Intill Selleberga gård ligger Findus Research & Development där bl.a. den världsberömd ärtan Ebba sett dagens ljus. När Bjuvs kommun köper 118 hektar av den fd Findusmarken är tanken att Findus fortsätter här som hyresgäst istället för ägare.
FINDUS Ända sedan det blev känt att Findus Bjuv skulle läggas ner har kommunen velat köpa mark som företaget ägde. Om kommunfullmäktige godkänner liggande affärsförslag på augustimötet, så går affären i lås. Findus blir i så fall också hyresgäst hos kommunen.
Vi har sedan Findus Bjuv stängdes lärt oss att det relativt nystartade livsmedelsföretaget Foodhills AB ”köpt Findus”. Konkret innebär detta att Foodhills köpt själva industrianläggningen samt tillhörande reningsverk på båda sidor om Norra Vramsvägen. Övrig mark i Selleberga ägs fortfarande av ”Findus”, det vill säga Findus ägare, riskkapitalistbolaget Nomad Foods.
Marken kommunen vill komma över sträcker sig från Norra Vramsvägen ända ner till Vege och ända in till de centrala delarna av Bjuv.
Sedan länge har Bjuvs kommun deklarerat att man vill köpa en del av den marken, närmare bestämt drygt 100 hektar. Och nu efter långdragna förhandlingar med Nomad Foods ligger det ett avtalsförslag på bordet hos kommunen. Som först beretts i kommunstyrelsens arbetsutskott, sedan denna vecka också i kommunstyrelsen. Som efter godkännandet lämnat ärendet vidare för slutgiltigt beslut – i kommunfullmäktige. Köpeskillingen uppgår i förslaget till 41, 5 miljoner men från början begärde Nomad Foods mellan 57 och 60 miljoner kronor.
Findusmarken omfattar stora arealer av vacker och avlägset belägen natur. Med utsikt inte minst mot Söderåsen.
- Det rör sig om marken mellan Höganäs-Bjuf och ända bort till Norra Vramsvägen, förtydligar kommunalrådet Anders Månsson. Höganäs-Bjuf på marken kring gamla badhuset och Schakt III (red:s anm.).
En fråga för Lantmäteriet
- Marken har beteckningen 17:1 och omfattar också den åkermark som ligger mellan Norra Vrams- och Billesholmsvägen. Men vi vill inte köpa den sistnämnda biten så om kommunfullmäktige nu godkänner köpeförslaget så måste Lantmäteriet först göra en sk fastighetsreglering och skilja de båda områdena åt. Innan vårt köp är helt klart.
Findus ska arrendera
När Bjuvs kommun köpt marken – och vi får förutsätta att kommunfullmäktige i slutet av månaden säger ja till förslaget – vill Findus hyra cirka 13 hektar av den.
- De vill hyra den del som de redan har verksamhet i, förklarar Anders Månsson. I växthusen på Reserach & Development. Där de vill utveckla. De vill också ha Ladan, Kastanjegården och de övriga företagslokaler som finns inom området.
Det tidigare Findusområdet var privat och markerat med skyltar om detta. Samma sak gäller fortfarande men lär ändras när kommunen tar över området.
Undermåligt VA-nät
Att priset var prutbart kan bl.a. bero på att VA-nätet på ”Findus-området” är gammalt och bristfälligt och att de byggnader om ska ingå i köpet inte är helt i toppskick.
Hyran Nomad Foods ska betala ligger på 500.000 kronor per år. En kallhyra som inte inkluderar skötsel av och kring de fastigheter man hyr.
Avsikten är att Nomad Foods hyr lokalerna av Bjuvs kommun i 25 år men redan efter 5 år kan de säga upp avtalet om de så vill. Stannar de längre å är uppsägningstiden därefter 18 månader.
Findusspåret ingår
Kommunen köper också banvallen på det som en gång var Findus eget järnvägsspår. Från Bjuvs station och rakt in i fabriken. Men den ska först saneras av säljaren eftersom den bla kan innehålla cancerframkallande kreosoter etc.
En del av den mark längs Sellebergavägen som Bjuvs kommun enligt liggande avtalsförslag kommer att köpa och bygga på.
Bjuv vill bygga bostäder
Bjuvsnytt har redan tidigare i storyn om Findus nerläggning skrivit om att Bjuvs kommun, om de skulle få köpa den aktuella marken, vill bygga bostäder där.
- Jag kan tänka mig olika sorters byggen, har Anders Månsson sagt. Både privatvillor och hyreshus.
Tanken stämmer väl med den rekommendation företaget Kairos Future kom med när Bjuv ingick i en framtidsstudie hos dem för ett par år sedan.
Bjuv ska i framtiden vara en boendeort för stadsbor som vill bo lantligt men nära jobbet i staden, hette det i undersökningen. Bjuv ska i framtiden INTE vara en industriort, dvs kommunledningen ska sikta på att vara en ”förort” till Malmö…… eller i alla fall Helsingborg.
Enig kommunstyrelse
En enig kommunstyrelse sa på onsdagen ja till köpet. Man kunde inte annat så klart, då lagen säger att en kommun har i uppgift att se till att det finns ”byggbar mark”. Något som Bjuv har stor brist på i dagsläget.
Enligt Anders Månsson kommer affären inte att gå i lås förrän om tidigast ett halvår. Ska det byggas så lär det ta ytterligare år innan upphandlingar är klara och byggarbetarna på plats.
På begäran av kommunen har Nomad Foods tecknat en miljöförsäkring på 1,5 miljoner kronor.
Expansion söderut
Klart är i alla fall att Bjuvs politiker vill expandera söderut. Göra den vackra, rofyllda och ännu obebyggda Findusmarken till ett attraktivt boendeområde för fler än dem som idag bebor de gamla, fina Findusvillorna.
Med det sagt får vi väl hoppas att planerna på den för några år sedan gigantiska växthusparken på fältet mellan Findus fd representationsvilla och Norra Vramsvägen inte dammas av utan att miljön i Selleberga tas tillvara på det sätt kommunens Bevarandeplan förespråkar.
Finns inga ritningar
På tal om Findusvillorna så avslöjade Bjuvsnytt förra året att 11 av de 41, när det gällde VA-anslutningen, tillhörde Findus och inte Bjuvs kommun! Det vill säga att ägarna till villorna alltid betalat till Bjuv för kommunal VA-anslutning. Trots att Findus fortfarande ägde ledningarna….
Sedan avslöjandet har såväl kommuntjänstemän som Findusanställda nu och då samt tjänstemän inom NSVA, som idag har kommunens uppdrag att sköta VA-frågorna, lagt ner mycket tid på att hitta fakta kring ägandefrågorna. Ingen har hittat svaret. Några kartor över ledningsnätet i det aktuella området har aldrig dykt upp. Vare sig hos kommunen eller i Findus arkiv.
Ingår i köpet
- Detta leder till att det inom det nu liggande förslaget till köp av Findusmark också ryms ett avtal om dessa ledningar, bekräftar Anders Månsson, som de två senaste åren inför kommunfullmäktige fått stå till svars när Moderaterna Bjuv bett kommunen klarlägga ägarförhållandena.
Ledningarna kommer alltså till slut att ägas av Bjuvs kommun istället för som från 1940-talet och fram tills idag, av Findus. Bra det, eftersom de boende under alla år husen varit privatägda, betalat full VA-avgift till kommunen.
Slutet gott allting gott? Vi får hoppas på det.
Marianne Rönnberg Galmor