FLYKTINGAR De senaste dagarna har det förekommit diskussioner om hur Bjuv ska kunna ta hand om de flyktingar det finns anledning tro kommer till kommunen, med tanke på att flyktingströmmen från Syrien m.fl. länder nu nått Sverige.

På torsdagen kontaktade Ralph Wingren, ordförande för Röda Korset Bjuv kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson. Han bad då Månsson att samordna ett möte mellan kommunens samtliga frivilligorganisationer och föreningar.  I syfte att få till stånd en inventering av vad var och en har att bidra med den dag behovet blir aktuellt.

Samtliga Sveriges kommuner måste redan enligt lag ta emot ensamkommande flyktingbarn och på sistone pratas det också om att det snart blir lag på att över huvud taget dela på det ansvar som det innebär att flyktingar som kommer till vårt land.

- Vi kommer alla att beröras av detta på ett eller annat sätt, säger Ralph Wingren. Så det är lika bra att vi försöker utröna vad vi kan ställa upp med, var och en. Vi måste vara proaktiva här, säger Ralph Wingren. Inte vänta tills flyktingarna kommer hit utan inventera vad vi har för olika resurser.

- Flyktingarna kommer ju från olika länder och har både rätt stora och helt olika behov. Inte bara materiellt men när det gäller traumatiska upplevelser, återföreningsfrågor etc. De behöver helt enkelt vår omtanke och att folk månar om dem.

Samarbeta effektivt
I hjälp- och katastrofsammanhang har hjälporganisationerna för det mesta problem med att samarbeta. Istället åker de alla ut till området där behovet finns och drar igång sin egen aktion. Ett mer effektivt sätt – inte minst för den hjälpbehövande - vore att de samarbetade och använde de samlade resurserna på det mest effektiva sättet.

- Ja, vi vill komma till skott, säger Wingren. Bättre innan än efter. Gör vi en inventering redan nu så har vi läget klart för oss i tid.

Redan igång
Anders Månsson säger att man i kommunen redan är igång med förberedelserna. Han har tagit till sig rödkorsordförandens förslag och på fredagen bett kommunchef Christer Pålsson i uppgift att skaffa fram kontaktuppgifter till alla föreningar och organisationer som kan tänkas vilja vara med i hjälparbetet.

- Vi har även fått en förfrågan från Länsstyrelsen via Räddningstjänsten om vad vi har för möjligheter, säger Anders Månsson.

- Och vi planerar att kalla till ett möte i början av den kommande veckan.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Politiskt majoritet för obligatoriskt flyktingmottande

På fredagen kovände Folkpartiet och anslöt sig till regeringens linje om obligatoriskt flyktingmottande för samtliga landets 290 kommuner. Läs mer här.

MRG

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.