SPARSAMT Uppdaterad - Socialförvaltningen går med 27 miljoner i förlust och avser att låta privatisera tjänsten personlig assistans och därmed spara 5 miljoner kronor per år. Vidare ska 20 årstjänster bort från kommunens särskilda boenden och Hemtjänsten. Fackföreningen Kommunal har kallat Bjuvs politiker till debatt. Kommunen själv har haft brådskande möte med ett antal sk gode män.

I Bjuvs kommun finns det  8 personer som har kommunal personlig assistans för att klara sina grundläggande behov. Denna hjälp har de haft de senaste 10-20 åren. Men nu vill kommunen lägga ner verksamheten och uppmana de behövande att söka privat hjälp istället.

Socialförvaltningen har gjort en utredning av hur man kan göra verksamheten mer kostnadseffektiv och avser att lägga fram ett förslag till politikerna i Bjuvs högsta politiska beslutande organ – Kommunfullmäktige.

Någon djupare konsekvensanalys av hur förslaget eventuellt drabbar brukare och nuvarande personal har dock inte gjorts. Förvaltningen nöjer sig med att i utredningen konstatera:

- En förändring av verksamhet berör alltid den som blir föremål av förändringen på ett eller annat sätt. För att minimera negativa konsekvenser för den enskilde krävs en god kommunikation samt planering från socialnämndens sida.

Kommunikation med vem?
Men med tanke att på de grundläggande behov som godkänns för att få personlig assistans är att man behöver hjälp med saker som att andas, sköta sin hygien, äta, klä av och på sig SAMT kommunicera med andra och hålla reda på sin egen medicinering, så känns ”en god kommunikation” med förvaltningen närmast ouppnåelig.

Den enda kända kommunikation mellan förvaltning och brukare just nu är att den förstnämnda – samma dag som man tog beslutet om nedskärning i socialnämnden – med post skickade ut en ”titta-peka-lapp” med en första information om att en förändring är på gång. Tillsammans med ett konstaterande om att mer information följer. Det var också via denna ”lapp” som personalen fick vetskap om att förändringen står för dörren.

”En mycket sårbar grupp”
De som arbetar som personliga assistenter åt de 8 personer frågan faktiskt gäller konkret är oroade.

- Detta är en mycket sårbar grupp som behöver rutiner och trygghet, säger Gittan Roos, personlig assistent. Att låta ny och okänd personal komma in och ta över innebär en omtumlande omställning som vi inte är övertygade om att våra brukare klarar.

- Våra brukare saknar språket men genom att vi arbetat med dem i så många år har vi byggt upp ett förtroende och kan kommunicera på andra sätt än att tala. Vi är närmast chockade över att förvaltningen inte gjort en analys av hur deras idéer kommer att slå mot brukarna i verkligheten.

Politikerna inbjudna
Representanter för de personliga assistenterna har varit på möte med förvaltningsledningen och de har också på olika sätt försökt få personlig kontakt med de politiker som är högst ansvariga i frågan. De anser inte att de fått gehör för sin oro och välkomnar därför att fackförbundet Kommunal på tisdagen (12.3) inbjudit kommunens politiker till en debatt om de aviserade nedskärningarna i vården.

Debatten äger rum i Varagårdsskolans aula klockan 17.00.

Extrainkallat möte i Kommunhuset
På måndagen kallade Bjuvs tre kommunalråd Mikael Henrysson (SD), Matthias Åkesson (M) och Jörgen Johnsson (M) tillsammans med tf kommundirektör Christian Alexandersson samt chefen för Socialförvaltningen/VD:s Omsorg Bjuv AB Jessica Alfredson kommunens sk gode män till ett till synes snabbinkallat möte där man enligt uppgift betonade att den tänkta förändringen enbart syftar till att förbättra kvaliteten på vården.

Äldreboendena och Hemtjänsten
Utöver att privatisera funktionen personlig assistent planerar Bjuvs kommun också betydande nedskärningar inom boende på Varagården i Bjuv, Solhemmet i Ekeby och Ekhaga i Billesholm – samt Hemtjänsten. Sammanlagt 20 årsarbetare ska bort. Vad som därmed försvinner i fråga om vården av de äldre är ännu inte fastställt men Kommunal har bla uttryckt det som att det ”bara är det mest livsnödvändiga” som blir kvar. Och förvaltningschefen och tillika VD:n i det kommunala bolaget Omsorg Bjuv AB som numera sköter äldrevården - Jessica Alfredson - har utåt i media  endast uttryckt sig i  lösa termer som ”Vi behöver förändra hur vi jobbar…..Vi behöver tänka annorlunda. Vi kan inte fortsätta jobba som vi har gjort innan.”

Kanske klarnar det efter tisdagens möte? Vi får återkomma när det finns konkreta förslag på bordet.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.