I Billesholms centrum ser det inte ut att hända mycket. Men skenet bedrar uppenbarligen för nu ska skolan tillsammans med föräldrar och polis ta krafttag för att bli kvitt drogproblem och annat.
BILLESHOLM Det ryktas i Billesholm och på Jens Billeskolan om olika sorters missbruk. Rektorn Christel Nilsson hade därför på onsdagen ett informationsmöte med intresserade föräldrar. Narkotikapolisen var också på plats.
- Just nu känns det extra oroligt kring tjejer och killar på Jens Billeskolan, skrev Christel Nilsson i ett brev till skolans föräldrar inför mötet på onsdagen. Många rykten går om vad som händer. Allt från cigarettrökning, cannabisrökning, sprit och gasbuffning.
- Vi tror att vi tillsammans med föräldrarna kan påverka eleverna och få rätsida på situationen, säger Christel Nilsson när vi talar med henne efter mötet.
Christel Nilsson är noga med att betona att problemen är begränsade men att det trots allt känns som att det är läge att informera föräldrar om att vara vaksamma och ha koll på var deras ungdomar befinner sig och vilka de umgås med.
För det finns onekligen ett par ”häng” i Billesholm där äldre unga som fungerar som ”förebilder” för de yngre tonåringarna, bland annat introducerar vissa till droganvändning av diverse slag. Därav narkotikapolisens besök på infomötet på Jens Bille.
Polisen har varit på skolan förut – med knarkhund som markerat utanför ett elevskåp. Ingen narkotika påträffades den gången men enligt uppgift har det tidigare hängt en jacka i det skåpet, med hasch i fickan.
Gängbildningar
Det förekommer gängbildningar på skolan. Bland annat har den 18-åring från en grannby, som förra året var inblandat i ett svartsjukedrama på Jens Bille, fått idolstatus och utövar dåligt inflytande över några av eleverna. 18-åringen rör sig också emellanåt utanför skolan.
- Jag har talat med 18-åringen, säger Christel Nilsson. Hon är förbjuden att vistas på skolans område och jag har sagt till henne att kommer hon in så polisanmäler vi det direkt.
Utanför byns ”häng” bildas det emellanåt stora grupper påverkade unga. Vilket polisen är mycket medveten om.
Enligt föräldrarna var onsdagens möte väldigt allvarligt och från polisens sida talades det bl.a. om att det kan bli aktuellt med drogtest i de fall det uppstår s.k. skälig misstanke om brott.
Drogtest i vissa fall
- Vi prioriterar arbetet med en narkotikafri skola, säger Mattias Lööw, polis och chef för Söderåsens Ungdoms- och Narkotikagrupp. Skolan ska vara en trygg plats både för dem som arbetar och studerar där. I detta ligger att vi har ett samarbete med alla skolor inom vårt bevakningsområde.
- Det stämmer att vi varit med hund och sökt efter narkotika på Jens Billeskolan, fortsätter Mattias Lööw. Ungdomar härifrån dyker ibland upp i utredningar kring narkotikabrott och då kollar vi förstås upp.
Hur polisen arbetar och när de dyker upp, exempelvis i Billesholm, är dock en väl förborgad hemlighet inom polisen.
- Det ska ju vara en överraskning när vi dyker upp, säger Mattias Lööw. Så det redogör vi så klart inte för.
Butikskontroller
Ett par butiker i Billesholm har oavsett tidpunkt i alla fall fått påhälsning av narkotikapolisen i sällskap med Söderåsens Miljöförbund. Kontroller har genomförts framförallt vad gäller tobak och mediciner, enligt Mattias Lööw.
Skolan har utöver polisen även varit i kontakt med skolhälsan och Öppenvårdscentralen ÖVC och deras fältassistenter.
Mikael Nerberg, pappa på Jens Billeskolan, beslutade i förra veckan att försöka dra igång nattvandring i Billesholm. Han har på denna korta tid lyckats ovanligt väl.
Nattvandrare drar igång
- Ja, nu är vi på G, säger Mikael Nerberg. Jag och de övriga intresserade har fått mycket hjälp av rektor Christel Nilsson och nu har vi samlat in 26 namn på personer som är intresserde av att vara med och vandra.
- Den 10 februari samlas vi till ett möte i Jens Billeskolan kl 18. Då formar vi förhoppningsvis en styrelse och drar igång med hjälp av Ekeby nattvandrare och deras mentor Hans Hammargren från Ängelholm, avslutar Mikael Nerberg.
Är du intresserad av att vandra med Mikael Nerberg och övriga så hör av dig till:
Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor