TEATER Bergateatern grundades i Bjuv och har länge haft sina föreställningar i Billesholms Folkets Park. Men numera är deras scen Sundspärlan i Helsingborg. Fortfarande bjuder de dock publiken från Bjuvs äldreboenden på genrepet.
Bergateatern är en amatörteater som bildades i samband med att man 1989 startade Gruvspelet vid Schakt III i Bjuv. I spelet hette platsen Berga - därav teatergruppens namn. Historian baserades förstås på Bjuvs bakgrund som kol- och gruvort men när samma historia spelats ett par år lades projektet i malpåse. Istället började Bergateatern spela farser och komedier..
Repetitionerna ägde rum i Bjuvs Folkets Hus och föreställningarna spelades i Billesholms Folkets Park. På utomhusscenen. Många är de som troget i ur och skur suttit på Parkens gröna bänkar och fått sig ett gott skratt åt Bjuva livet, Kuta och kör mfl farser.
Men Bergateatern förde samtidigt en ambulerande verksamhet runt om i Bjuvs kommun. De spelade på äldreboendena, på biblioteket i Billesholm, på skolor, Flamman osv.
Dubbelarbetar
Niklas Lundin är numera teaterdirektör för Bergateatern. På sin fritid. Hans mor Ingrid är också i högsta grad aktiv i teaterverksamheten. Båda är de samtidigt som de sköter jobb och vardagssysslor också med och spelar på scenen. Över huvud taget har alla i teatersällskapet andra roller vid sidan av själva skådespelarinsatsen. För en liten ensemble som Bergateatern är detta nödvändigt. Här finns inget överflöd av pengar att köpa in exempelvis administrativa tjänster för. Och det var också på grund av ekonomin som gruppen, när Billesholms Folkets Park höjde teaterns hyra radikalt, tvingades söka andra alternativ.
- Vi hörde i den vevan talas om Sundspärlan och att deras utescen nästan inte användes under sommaren. Så jag tog kontakt och fick då ett fördelaktigt förslag som vi tackade ja till, berättar Niklas Lundin.
- Vi testar nu Sundspärlan för andra året med våra 15 sommarföreställningar. Vi vill ju bygga upp något och går det inte här så försöker vi där. Men vi har våra rötter i Bjuvs kommun och hör hemma här. Våra hjärtan klappar fortfarande för den här trakten och vi har också kvar vår replokal i Folkets Hus i Bjuv.
Bevarad tradition
Det är också för att banden mellan teaterfolket och Bjuv är så starka som man behållit ”traditionen” att varje år till generalrepetitionen inbjuda alla som vill och kan på Bjuvs kommuns äldreboenden, på en gratis föreställning.
- Vi har skickat inbjudan till alla också i är förstås, säger Niklas Lundin. I fjol kom folk från ett par boenden och vi hoppas att ännu fler ska hitta till oss den här säsongen.
Årets föreställning heter Oj då!...En till?! och är skriven av engelsmannen Ray Cooney. Faktiskt samme man som
skrivit det som framförs hos Eva Rydberg på Fredriksdal, just i sommar. En populär författare således, och en klar favorit hos Niklas och hans kollegor. Förvecklingsteater brukar man säga och nog sker det förvecklingar under spelets gång, alltid.
- Det är mycket spring i dörrarna. Det ena blir tokigt och nästa grej ännu värre, skrattar Niklas. Det är roligt med den här sortens teater och den ger upphov till många glada skratt både bland publiken – och oss själva.
Varje kväll när föreställningen är över är det dags för nästa fas i jobbet – att demontera scenen…. Varje speldag måste den först spikas upp – och sedan tas ner.
- Vi har jobbat upp oss så att det nu bara tar 25 minuter varje gång, säger Niklas Lundin. Men det är rätt slitigt. I Parken i Billesholm kunde vi låta våra väggar etc stå mellan föreställningarna, men det fungerar inte i Helsingborg.
Bergateatern uppför 15 föreställningar mellan den 7 och 30 juli. På Sundspärlan i Helsingborg. Katarina Kovacs är som vanligt regissör och hennes make Kaj Grönberg en av skådespelarna. Niklas och mamma Ingrid är med som sagt, och de övriga i årets föreställning utgörs också av idel, ädel bekanta ansikten.
Småbilderna från tidigare års föreställningar.
|
|
Niklas Lundin Michael Nilsson Staffan Norrbacka Tommy Nihlén Camilla Hansson Eva Klang John Isberg Annika Åxman / Jonna Frisch Per Heidnert Ingrid Lundin Anna Lundh / Birgitta Lundkvist
|
Marianne Rönnberg Galmor