UTVECKLING Uppdaterad text På fredagsmorgonen stod det klart att affären mellan Bjuvs kommun och koncernen Höganäs-Borgestad är klar. Det innebär att kommunen from nu äger och ska utveckla hela det stora markområde mitt i centrala Bjuv, som i generationer tillhört "Bolaget". Och företaget ska erbjudas mark på annan plats i kommunen.

- Vi ska skapa en ny och hållbar stadskärna för Bjuv, säger en glad Mikael Henrysson, kommunalråd i Bjuv. Eftersom marken ligger i Bjuvs centrum kan vi nu bygga upp ett normalt centrum runt järnvägsstationen. Ett område där människor kan röra sig bilfritt osv.

De centrala delarna i kommunens tre tätorter Bjuv, Billesholm och Ekeby är ju sedan 1800-talet uppbyggda med en stor fabrik som själva navet på orten. I Bjuv ligger det gamla "Bolaget" verkligen som en främmande ö som byn så småningom byggts runt. Höganäs-Borgestads mark sträcker sig över en väldig yta från dagens Mellersta Infarten över Platsen, längs Storgatan med Schaktsgatan som skiljelinje mot en annan stor mark - fd Findusägorna. Som kommunen redan tidigare köpt och som det finns byggplaner för.

Höganäs-Borgestads mark täcker också in området från Platsen över till järnvägsstationen och följer spåret upp till gamla Schakt III, där idag Gruvmuséet och Loppisen finns.

Men i och med att kommunen nu köpt loss denna mark kan Bjuvs som ort till slut utvecklas på ett mer normalt sätt. Så här skriver kommunen själv om affären i ett pressmeddelande:

Bjuvs kommun och Höganäs Borgestad AB har idag ingått avtal om att kommunen ska köpa företagets mark i centrala Bjuv. I avtalet ingår även att man stöttar företagets flytt till en ny plats i kommunen.

Bjuvs kommun och Höganäs Borgestad AB har delat en lång och rik historia ända sedan företaget startade gruvverksamhet i området 1873. Samtidigt som Höganäs Borgestad är ett centralt företag i Bjuv har det också blivit tydligt att dess fabriksområde blockerar vidare utveckling av stadskärnan och infrastrukturen. Med anledning av detta så har Bjuvs kommun idag ingått avtal om att köpa företagets mark.

- I 150 år har Bjuvs kommun och Höganäs Borgestad AB delat en gemensam historia och gemensamma framtidsutsikter. Därför är jag idag väldigt glad och stolt över att vi som kommun kommer ta över deras mark i centrala Bjuv för att vidareutveckla den och hela tätorten, samtidigt som företaget med sina arbetstillfällen stannar i kommunen, säger Mikael Henrysson, kommunstyrelsens ordförande (SD).

Planerna för området är fortfarande i sin linda men målsättningen är att skapa en urban boendemiljö med koppling till Bjuvs ursprung. Platsens historia och tegelarkitektur ska såväl bevaras som utvecklas och kopplas tills det stationsnära läget.

Höganäs Borgestad AB pl? anerar att bygga en mer avancerad och effektiv produktionsanläggning i kommunen, vilket kommer att bana väg för en mer hållbar produktion. Byggandet av en ny anläggning säkerställer en fortsatt industrinärvaro i kommunen och säkrar framtida sysselsättning för många invånare.

- Jag ser fram emot en etablering av en ny hållbar produktion inom en näring som har byggt vår kommuns historia. Det ligger helt rätt i tiden och är en viktig del i att utveckla Bjuv till att bli en mer hållbar kommun. Jag välkomnar ytterligare 150 år av gott samarbete för kommunens bästa, säger Matthias Åkesson, kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor (M).

- Det här är en stor affär för båda parter, vilket kommer att frigöra potentialen i Bjuvs centrum och framtidssäkra Höganäs Borgestad som en attraktiv arbetsgivare och en ledande industriell partner för våra kunder. Vi kommer att investera rejält i utvecklingen av en ny anläggning och kommer att arbeta nära våra medarbetare, kommunen och andra intressenter för att säkerställa bästa möjliga process under de kommande åren”, säger Hanna Landell, VD på Höganäs Borgestad AB.

Som en del av avtalet kommer kommunen att ställa en ny tomt till förfogande, fullt reglerad för Höganäs Borgestads ändamål."

Marken kommunen köpt är på 40 hektar och priset är 145 miljoner kronor. Höganäs Borgestads nya placering blir enligt Mikael Henrysson i Billesholm.

Återstår bara resten
Återstår nu bara att göra något åt det faktum att Isover Saint Gobain ligger som en stoppkloss för utvecklingen i Billesholm. Sett från infarten till byn som ju förr var den naturliga. In från 111:an, förbi Gullfiber och rakt in i byns hjärta - centrum med ett på den tiden rikt affärsliv. Om man fick bort fabriken och öppnade byns gamla infart igen skulle det automatiskt innebär att samhällskroppen skulle återfå sitt forna liv. Några planer på en sådan förändring finns säkert bara i undertecknads huvud just nu - men det är tillåtet att drömma, eller hur?

Och så har vi Ekeby. Får vi någon gång i framtiden se gamla Skombergaverken blommas upp i någon form av affärscentra? Lokala försök har ju gjorts med spa i gamla badhuset och gym i fabriken. Men större satsningar vore välkomna. Området är ju både unikt och en kulturskatt att bevara.

Den som lever får se.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.