Del av fd Findus jordbruksmark mellan Billesholmsvägen och Norra Vramsvägen. copyright: bjuvsweek.se
FISKODLING - RÄTTAD VERSION - Det tvära NEJ Nordic Salmon fick i förra veckan från Bjuvs politiska ledning SD-M föll inte i god jord. Man menar att politikerna tidigare skickat positiva signaler och att svaret i form av en pressrelease var ett fegt sätt att avsluta. – De förstår inte hela kontexten, säger Mikael Henrysson.

För knappt två veckor sedan publicerade Bjuvs kommuns politiska ledning, som består av SD och samarbetspartnern M, sent en fredagskväll en pressrelease som gick ut på att man säger ett bestämt NEJ till Nordic Salmons planer på att bygga en laxodling i Bjuv.

Releasen var kommunens svar på en flera år lång ”uppvaktning” från Nordic Salmon om att få bygga en fiskodling. Från början i Gunnarstorp men enligt det senaste förslaget i Selleberga.

Bakgrunden till det negativa beslutet säger kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) samt de två övriga kommunalråden i Bjuv – moderaterna Matthias Åkesson och Jörgen Johnsson – bla vara att vattenbrist skulle uppstå i det kommunala systemet samt att trafiken etableringen skulle leda till, blir för påfrestande.

”Det kräver mer respekt”
Peter Wiklund, Senior Advisor på Nordic Salmon, förstår inte hur frågan kunde få ett sådant svar som kommunen via en pressrelease indirekt gett. Något direkt svar till honom eller företaget har nämligen enligt honom inte inkommit från kommunledningen.

- Jag träffade Tore Lyng första gången i april 2017 när jag drev uppdraget med Findus fastigheter, berättar Peter Wiklund. Sedan dess har Tore varit intresserad av att etablera sig i Bjuv och sedan sommaren -22 driver jag nu projektet för att få etableringen på plats. Det var efter ett fokuserat arbete på just fiskodlingen och förädling av fisken, alltså inget om Söderåsens Bioparks, som kommunen fick upp ögonen och ville ha möte med information.

- Det första ordnade mötet var den 1 december 2022 och därefter följde fler möten där de styrande sedan fegt slutar kommunicera med oss och i stället släpper en pressrelease. Jag har under mina dryga 35 år som yrkesverksam inte varit med om något liknande och tycker inte att man beter sig inte så gällande en etablering som kostar drygt 2 miljarder SEK. Det kräver mer respekt, avslutar Peter Wiklund.

”Beslutet står fast”
- Vi står fast vid vårt svar, säger kommunalrådet Mikael Henrysson. Nordic Salmon förstår inte hela kontexten och har dessutom gett sig in på ett högriskprojekt. Då får man räkna med att det kan bli nej. Vi har inte farit med några osanningar. Vi anser bara inte att detta är något vi behöver i vår kommun.

- Projektet består dessutom hittills efter tre års diskussioner bara av en massa snack och påståenden, fortsätter Mikael Henrysson. Det enda konkreta som blivit av allt detta är en fin broschyr. Projektledarna ändrar dessutom storyn varje gång vi har kontakt.

Mikael Henrysson konkretiserar med ett exempel:

- Först hette det att man ville odla 10 000 ton lax i Bjuv. Sedan plötsligt var det 20 000 ton. De ändrar på storyn hela tiden.

- Vi välkomnar självklart fler företagsetableringar i kommunen. Men vill alltså inte ha laxodlingen, förtydligar Henrysson.

Satsar på skattebetalare
Det Bjuv istället satsar på är att bli en bra boendekommun. I sig inget nytt. Redan 2015 kom budskapet från de då styrande Socialdemokraterna om att kommunens profil i framtiden skulle ändras från att vara en industriort till att bli en attraktiv boendekommun. ”En förort till Malmö”, hette det bland annat från politiken sedan man betalat 100 000 kronor till Kairos Future för en del av en marknadsundersökning.

Och nu är tongångarna från dagens styrande SD/M- gruppering uppenbarligen densamma.

”Vill ändra på negativ bild”- 
Därför planerar vi byggen på Sellebergamarken som vi köpte av Findus, förklarar Mikael Henrysson. Där vill vi bygga för att locka hit dem som kan bidra till skattesystemet. Vi hör ständigt om Bjuv som en socioekonomiskt utsatt kommun och det är den ”profilen” vi vill ändra på. Med invånare som bättre än nu kan bidra till skattekollektivet hoppas vi kunna jämna ut den negativa bilden.

- Och att då säga ja till en fiskfabrik mitt i allt vore ju helt fel. Eller en tomatodling för den delen. Bortsett från att det också skulle vara den sista gången Bjuvsborna i Selleberga kunde se Söderåsen i horisonten så skulle det inte gå att sälja några attraktiva bostäder där då. Nordic Salmon får väl fiska vidare någon annanstans, avslutar Mikael Henrysson.

S inte alltid negativt
Socialdemokraterna och Centern – som leder respektive ingår i dagens politiska opposition i kommunen - delar inte uppfattningen som Mikael Henrysson mfl skickat ut. För några år sedan var det dock just Socialdemokraterna som gick i bräschen för den idé om Bjuv som boendekommun som SD och M idag företräder.

Läs mer om tidigare framtidsplaner för Bjuv.

BJUV SKIFTAR FOKUS….. (red. ber om ursäkt för textkvaliteten!)

BJUVS UTVECKLING SOM BOENDEKOMMUN…..

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.