EKEBY På lördagen var det pysseldag på Ekebygården. Ett femtiotal vuxna och barn kom, både för att göra julpynt, äta julgröt, fika och vara med andra. I pysselverkstaden fanns det en otrolig mängd material att skapa med.

Just denna lördag var inramningen av Ekebygården som i en saga. Den gamla f.d. prästgården, såväl som kyrkan och övriga byggnader uppe på kullen på Pastorsgatan 10, var inbäddade i ett tjockt lager vit, gnistrande snö och miljön att bevara en gammal tradition som julpyssel i, kunde knappast varit bättre.

Pysseldagen gick mot sitt slut när vi anlände men kyrkoherden själv, Annika Linderfalk, fanns på plats och satt och språkade över fikat med en trogen gäst i både kyrka och församlingshem. Intill brann det i den hemtrevliga brasan. I en annan del av rummet satt ett par och pratade med varandra medan barnen gjorde juldekorationer i det intilliggande pysselrummet.

Grönt glitter gäller
I pysselrummet gick det livat till. "Pysslare" i alla åldrar klippte, limmade, målade. Medan en del mindre barn mellan knåpandet hoppade och skuttade av sig lite överskottsenergi i det mindre lekrummet.

 

Torkbordet ståtade med diverse pynt som bland annat en litet äldre flicka tillverkade i snabb följd. En snabb koll på bordet sa att grönt glitter är det som gäller just nu.

Längs väggen i stora rummet fanns en mängd lådor med trävita figurer, redo att målas och pyntas. Pärlor, flirtkulor, tyg - ja allt som kan tänkas behövas för att göra alla sorters julhantverk etc.

Detta var första gången pysseldagen inföll på en lördag. Ett femtiotal besökare hade kommit och gått under dagen, berättade kyrkoherden. Barn och vuxna. Möjligheten att pyssla i församlingshemmet finns kvar hela månaden och kommande dagar passar bland annat både förskola och skola på att få komma och pyssla och njuta både av miljön på kullen och mångfalden av saker att "leka" med. För verksamheter med besparingskrav måste församlingens stora utbud av pysselmaterial att skapa med ju upplevas som rena guldgruvan.

 

Medvetet tänk
Över fikat med Annika Linderfalk kom vi förutom att tala om julaktiviteter i kyrkan också in på församlingens nyförvärvade FairTrade-pris, som i sina tre delar pryder en vägg i stora salen och som kyrkoherden stolt visade upp.

- Vi använder enbart FairTrade-märkt kaffe, te och socker, berättade hon. Vi köper det i Helsingborg. Men det finns även en del saker i vår lokala matbutik här i Ekeby. Frågar man bara efter det man vill ha så tar handlarna oftast hem det, fortsatte hon.

Men allt annat då, som vi äter och förbrukar? Är det så viktigt att ständigt leta efter FairTrade-märkningar, Svanar, Pandor osv? undrade vi.

Rättvisemärkta lingon?
- Det handlar om att vara medveten, svarade Annika Linderfalk. Självklart är vi inte perfekta men vi kan ju var och en försöka göra så många medvetna val som möjligt. Och därmed bidra i ett större sammanhang, som kan ha stor betydelse.

Idag kommer de flesta FairTrade-varorna från utlandet.

- Personligen skulle jag gärna se att vi också kunde köpa svensktillverkad FairTrade-märkt lingonsylt, sa Annika Linderfalk Nu när vi exempelvis via media uppmärksammats på hur de som plockar bären har det, avslutade kyrkoherden.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.