VALBORG Trots att Bjuv numera har ett kommunalt, officiellt Valborgsfirande i Ekeby, väljer Bjuvs musikkår tillsammans med en rad frivilliga att hålla liv i det egna firandet på och kring Gruvtorget på Platsen i Bjuv.
Vi talar här om Annika Andersson. Som tillsammans med sin kusin Pia Ahlberg samt Christel Wijk, ordförande i Bjuvs Musikkår, när de hörde talas om att Bjuvs kommuns officiella firande av vårens ankomst hädanefter sker i Ekeby, kom på den ljusa idén att ordna eget firande i Bjuv.
- Vi har spelat i Bjuvs Musikkårs sedan vi var små och vi vill fortsätta med vår tradition här i vår by, säger Annika Andersson.
- Dessutom kunde vi ju ha blivit tillfrågade om hur vi ser på saken. Kanske hade vi tillsammans kunnat komma på bra idéer. Nu har vi bara fått veta att så och så ska det vara.
Valborgsfirandet i Bjuvs tätort är alltså en tradition med rötter i 1930-talets Bjuv. I den välmående arbetarkommunen där det vimlade av föreningar och engagemang. Bjuv var på den tiden en egen kommun. Liksom Billesholm och Ekeby. Inte förrän 1974 slogs de tre ihop till en.
Förr gick fackeltåget genom byn och upp till Gruvtorget på Platsen. Jag minns själv hur jag som liten flicka, finklädd och med basker på huvudet, högtidligt marscherade tillsammans med min mormor Julia. Hela vägen från centrala Bjuv, som känns mycket längre för barnaben än om man som nu tar bilen. Där gick man med en fackla i handen och stöttad av mormor, så att ingen olycka inträffade med elden. Det hela kändes lite magiskt. Inte minst när man senare kastat facklan på elden och stod och lyssnade till kören där medlemmarnas ansikten lyste i lågornas sken.
I år tänds bålet kl 19.30. Samtidigt som Musikkåren och tåget avgår från hörnet Alegatan/Gruvgatan. Från början gick man mycket längre. Ända nere från centrala byn. Att marschen är så kort numera beror bl.a. på att det idag inte går att få ihop till ett ”gammaldags” och stort tåg. Vare sig vad gäller musikanter eller publik. Antalet ortsbor som kommer för att marschera i tåget är inte på långa vägar så stort som det var i den gamla arbetarkommunen Bjuv i början och mitten av 1900-talet.
När musikanterna når torget spelas Sköna maj och själva inramningen för kvällen är därmed satt. Därefter hälsar undertecknad (Marianne Rönnberg Galmor) alla välkomna och presenterar kvällens program. Inte minst BjuvSingers som står för skönsången denna vårkväll. Underhåller gör också Juniortjejerna från Bjuv/Helsingborg Drillsportförening.
Årets Valborgstalare är Anna Jacobsson, känd både från sin hårsalong Skills och som ordförande i Företagarna Bjuv. Hon lovar att bjuda på en hyfsat spektakulär entré. Exakt i form av vad och hur kan vi så klart inte avslöja i förväg - men något oförglömligt i Valborgssammanhang blir det alldeles säkert! Så håll både ögon och öron öppna!
Marsch, flammande bål, skönsång i vårens tecken, drill förstås – och så en hejdundrande avrundning med fyrverkeri som Bonnen i Billesholm bjuder på. Ackompanjerat av att Bjuvs Musikkår spelar marschen the Thunderer. Allt minner om den tid när gemensamma kamratdemonstrationer var ett självklart sätt för människor att manifestera sin grupptillhörighet och entusiasmera till fortsatta stordåd.
Annika Andersson känner sig nöjd med 2016 års upplägg när jag träffar henne:
- Det är mycket mer jobb med sådant här än man kanske tror, säger hon. Många olika tillstånd ska sökas förutom allt praktiskt som ska beställas. Ris håller kommunen med men brandvakt måste man också ha och det har vi ordnat genom kontakter i Kamratföreningen brandkåren och Mats Hagberg, Jonny Nilsson och Patrik Roos.
Kommunen har även beviljat ett s.k. arrangemangsbidrag där pengar utgår vid uppvisande av kvitto ”efter utförd aktivitet”. Ström, förlängningssladd, talarstol, flaggstång m.m. - och så på slutet inte minst städning av utemiljön, är annat som måste fixas.
- Vi har haft fullt upp, fortsätter Annika Andersson. Med god hjälp också från drillflickornas föräldrar, inte att förglömma. Alla övriga frivilligkrafter i åtanke.
Blir det då en fortsättning nästa år?
- Det vet jag inte idag, svarar Annika Andersson. Efteråt får vi ha en utvärdering men det skönaste hade varit om kommunen tagit på sig alltihop.
- För egentligen vill vi ju bara spela. Det är ju DET vi kan, avslutar Annika Andersson.
Fotnot: I Ekeby kommer det alltså som vanligt att finnas en Valborgseld med musik och underhållning. Liksom på Gröningen i Billesholm. Vi återkommer med tid och program under På gång.Sugen på att värma upp med Bjuvs Musikkår? Lyssna då här.
{source}<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZHQ1_6pNb5c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->
<script language="javascript" type="text/javascript">
// You can place JavaScript like this
</script>
<?php
// You can place PHP like this
?>
{/source}
Text: Marianne Rönnberg Galmor Film: Per Dahlberg och Johan Fredriksson