FINDUS Kommunledningen har på måndagen träffat Findus lokala ledning och imorgon tisdag möter den arbetsmarknadsministern som lägligt nog besöker Malmö. Bjuvs sikte är inställt på att få allt tänkbart stöd för att ersätta den gamla livgivaren med en rad nya företag i jordbruks- och livsmedelsbranschen.
Under det timslånga mötet med Findus ledning slogs snabbt fast att de samarbetsprojekt som redan är igång, samt även på skisstadiet, ska fortsätta. Drömmen om att i Bjuv bygga ett Food Valley ska nu realiseras i full skala. Med gasen i botten och full fart in i framtiden.
Det blir växthus för tomater. Minst lika många som det hittills talats om, om de som bestämmer i Bjuv får som de vill. Det betyder också att Vegafish med sin räkodling ska få allt stöd den behöver för att lyckas. Även om räkorna hittills dött ut i kull efter kull och priset per läckerbit därför just nu är mycket högt.
- Nu måste vi alla hålla samman och hjälpas åt, säger Anders Månsson, Bjuvs kommunalråd.Det kan också betyda att man siktar på att bygga de fiskdammar som allmänheten i stort ännu inte hört talas om men som finns i skissform på Findus. Stora fiskdammar med firrar som inte minst kineserna sägs vara pigga på att köpa. Dammarna ska enligt pappan till Food Valley - Henrik Nyberg - placeras intill Findus gamla representationsvilla i Selleberga. Ett fält som Findus först tänkt lägga 10-12 meter höga växthus på men som man sedan backade bort ifrån. Dammar är inte lika höga som växthus.
Bjuv behöver helt enkelt nya jobb och det har man bestämt sig för att grönsaks-, jordbruks- och fisk-/räknäring ska ge.
"Det här är en Sverigefråga"
- Det här är inte bara en Bjuvsfråga, säger Anders Månsson. Det är också en Skåne- och Sverigefråga. Jordbruksminister Bucht sa redan när han var på Findus invigning av det nya fryslagret förra året att Sverige satsar stort på jordbrukssektorn. Så när den störste aktören vi har plötsligt lämnar landet kan man inte bara låta det passera.
- Vi har varit i kontakt med en rad olika ministrar och höga tjänstemän, fortsätter Anders Månsson. I departement , Region Skåne, SLU osv. Och de ser alla allvarligt på det som hänt och är redo att jobba för att Bjuv, och därmed hela livsmedelssektorn, ska fortsätta leva.
”Vill lämna snyggt”
Findus ledning sa enligt Månsson och Pålsson att man önskar göra en ”snygg” sorti ut ur Bjuv och Sverige.
- De är så klart rädda om sitt varumärke, säger Christer Pålsson. Det är de ju beroende av antingen de är här eller någon annanstans.
Protester och bojkotter mot Findus är ju också redan igång, bl.a. via Facebook, och om man inte sköter nedläggningen snyggt riskerar detta att på allvar påverka försäljningssiffrorna i Sverige. Vilket inte är oviktigt ens för ett multiföretag som Nomad Foods, Findus ägare. Med huvudkontor på brittiska Jungfruöarna och med en intäkt på inte mindre än 1.501 miljarder Euro (2014). Även sådana företag behöver kunder i framtiden. Till och med i lilla Sverige.
Kommunens svar
Bjuv har i decennier varit beroende av i huvudsak Findus och Gullfiber, nu Isover/St Gobain. Hur ser då kommunens ”plan B” ut? Att något likt det som nu håller på att hända på Findus skulle komma måste ju strategerna ha räknat med. Frågan var väl bara NÄR.
- Vi har ju kommit långt med vårt Visionsarbete, säger Anders Månsson och Christer Pålsson. Vi har förbättrat skolan och bygger till och med en helt ny skolbyggnad. Vi får en ny järnväg med stopp i Billesholm. Många företag är med och tävlar om uppdragen när vi bygger nytt i alla kommundelar.
Findus syn på saken
På en rak fråga till Findus VD Henrik Hjalmarsson om vad man där tänker göra för att mildra fallet får vi svaret:
- Vi kommer att arbeta tillsammans med kommunen för att med gemensamma insatser minimera den negativa inverkan av beskedet i förra veckan. Vi kommer att etablera ett antal aktiviteter för att åstadkomma detta och har upprättat en gemensam styrgrupp för att följa och styra de här initiativen. Exempelvis innebär det att vi kommer att göra vad vi praktiskt sett kan för att stödja de pågående initiativen inom ramen för Food Valley of Bjuv.
Passar alla in?
Vision 2020 är en sak. Verklighet en annan. De som får gå om/när Findus stänger, som det verkar just nu någon gång till årsskiftet 2016-2017, har i stor utsträckning varit länge på företaget. De är äldre. Hur passar de in i framtidsvisionen? Ett samhälle som med största säkerhet kommer att bestå av många små tjänsteföretag snarare än en ny storindustri där man kan arbeta vid löpande bandet?
- Visst kommer det att behövas satsningar på vidareutbildning, säger Anders Månsson. Men det kommer vi att kunna hantera med olika stöd utifrån. Samt vår egen bildningsinstans Futurum.
Fler jobb efteråt?
- Ser man på Landskronas och Malmös varvsnedläggningar så uppstod det ju främst många, nya, mindre företag. Sett i backspegeln blev det dock så att det totala antalet jobb efter nedläggningen och de svåra tiderna som följde, blev fler än vad som funnits tidigare. Det kan mycket väl bli så även här.
Vi pratar om när Bjuv senast var drabbat av industrinedläggningar.
- Vi drabbades när gruvorna lade ner och senare genom stora uppsägningar under ekonomikrisen på 1990-talet. Men vi har rest oss ur dessa kriser och vi kommer att resa oss ur den här också, säger Anders Månsson.
”En tuff omställning”
Anders Månsson är sammanbiten. Kostymen är på, S-märket pryder kavajslaget. Han säger att det här är en mycket allvarlig tid.
- Det blir en tuff omställning och det kommer att ta kraft ur organisationen. Men tillsammans ska vi arbeta för att fortsätta att utveckla Bjuv som den fantastiska kommun den är att leva i, fortsätter Månsson.
På senaste mötet i kommunfullmäktige – samma dag som Findusbeskedet kom – tog kommunchefen Christer Pålsson till orda – i ovanligt starka ordalag för att vara från en tjänsteman till de samlade politikerna, hans chefer.
Efterlyste starka politiker
- Nu behöver människorna i Bjuv starka politiker, sa han. Det är nu ni måste resa er och ge folk ert stöd.
Pålsson skrattar när jag tar upp detta idag. Vill inte säga om han anser att Bjuv har de politiker som nu krävs. Det är upp till var och en att bedöma. Han pekar bara på Månsson och säger att: Vi har ju honom.
Själv gör Anders Månsson en gest som symboliserar styrka. Han är uppenbarligen inställd på kamp. Det här är hans eldprov. Hans chans att bli starke man och göra skillnad för det Bjuv han fötts i och älskar.
Får alla vara med?
Om nu det här är skiljelinjen mellan det gamla och det nya Bjuv – före och efter Findus alltså – har då kommunledningen tankar på att låta alla Bjuvsbor vara med och forma sin egen framtid? I någon form likt de dialogmöten som man gemensamt haft för att utforma tätorterna rent geografiskt?
Svaret är först att så långt har man inte tänkt ännu. Men polletten verkar sedan ramla ner. Kanske vore det en bra idé? Nu gäller det ju att tänka brett och nytt.
- Vi kan kanske be Findus om en ritning över anläggningen, säger Anders Månsson spontant. Så att vi kan visa de näringsidkare som kontaktar oss vilka utrymmen som finns att tillgå om fabriken läggs ner. Det finns ju fabriken men också ett laboratorium och ett kontorshus. En hel del oanvända utrymmen.
Förstärkning behövs
Månsson och Pålsson berättar att näringslivssekreteraren Bengt Fellbe ska få förstärkning för att hinna bemöta alla de förfrågningar etc som kommer in från intresserade entreprenörer. Som när de hört att Findus kanske lämnar Bjuv ser en möjlighet att etablera sig här. Många olika företagare har redan har hört sig med förfrågningar, heter det.
Kanske Felix?
När man talar Food Valley så var det för några år sedan så att det var Findus i Bjuv och Felix i Eslöv som tävlade om pokalen. Kommer rent av Felix nu till Bjuv? Även här finns ju Sveriges bästa jordar – och en hel anläggning att ta i besittning. Blir Bjuvs symbol i framtiden en gurka – istället för en ärta? Kan man fråga sig.
Månsson och Pålsson tittar något chockat på mig när jag börjar prata om Felix i Bjuv. De har som sagt kommit ganska långt i sina diskussioner med topparna inom jordbruks- och livsmedelssektorn i regeringskansli och annat. Och de sticker inte under stol med att de känner att de har stort stöd ”från en hel del ministrar”. Vad stödet går ut på berättar de dock inte idag. Kanske imorgon. Några existerande företagsnamn kommer överhuvud taget inte upp i diskussionen.
Framtidsbyggarna
För herrarna gäller det hur som helst att ligga i som bara den om de så småningom ska kunna kalla sig framtidsbyggarna som ledde Bjuv från dåtid till framtid.
Att folk förlorar sina jobb kan inte kommunen göra mycket åt. Däremot måste de gå i ledningen för omställningsarbetet nu när en av två kvarvarande stöttepelare i traktens arbetsliv, ger vika.
- Vi kan inte stoppa samhällsförändringen som det här är en del av, säger kommunchefen. Vi kan bara förhålla oss till det som händer och hänga med.
- Staten måste kanske gå in här med svar på hur vi räddar livsmedelsindustrin i hela landet. Men vi har i alla fall nu börjat ett omställningsarbete, tillägger han.
Arbetsförmedlingen in
Att ordna sysselsättning till dem som får lämna Findus vilar på Arbetsförmedlingen som öppnar filial på Findus.
På onsdag inleds de fackliga förhandlingarna. Nu börjar även kartläggningen av de 450 individer saken gäller. Findus uppgav på måndagen att det rör sig om cirka 60-70 procent Bjuvsbor. Men vilken kompetens de har, hur gamla de är osv, återstår att se.
Vilka får jobben?
Hur många av dem som nu får lämna Findus passar in i det framtida Bjuvs näringsliv? är frågan. Kan man styra så att det blir en majoritet Bjuvsbor som får jobben som uppstår eller kommer de att gå till utländsk låglönearbetskraft? Betyder det nya ökade skatteintäkter? Eller kommer många i Bjuv att gå arbetslösa och så småningom flyttas över till socialen? Och har Bjuv i så fall råd med en ökad arbetslöshet?
Visar sig först 2018
- Arbetet som nu inleds tar 4-6 månader, räknar Christer Pålsson. Beroende på uppsägningsform. Många har 1 års uppsägningstid. Det betyder att vi är framme på hösten 2017 innan ersättningen tar slut. Folk har också A-kassa vilket förlänger tiden. Så då är vi långt inne på 2018.
- Så det ska mycket till om försäkringssystemet ska braka ihop och folk hamnar hos socialtjänsten. Dessförinnan ska de allra flesta ha hittat nya jobb.
Vi lär ha anledning att återkomma till dessa frågor allteftersom veckorna och månaderna går.
Manifestation 9/4
Vi talar avslutningsvis om den manifestation som Livsmedelsarbetarförbundet försöker arrangera den 9 april i Bjuv. Mot nedläggningen. Om alla 10 000 som skrivit på FB-sidan med krav om att rädda Bjuv genom att stoppa nedläggningen av Findus kommer – vad ger det kommunen?
- Det skapar sammanhållning, säger Anders Månsson. Det visar folk att de inte är ensamma i det här. Att vi behöver hålla ihop.
Och på tal om symbolhandlingar så är det här som Bjuvs 9/11 på så sätt att alla vet vad de gjorde när de hörde nyheten om Findus nedläggning.
- Att det här handlar om Bjuv före och efter Findus det råder det absolut ingen tvekan om, avslutar Anders Månsson och Christer Pålsson.
Marianne Rönnberg Galmor