Uppdaterad EKONOMI Bjuvs kommuns resultat för 2014 uppgår till plus 23,9 miljoner kronor, meddelade den S-ledda kommunledning i veckan. M varnar för konsekvenserna av fortsatta besparingar.
Kommunens investeringar uppgick till 58 miljoner kronor och den största investeringen 2014 var Ekebys nya förskola som invigdes i oktober månad. Förklaringen till budgetöverskottet är främst att nämnderna har hållit budget.

 

En annan förklaring är ökade skatteintäkter med anledning av att Bjuvs befolkning ökar. Under de elva första månaderna 2014 ökade befolkningen med 119 invånare och det bor nu 14 887 personer i kommunen.

- Bjuvs kommun har haft bra verksamhet under 2014, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson. Det är väldigt kul att fler personer väljer att flytta till kommunen. Nu fortsätter vi arbetet med att utveckla Bjuv som boendekommun enligt Vision Bjuv 2020.

Djupare analys av resultaten pågår, enligt meddelandet från kommunhuset. Vi frågar kommunalrådet Anders Månsson om vilka orosmoln som eventuellt finns. Vad som under 2015 skulle kunna "äta upp" det goda resultatet.

Vård och Omsorg går balansgång
- Det skulle väl i så fall vara inom Vård och Omsorg, svarar han. Om tex. Socialstyrelssen krav om dubbelbemanning på demensboendena blir verklighet, kommer det att kosta. Precis som Arvo Hellman, ordförande i Vård och Omsorgsnämnden flaggat för flera gånger.

- Men annars vill jag hellre prata om möjligheter än farhågor, fortsätter Månsson. För det går bra för Bjuv nu. Och vi ska ju tex se till att det fortsätter gå ännu bättre i våra skolor.

Läget på arbetsmarknadsområdet spelar också in i ekonomin förstås.

- Vi har ju nu satsat rätt mycket på att anställa fler socialsekreterare men det tar ett tag innan den satsningen bär frukt förstås. Och när det gäller socialbidrag så har vi på senare tid kunnat sänka de kostnaderna, vilket så klart är positivt. För alla

Hoppas på fler jobb
- Sedan hoppas vi på att fler arbetstillfällen dyker upp när Findus satsar. Fryslagret har redan gett cirka 60 nya jobb tex.

Sammanfattningsvis säger Anders Månsson att han upplever att det är "bra Go i organisationen" nu. Diskussionen i den politiska samarbetsgruppen känns "stabil".

- Ja, det känns riktigt bra, avslutar Anders Månsson.

Varning från oppositionen
Enligt kommunalrådet är det goda resultatet en konsekvens av att nämnderna håller sin budget. Moderaterna under ledning av oppositionsrådet Ninnie Lindell är oroliga för konsekvenserna av de besparingar som ligger bakom denna förnöjsamhet.

- Detta är en sanning med modifikation, säger Ninnie Lindell. Deras budgeterade resultat för 2014 låg på +13,5 Mkr varav VA-kollektivet står för +3,5 Mkr. Barn och utbildning går däremot fortsatt minus med 3 Mkr och driftenheten och kommunstyrelsens förvaltning går även de minus. Den största avvikelsen gör Vård och omsorg med +11 Mkr.

Enligt Lindell har ordförande i Vård och Omsorgsnämnden, Arvo Hellman, "inte slutat att bromsa i tid".

- Redan vid periodbokslutet låg nämnden på cirka +7 Mkr samtidigt som sjukskrivningarna bland hemtjänstpersonalen och inom äldreomsorgen är nu uppe i 10,9% på grund av hög arbetsbelastning.

Risk för fler sjukskrivningar
- Man kan inte pressa personalen hur mycket som helst under längre tider för det slutar med höga sjukskrivningstal som vi nu ser, fortsätter Ninnie Lindell.

Det är ordförande i nämnden som har det yttersta ansvaret för att budgeten ska hållas, och arbetet innebär att man både måste "gasa och bromsa".

- Nu är det nog dags att släppa på bromsen inom Vård och Omsorg, t. Innan alla anställda inom hemtjänsten och äldreomsorgen blir sjukskrivna, avslutar oppositionsrådet.

MRG


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.