova nytt.
Med värdeordet Helhet menas att alla har ansvar och tar beslut inom sina befogenhetsramar.
- Vi är kuggar i samma hjul och alla är värda lika mycket, förtydligar Lennart Granström. Och så har du mitt favorituttryck:
- Vi ska ha ordning och reda, fortsätter han. Vi ska ge service åt andra och varandra. Och så ska ju självklart hålla vad vi lovar!
Men smakar det så kostar det!
Vackra värdeord i all ära. De här planerna är inte gratis. Utan kommer tvärtom att kosta en hel del. Lennart Granström nickar till mitt påstående och vi tittar på budgeten för 2018. De sk skall-kraven i ägardirektiven säger att de bolaget ska ha soliditet på lägst 18 procent plus minus 3 procent samt en direktavkastning på lägst 4,5 procent på bedömt marknadsvärde.
- Under det kommande året - 2018 - har vi planerat för att ha investeringar för 55,6 mkr, säger Lennart Granström. Och av detta ska det befintliga beståndet ligga på 28,2 mkr. Och mellanskillnaden på 27,4 mkr behövs till nyproduktion.
- De 28,2 mkr är fördelade mellan fastigheter (tak och väggar) 22,9 mkr, yttre miljö med tex rabatter etc på 2,6 mkr och lägenhetsinvesteringar i form av tex nya kranar etc för 2,7mkr. Till detta kommer också rena reparationer i befintliga lägenheter på 3,8 mkr. Vi har budgeterat på underhåll på befintliga beståndet – på en driftskostnad på 7,7 mkr.
”Vid ett vägskäl”
Bjuvsbostäders VD Mats Nilsson får avsluta resonemanget:
- Bolaget står vid ett vägskäl. Ska vägen väljas som innebär ett ansvarstagande för kommande generationers hyresgäster och ”Det goda boendet” är investerings- och underhållsbehoven stora. För att finansiera detta måste hyreshöjningar till som inte bara motsvarar kostnadsökningarna i samhället utan också skapar utrymme för underhåll och renoveringar i det befintliga beståndet.
- För att utveckla Bjuv och möta ägarens krav på nya ändamålsenliga bostäder krävs en stark balansräkning som bara kan skapas genom årliga vinster eller tillskjutande av kapital. Vi möter även en kund idag som har större krav på standard, kvalitet samt trivsel och möjligheter att skapa ett personligt boende. Ett erbjudande till kunden som inte motsvarar deras förväntningar kommer att på sikt sätta bolaget i svårigheter och ett misslyckande med att uppfylla ägarens krav på att främja bostadsförsörjningen genom att utveckla boendemiljöer som främjar en ökande livskvalitet i Bjuvs kommun.
Vi på redaktionen återkommer så snart vi har konkreta byggbeslut att berätta om.
Marianne Rönnberg Galmor