Under 2015 deltar Bjuvs kommun i två stora studier, Kairos Futures Flytt- och boendestudie samt Region Skånes Livskraftiga orter. Syftet för Bjuv är att undersöka och få inspiration till hur man kan utvecklas som boendekommun.
- Bjuv är en del av ett större sammanhang och studierna ger oss möjlighet att få önskemål hos en bredare befolkning. Vi kan också utveckla nya samarbeten.
Kairos Futures Flytt- och boendestudie undersöker nationellt hur människors flyttmönster ändras och hur de kan komma att förändras på sikt. Om förtätning och de stigande boendekostnaderna kan leda till en ny syn på bostaden i sig och nya krav på den offentliga miljön.
Kairos Future är ett internationellt forskningsföretag med fokus på omvärldsanalys och strategi. I höst besöker de Bjuv och presenterar studiens resultat. Bjuv är en av 13 kommuner som deltar i studien. Från Skåne Nordväst deltar, förutom Bjuv också Ängelholm, Höganäs och Landskrona.
Livskraftiga orter genomförs av Region Skåne och Gehl architects. I projektet deltar kommunerna i 6K-samarbetet (Bjuv, Klippan, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga). Livskraftiga orter kommer bland annat att studera hur kommuner kan utvecklas på ett sätt som både gynnar den enskilda kommunen och regionen.
Orter som kan utvecklas
- Projektet undersöker också vilka kvaliteter i kommunernas olika orter som kan utvecklas för att bidra till en attraktiv kommun, vilket ligger helt i linje med vårt visionsarbete, säger Christer Pålsson.
Under hösten ska förtroendevalda och tjänstepersoner från samtliga sex kommuner delta i en serie workshops. Slutrapporten kommer att ge förslag på strategier och insatser inför framtiden.
- Vi arbetar hela tiden för att utveckla oss som boendekommun så att kommuninvånarna ska bo och leva bra, säger Christer Pålsson.
- Genom att vi deltar i två studier parallellt har vi möjlighet att ta del av omvärldsanalyser och strategier som hjälper oss att ta Bjuvs kommun in i framtiden, avslutar han.
Valuta för pengarna?
Att få hjälp med framtidsstudier i sin strävan att bygga ett bättre samhälle är inte fel. Men Kairos tillhör inte Sveriges billigaste konsultbyråer och eftersom den internationella arkitektbyrån Gehl Architects med huvudsäte i Köpenhamn också är inblandad undrar vän av ordning över prislappen. Hur mycket kostar kalaset?
- Med tanke på hur mycket vi räknar med att kunna få ut av detta så är vår bedömning att kostnaden är oerhört blygsam, säger Göran Skoog, kommunarkitekt i Bjuvs kommun.
- Tillsammans med flera kommuner i Bjuvs närhet kommer vi att få framtidsbilder, perspektiv och värderingar som ger oss en tydliga bilder som kommunen kommer att ha nytta av för att fatta rätt beslut för Bjuvs utveckling, fortsätter Skoog.
Prisvärd paketlösning
Sammanlagt deltar 13 kommuner i södra Sverige i undersökningen och Kairos Future har erbjudit en sk differentierad prissättning som innebär att priset beror på hur många som deltar.
- Erbjudandet om att deltaga i undersökningen kom til NV Skåne som ett erbjudande, en paketlösning om du vill, berättar Göran Skoog.
- Ingångspriset för grundinnehållet för Bjuvs del rabatterades också kraftigt. Så att istället för att betala 175.000 kronor kostar detta oss bara 75.000 kronor.
Förutom grundpaketet erbjöd Kairos också oss en helt kommununik omvärldsstudie.
- Vi har valt att köpa den också, säger Göran Skoog. Resultatet av den kommer att ge oss precis de inspel och kunskaper vi behöver för att kunna nå våra mål. Inom ramen för Vision 2020. Den delen betalar vi 20.000 kronor för.
Flerkärniga strukturer
Deltagande för Bjuv i den undersökning som Region Skåne utför betalar Bjuv 10.000 kronor för. Undersökningen är ett led i regionens arbete med att utveckla Det Öppna Skåne 2030. Där alla skånska kommuner, inklusive Bjuv med sin speciella struktur, spelar en viktig roll.
Den s.k. flerkärniga ortstrukturen är en av Skånes styrkor, heter det på Det Öppna Skåne 2030:s hemsida. Variationen av byar, orter, städer och skogar, åkrar, parker, stränder och hav inom en relativt liten yta med korta avstånd och hög tillgänglighet är unikt för Skåne och gör regionen attraktiv. Skåne har flera tydliga regionala kärnor och tillväxtmotorer som ger en mångfald av livsmiljöer där människor kan mötas, leva och verka tillsammans utan att resa långa sträckor.
- Undersökningen Livskraftiga orter, där vi alltså ska medverka, är ett sätt att belysa utvecklingsmöjligheterna också för mindre orter som vår, och peka på deras betydande roll i den regionala utvecklingen, förtydligar Göran Skoog.
Regionen gjorde en liknande studie 2011-2012 i en annan del av Skåne. Mer info om detta utvecklingsarbete här.
Marianne Rönnberg Galmor