BJUV I VÄRLDEN Hur skapar vi innovation som gör Sverige världsledande inom morgondagens mat, dryck och måltid? Det är rubriken på det seminarium som Anders Månsson, Bjuvs kommunalråd, den 4 juli deltog i, i Almedalen. Lyssna via länk längre ner på sidan.
Arrangör för seminariet är Region Skåne och det är en del av Öresundshuset på Livsmedelsakademin. Förutom att det handlar om mat så omfattar seminariet också ämnesområdet Hållbarhet och det är inte minst där Månsson och Bjuv kommer in i bilden, kan vi anta. Att Bjuv är med i leken hänger ju så klart inte minst ihop med Findus nedläggning av sin verksamhet i Bjuv. Vilket lett till att man såväl från det lokala perspektivet som ur ett regeringsperspektiv talar om fördelarna med och betydelsen av vår skånska, feta mylla.

Så här beskrivs den samhällsfråga som Bjuv nu öppet är del av i programmet:

- Samtidigt som Sverige tar fram en livsmedelsstrategi planeras EU:s största satsning på forskning och innovation inom livsmedelsområdet någonsin. Öresundsregionen är en av flera kandidater till värdskap för satsningen. Hur kan innovationssystemet bidra till en hållbar livsmedelsförsörjning?

Larver och räkor?
Hur kan globala utmaningar rörande hälsa, miljö och konsumentförtroende vändas till innovationsmöjligheter för livsmedelssektorn? Kan larvmackor, ladugårdsfiskar och svenska jätteräkor skapa jobb och lösa globala utmaningar? Kan EU:s största satsning på forskning inom livsmedelsområdet någonsin, en s.k. Livsmedels-KIC med Sverige i en central roll bidra till att vi blir ett världsledande matland? Kan denna EU-miljardsatsning driva på utvecklingen av innovationer, nya företag och därmed nya gröna jobb som löser stora globala utmaningar där konsumenterna är en del av lösningen? Att EU-satsningen planeras samtidigt som Sverige tar fram en livsmedelsstrategi kan ge stora synergieffekter. Ledande nationella och regionala politiker samt företag och centrala aktörer som arbetar med livsmedelsinnovation diskuterar hur Sverige kan dra nytta av och bidra till EU:s största satsning på forskning och innovation inom livsmedelsområdet någonsin.

Medverkande:

- Elisabeth Backteman, statssekreterare, Näringsdepartementet

- Josefin Strömberg, vd, Qvicket

- Kristina Lindahl von Sydow, vice vd och samhällspolitisk chef, Livsmedelsföretagen

- Kristina Yngwe (C), vice ordförande, Miljö- och jordbruksutskottet

- Lotta Törner, vd, Livsmedelsakademin

- Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service, Malmö stad

- Nova-Jeanette Nilsson (C), Region Skåne

- Monica Haider (S), ledamot, Miljö- och jordbruksutskottet

Anders Månsson (S), kommunstyrelseordförande, Bjuv


http://www.almedalsveckan.info/images/gui/event_internet_streaming_small.png Webbsändning www.oresundshuset.nu/livesandning http://www.almedalsveckan.info/images_gui/_/icons/icon_new_win.gif

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.