Folkets Hus i Bjuv sommaren 2014.
POLITIK Mediauppgifter idag har tolkats som att Bjuvs Folkets Hus framtid nu ligger för avgörande i kommunens arbetsutskott (Ksau). Detta oroar FH-ordförande Anette Roos.
Frågan om Folkets Hus i Bjuv framtid har länge varit en het potatis där ägaren av fastigheten, Folkets Hus-föreningen, och Bjuvs kommun, dragit åt olika håll. På byn har snacket gått i vågor. Riva eller inte, har ofta varit frågan.
Kommunchef Christer Pålsson har i en tidigare fas också vänt sig till FH-styrelsen för att förhöra sig om ett eventuellt köp av fastighten. Denna uppvaktning har inte lett till något då styrelsen avvisat förslaget.
Men nu händer det tydligen något framåtriktat som kanske kan ena de två S-lägren:
- Jag och kollegor har haft möte med Kenneth Bolinder (S) som företräder en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna Bjuv som fokuserar på vad som ska hända med Folkets Hus, säger Anette Roos. Bolinder och kommunens arkitekt Göran Skoog har för oss förevisat ett förslag på hur Folkets Hus enligt deras synsätt skulle kunna se ut i framtiden.
- Mitt svar som ordförande på detta är att Folkets Hus-styrelsen den 16 januari ska ha ett sammanträde och diskutera just detta.
- OM vi då kommer fram till att förslaget är intressant är det tänkt att vi ska vara med i en arbetsgrupp som arbetar vidare med det här. Här ska inget stressas fram. Det är vi som bestämmer takten. Ingen annan.
Anette Roos betonar i sammanhanget att Folkets Hus-föreningen fortfarande äger huset och tomten; alltså inte Bjuvs kommun. Och ska något hända med Folkets Hus så sker det endast om styrelsen sagt ja till detta.
Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande, har uttalat sig om frågan i samband med de senaste skriverierna. Ligger frågan verkligen för beredning i Ksau, frågar vi honom idag.
- Frågan om Folkets Hus framtid har varit uppe i Ksau tidigare, svarar han. I samband med att vi gav kommunchef Christer Pålsson uppdraget att förhandla med Folkets Hus om framtiden för dem och deras fastighet.
Ärendet "vilar" i Ksau
- Men just nu är frågan bara en partiangelägenhet, fortsätter han. Vi har inom Socialdemokraterna haft åtskilliga samtal om saken plus att vi sedan några månader skapat en särskilt arbetsgrupp som fokuserat enbart på frågan om Folkets Hus framtid och möjliga användningsområden. Men än är vi inte framme vid någon slutlig behandling i Ksau.
Kenneth Bolinder (S), sammankallande i S-gruppen för Folkets Hus förtydligar:
- Frågan är ”vilande” i Ksau, säger han. Kommunen har låtit arkitekter ta fram ett förslag till ett ”kompletterat” Folkets Hus. Det är det förslaget som vi har visat för Anette Roos och Jan Ljungdahl.
Utgångspunkten för arbetsgruppen inom , när de inledde sitt grupparbete, var att bevara Blå Vinkeln (nuvarande biblioteket) och bygga nytt för resten.
Känd arkitekt ritade
- Men vi har sedan fått klart för oss att det är delen mot Storgatan som är mest värd, bl.a. eftersom den är ritad av den kände arkitekten Hans Westman, fortsätter Kenneth Bolinder.
I stort går det liggande förslaget för Folkets Hus ut på att skapa ett kulturhus under om- och tillbyggnad i flera faser. Fasaden mot Storgatan renoveras, det byggs en förlängning längs Mejerigatan – korsningen Storgatan av befintlig byggnad och den bakre delen av byggnaden renoveras.
Om Folkets Hus-styrelsen accepterar förslaget och alla inblandade till slut börjar sträva mot samma mål så kommer biblioteket, som alltså nu finns i fd Blå Vinkeln på gårdssidan, att kunna fortsätta med sin verksamhet, säger Kenneth Bolinder. Byggarbetet till trots.
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor